Puheenaihe

Tyhjä kaupungintalo maksaa Espoolle 100 000 euroa joka vuosi – hintalappu jo miljoonaluokkaa

Espoon kaupungintalo on valmistunut vuonna 1971. Se sijaitsee Espoon keskuksessa.

Arkisto/Minna Rajainmäki

Espoon kaupungintaloa koskeva vääntö on käynyt Espoolle kalliiksi. Jo kymmenen vuotta tyhjillään olleen rakennuksen ylläpito ja valvonta ovat kaupungin mukaan maksaneet Espoolle noin 100 000 euroa joka vuosi.

Espoon keskuksessa sijaitseva kaupungintalo tyhjennettiin työntekijöistä sisäilmaongelmien takia vuonna 2008. Kymmenessä vuodessa tyhjänä seisovaan taloon olisi siis karkeasti arvioituna uponnut jo noin miljoona euroa.

Espoon kaupunginhallitus ottaa maanantaina kokouksessaan kantaa suojeluesitykseen, joka kaupungintalosta on tehty Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Kaupungin mukaan kyseessä on jo kolmas Uudenmaan ely-keskukselle tehty suojeluesitys kaupungintalosta.

Kaupunki pitää suojeluesityksessä olevia rakennuksen säilyttämistä koskevia vaatimuksia perusteettomina. Kaupungin näkemyksen mukaan kysymys kaupungintalon suojelusta on jo aiemmin ratkaistu lainvoimaisesti asemakaavoituksen yhteydessä.

Espoon kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden tammikuussa, että kaupungintalo puretaan. Valitusten ja suojeluesitysten takia talon purkaminen ei kuitenkaan ole edennyt.

Kaupungintalon paikalle on kaavailtu rakennettavaksi asuntoja.

Espoon kaupungintalon kohtalosta on väännetty kättä vuosia. Talon purkamista vastustaneet ovat vedonneet esimerkiksi talon kulttuurihistorialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

Espoon kaupungintalo on valmistunut vuonna 1971. Talon suunnitteli arkkitehtuuritoimisto Heikki Castrén & Co.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vääntö Espoon kaupungintalosta jatkuu – ministeriö hyväksyi Pro Espoon valituksen30.1.2019 07.30
Pitkäaikainen kaavapäällikkö puolustaa parjattua rakennusta: Espoon kaupungintalo on tyylikäs ja osa historiallista jatkumoa29.8.2018 07.20
Kiista Espoon kaupungintalosta jatkuu yhä – hallinto-oikeuteen tehtiin taas valitus10.8.2018 06.30
Espoon kaupungintalokärhämä jatkuu: Nyt valitus ympäristöministeriöön15.6.2018 12.10
Kaupungintalon purkaminen venymässä Espoossa jopa ensi vuoteen – ely-keskus jätti suojeluhakemuksen tutkimatta1.6.2018 10.05
Epävarmuus raastaa kauppiasta Espoon keskuksessa – Kaupungintalovääntö näkyy jo asiakasmäärissä4.4.2018 09.05
Puretaan, valitetaan, puretaan, valitetaan – Vuosikymmenen kestänyt vääntö Espoon kaupungintalosta jatkuu15.3.2018 06.30

Kommentit (13)

Kommentit

ESPOON KAUPUNGINTALON

ESPOON KAUPUNGINTALON SUOJELUSTA Länsiväylä toistaa edelleen julkisuuteen syötettyjä virheelisiä väitteitä Espoon kaupungintalosta ja sen suojelusta. Korjaamme tässä muutamia räikeimpiä väitteitä perustuen faktoihin, jotka ovat julkisia ja kenen tahansa tarkistettavissa. 1. Väite: Valtuusto päätti kaupungintalon purkamisesta tammikuussa 2018. Fakta: Espoon lakimies ja valtuuston sihteeri Jouni Makuri antoi virkavastuulla Helsingin Hallinto-oikeudelle keväällä 2018 kirjallisen lausunnon, jossa todetaan, että valtuusto nimenomaan EI päättänyt kaupungintalon purkamisesta. Lausunto liittyi Pro Espoo ry:n valitukseen ko valtuuston päätöksestä. 2. Väite: Kaupungintalon suojelu on ratkaistu asemakaavassa. Fakta: Vuonna 2016 laivoiman saaneessa Espoon keskuksen asemakaavassa kaupungintalon tontti on merkitty Y-1 merkinnällä ja asemakaava mahdollistaa sekä kaupungintalon säilyttämisen, saneeramisen että purkamisen. Olemme molemmat toimineet luottamushenkilöinä voimassaolevan asemakaavan valmistelun ja hyväksymisen aikana, (Bjarne Häggman kaupunginhallituksessa ja Paula Pöntynen kaupunkisuunnittelulautakunnassa). Kaupunkisuunnittelulautakunnan silloinen puheenjohja Markku Markkula; nykyinen Espoon kaupunginhallituksen puheenjohta; teki lautakunnalle tämän sisältöisen kompromissi esityksen, jolla kaava saatiin eteenpäin. Valtuusto hyväksyi kaavaesityksen tältä osin sellaisenaan. 3. Väite: Kaupungintalon suojeluesitykset viivyttävät Espoon keskuksen kehittämistä ja asuntorakentamisen toteuttamista. Fakta: Voimassa oleva asemakaava ei mahdollista asuntojen rakentamista kaupungintalon tontille eikä myöskään esim. ruokakaupan sijoittamista rakennukseen. Lisäksi Uudenmaan ELY-keskus on asettanut keväällä 2018 kaupungintalon ja sen ympäristön vaarantamiskieltoon, joka edellyttää myös rakennuksen kunnossapitoa (Ympäritöministeriön ratkaisu 11.1.2019 VN/3113/2018). Kaupungintalon säilyttäminen ja suojeleminen ei estä voimassaolevan asemakaavan toteuttamista muiden tonttien osalta. Väite 4: Pro Espoo ry:n tekemä uusi suojeluesitys on vain viivytystaistelua. Fakta: Ympäristöministeriö totesi ratkaisussaan 11.1.2019, että Pro Espoo ry:llä on oikeus uuden suojeluesityksen tekemiseen, aikaisemmista Uudenmaan ELY-keskuksen kielteisistä päätöksista tai asemakaavasta riippumatta. Tämä oikeus Pro Espoo ry:llä on Ympäristöministeriön mulaan sekä Perustuslain 21 pykälän että Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain 2 pykälän nojalla. Ympäristöministeriö totesi päätöksessään myös, että rakennus voidaan suojella Rakennusperinnön suojelusta annetun lain perusteella riippumstta siitä, mitä asemakaavassa on määritelty. Johtopäätös: Jatkamme ponnisteluja kunnianarvoisan Espoon kaupungintalon suojelemiseksi ja säilyttämiseksi. Ympäridtöministeriö lähetti päätöksensä tiedoksi myös Museovirastolle ja Espoon kaupunginmuseolle, joilta Espoon kaupunki ei ole pyytänyt lausuntoja vuoden 2011 jälkeen tässä asiassa. Pro Espoo ry Bjarne Häggman pj Paula Pöntynen sihteeri/rahastonhoitaja

Paula Pöntynen

Johtopäätös: Jatkamme

Johtopäätös: Jatkamme ponnisteluja kunnianarvoisan Espoon kaupungintalon suojelemiseksi ja säilyttämiseksi.kysymys;mihin käyttöön vai monumentiksi

Edesvastuutonta kuntalaisten

Edesvastuutonta kuntalaisten rahojen polttoa tämä viivytystaistelunne. Onko yhdistyksenne valmis maksamaan viulut? Purkuun mahdollisimman pian.

Kumma, että keskustapuolue on

Kumma, että keskustapuolue on ollut purkamisen kannalla mutta keskustalaiset luottamushenkilöt Pöntynen ja Häggman hannaavat vastaan. Eikö lisäksi Häggman ollut pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisen puolesta, niin mitä me silloin kaupungintalolla teemme?

Uutisessa kerrotaan, että

Uutisessa kerrotaan, että kaupungintalo olisi aikoinaan tyhjennetty sisäilmaongelmien vuoksi. Tälle väitteelle ei ole löydetty perusteita. Jos nykyisin kaupungin kiinteistöissä ilmenee sisäilmaongelmia, on niitä varten valmiiksi mietitty prosessi, jossa ongelmat ja niiden syyt selvitetään ja tarpeelliset korjaukset tehdään. Pelkästään jonkun yksittäisen henkilön väite ei tyhjennä mitään rakennusta.

Juurikin sisäilmaongelmien

Juurikin sisäilmaongelmien takia kyseinen rakennus tyhjennettiin ja ihme jos ei kohta loputkin espoon keskuksen virastot.

Väitteesi on todella tarua,

Väitteesi on todella tarua, sillä huonon sisäilman takia ei sitä tyhjennetty. Siitä löytyy asiantuntijaselvitykset. Sen sijaan epäterveellisen sisäilman takia purettiin virastotalo 1 ja samasta syystä nyt aletaan purkaa virastotalo 2.

Väitteesi on todella tarua,

Väitteesi on todella tarua, sillä huonon sisäilman takia ei sitä tyhjennetty. Siitä löytyy asiantuntijaselvitykset. Sen sijaan epäterveellisen sisäilman takia purettiin virastotalo 1 ja samasta syystä nyt aletaan purkaa virastotalo 2.

Jos nykyisin kaupungin

Jos nykyisin kaupungin kiinteistöissä ilmenee sisäilmaongelmia, on niitä varten valmiiksi mietitty prosessi, jossa ongelmat ja niiden syyt selvitetään ja tarpeelliset korjaukset tehdään.prosessi hah hah, koska ja millä rahalla

Kaupungintalon evakuointi

Kaupungintalon evakuointi suoritettiin kesällä 2008. Päävastuulliset ovat silloinen kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen, joka halusi itselleen paremman palatsin ja silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Mäkelä, joka havitteli kaupunginjohtajan paikkaa itselleen ja sai sen sittenkin vuonna 2010. Kaikissa kaupungin kiinteistöissä on havaittavissa sisäilmaongelma mutta vanhassa kaupungintalossa sisäilmaongelma oli vain kaupunginjohdon ja henkiöiden tulehtuneissa väleissä.

https://www.lansivayla.fi

https://www.lansivayla.fi/artikkeli/85340-sahkoiskuvaara-pitaa-kaupungintalon-ovet-sapissa

Huolimatta siitä, että joku

Huolimatta siitä, että joku voi katsoa tämän rakennuksen olevan arkkitehtonisesti arvokas, niin täytyy myös katsoa kolikon toista puolta. Espoon keskuksen alue kaipaa uudistusta ja ilmeen päivitystä. Valitettavasti tämän rakennuksen ulkonäkö on sellainen, joka ei imartele sitä itseään eikä myöskään sitä ympäröivää aluetta, jonka keskipisteenä se on. Nyt tällä valituskierteellä tahallisesti hidastetaan alueen kehittämistä ja aiheutetaan lisäkustannuksia kaupunkilaisille.

PRO Espoo voisi vihdoinkin

PRO Espoo voisi vihdoinkin vaihtaa nimensä johonkin kuvaavampaan. Esimerkiksi GreatestWaistOfTaxPayersMoney Ry?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu