Puheenaihe

Jan Vapaavuori parjaa haudan partaalla hoippuvaa sotea: "Uudistus on liikkunut askeleen eteen, kaksi taakse, kolme askelta sivulle ja neljä päin metsää"

Jan Vapaavuori valmistautuu jo olemaan oikeassa. Kuva kunnallisvaalien 2017 vaalivalvojaisista.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilkkuu tuoreessa blogissaan sote-uudistusta ikään kuin se olisi jo kaatunut.

– Maakunta- ja sote –uudistuksen kaatuminen ei ole katastrofi, eikä uudistuksen kariutumisesta seuraa suomalaisille mitään pahaa, Vapaavuori tyynnyttelee.

– Uudistuksen vaiheita on seurattu nyt lähes kokonainen hallituskausi. Käänteitä on ollut suuntaan ja toiseen – uudistus on liikkunut askeleen eteen, kaksi taakse, kolme askelta sivulle ja neljä päin metsää, pormestari runoilee.

Uudistuksen kariutuminen ei Vapaavuoren mukaan vaikuta palveluiden laatuun tai saatavuuteen eikä lisää eriarvoisuutta ja terveyseroja.

– Eipä olisi uudistus toteutuessaankaan näitä haasteita ratkaissut. Monien asiantuntijoiden mukaan tilanne olisi päinvastoin heikentynyt.

Vapaavuori muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat kaikkine ongelmineenkin mainettaan parempia sekä kansainvälisestikin vertaillen toimivia ja kustannustehokkaita.

Hänen mielestään jättimäiset uudistukset eivät enää toimi. Mieluummin pitäisi tehdä pieniä oikeita päätöksiä, joilla korjataan vain se, mikä korjaamista vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Sotea ei tarvita vain mutama

Sotea ei tarvita vain mutama pieni mutos tarvitaan. Sotenrahoitus sotemaksulla hoitoon sama % kaikilta kaikesta tulosta myös firmoilta ja työterveys hoito erilisenä loppuu siihen, nyt liian moni firma on ottanut vain nimelisen työtehveyden hoidon ja työn tekijät käy kuitenkin terveyskeskuksissa. Toine uudistut jonot pois heti puolessa vuodessa jonot poistu kun kaikki nyt jonossa olevat pako hoitaa 6 kk ainana ja uusia jonoon ei saa pistää vaan tutkimukset tehdän tarpen mukaan ja hoito myös heti. 3 kk kulutua myös ajanvaraus toiminto lopetetaan turhana kulu eränä, Sen jälkeen jokainen pääse vastaaotolle tai hoitoo samana päivänä kun tulee. Näin hoito ajat lyhene ja sairas lomatkin lyhene. Se osa ajanvaraus henkilökunasta jolla on sopiva koulutus jää palvelemaan vastanotoon ja muut lähte etsimään tuotavaa työtä itseleen. Pienien vaivojen takia tuleita monet sairanhoitaja pysty hoitamaan itsenäisesti eikä lääkäriä tarvita. Pienet haavat. kuumepotilat joilla ei muta vikaa. Erilaisia tarkastuksia lääkärin työn nopeutamiseksi. Esim, tulehduskokeet ja kuumen mitaus sekä haavojen isompienkin puhdistus. Ja kyllä pätevä sairaanhoitaja myös haavankin neulo siihen pitäisi koulutuksen hyvin riitää.

moni firma on ottanut vain

moni firma on ottanut vain nimelisen työtehveyden hoidon ja työn tekijät käy kuitenkin terveyskeskuksissa. siis käytännössä tarkottaa mitä tuo nimellinen työterveydenhoito

Vai on työtehveys ihan

Vai on työtehveys ihan tarpeetonta? Katsos Rane, kun se riippuu ihan siitä kuinka paljon työnantaja haluaa työterveydestä maksaa. Lakisääteinen työterveys on oltava. Siihen ei paljoa sisälly, lähinnä tarkastuksia. Jos työnantaja haluaa ostaa työntekijöilleen myös sairaanhoidon palvelut, niin se saattaa tulla firmalle yllättäen hyvinkin kalliiksi. Käynneistä velotetaan sen mukaan, paljonko niitä on. Ja mitä tulee esittämääsi "sairaanhoitaja voi tehdä sitä sun tätä", niin nämäkin asiat on laissa ja säädöksissä määrätty. Sairaanhoitajat eivät ompele haavoja. Työterveydessä ei myöskään useasti ole päivystystä tai toimenpidehuonetta, joten työtapaturmat hoidetaan useasti tapaturmavakuutusyhtiön piikkiin yksityisillä lääkäriasemilla.

Jan voisi vetää sotelle

Jan voisi vetää sotelle turpaan.

Kyse taitaa olla Kokoomuksen

Kyse taitaa olla Kokoomuksen sisäisestä valtataistelusta. Vapaavuori ei unohda tappiotaan puheenjohtajavaalissa. Samalla ratkotaan sitä, määräävätkö puolueessa maakunnat vai Helsinki.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu