Puheenaihe

Espoo ketjutti opettajan määräaikaisuutta 13 vuotta

KOULUT Helsingin hallinto-oikeus velvoitti Espoon ja Kauniaisen maksamaan korvauksia.

Espoo perusteli kotitalouden ja terveystiedon opettajan määräaikaisuutta ”opetuspalvelujen kysynnän vakiintumattomuudella”. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Helsingin hallinto-oikeus on määrännyt Espoon kaupungin maksamaan 14 kuukauden palkkaa vastaavan summan ja 2 500 euron oikeudenkäyntikulut kotitalouden ja terveystiedon opettajalle määräaikaisten työsuhteiden perusteettomista ketjuttamisista.

Hallinto-oikeuden mukaan opettaja on ilman hyväksyttävää perustetta otettu määräaikaiseen virkasuhteeseen 13 kertaa eli yhteensä 13 vuoden ajan.

Opettaja on työskennellyt useassa eri espoolaiskoulussa määräaikaisissa virkasuhteissa. Suurimmassa osassa virkasuhteen määräaikaisuutta ei oltu perusteltu opettajalle lainkaan.

Yhtenä vuotena määräaikaisuuden peruste on ollut sijaisuus, joka on perusteltu syy määräaikaisuudelle. Toisen määräaikaisuuden peruste on ollut myös avoimen viran hoito.

Espoon kaupunki perusteli määräaikaisia suhteita tehtävän luonteella sekä opetuspalvelujen kysynnän vakiintumattomuudella ja virkajärjestelyillä kyseisissä aineissa. Espoo vaati, että hakemus hylätään.

Hallinto-oikeus toteaa kuitenkin päätöksessään, että koska opettajan opetustuntien määrä on ylittänyt säännöllisesti päätoimisuuteen vaadittavan tuntimäärän, ei peruste voi olla ainakaan kysynnän vakiintumattomuus. Hallinto-oikeuden mukaan seikkaa ei muuta se, että hakija on toiminut opetustehtävissä kahdessa koulussa.

Helsingin hallinto-oikeus velvoitti myös Kauniaisten kaupungin maksamaan kahdelle opettajalle korvauksia perusteettomista määräaikaisista virkasuhteista.

Ensimmäisessä tapauksessa Kauniainen velvoitettiin maksamaan kymmenen kuukauden palkkaa vastaava summa ja 3 100 euron oikeudenkäyntikulut luokanopettajalle, jolla oli takanaan kolme peräkkäistä määräaikaista virkasuhdetta.

Kauniaisten kaupungin mukaan määräaikaisuuden peruste oli sijaisuus. Helsingin hallinto-oikeuden mukaan kaupunki ei kuitenkaan esittänyt luotettavaa selvitystä siitä, että virkasuhteelle olisi ollut sijaisuuteen liittyviä perusteita.

Toisessa tapauksessa Kauniaisten kaupunki määrättiin maksamaan opettajalle kahdentoista kuukauden palkka ja 3 100 euroa oikeudenkäyntikuluja. Hallinto-oikeus katsoi, että opettaja oli otettu neljä kertaa peräkkäin määräaikaiseen virkasuhteeseen ilman lain mukaista määräaikaperustetta.

Kauniaisten kaupungin mukaan myös tässä tapauksessa oli kyse sijaisuuksista, ja kaupunki vaati molemmissa hallinto-oikeuteen viedyissä tapauksessa hakemusten hylkäämistä. Helsingin hallinto-oikeus päätti asiassa kuitenkin opettajien hyväksi 18. joulukuuta 2018.

Lain mukaan viranhaltijalla, joka on ilman perustetta otettu määräajaksi tai joka on ilman perusteltua syytä toistuvasti otettu peräkkäin määräajaksi, on oikeus saada virkasuhteen päättyessä vähintään kuuden ja enintään 24 kuukauden palkkaa vastaava korvaus.

Päätöksiin voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Eikös opettajat saa potkut

Eikös opettajat saa potkut joka kevät ja otetaan elokuun alussa vanhoina työntekijöinä takaisin ? Joku nero on tällaisenkin pyörityksen keksinyt. Ilmeisesti kaikki temput tehdään mutta ei sitä helpointa: annetaan osaajille pysyvät työpaikat asiallisella palkalla ja voila', tulokset paranevat !

Sikamaista touhua....!

Sikamaista touhua....!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu