Puheenaihe

Onko tässä lopullinen niitti kellojen siirtelylle? – Tärkeä päätös: loppu häämöttää jo vuonna 2021

Anton Soinne / Arkisto

Euroopan parlamentin liikenne- ja viestintävaliokunta on tänään äänestänyt lakialoitteesta, joka lopettaisi kellojen siirtelyn EU-maissa. 

Valiokunta tukee kellojen siirtelyn lopettamista vuoteen 2021 mennessä, mutta ei ota kantaa kumpaan aikaan jäsenmaiden tulisi jäädä pysyvästi. Aikavyöhykkeestä päättäminen on kunkin jäsenmaan käsissä.

Valiokunnan ehdotuksen mukaan jäsenmaiden tulee huhtikuussa 2020 ilmoittaa mitä normaaliaikaa aikovat noudattaa. Jäsenmaat, jotka jäävät pysyvään kesäaikaan siirtävät kelloja viimeisen kerran maaliskuussa 2021 ja jäsenmaat, jotka jäävät pysyvään talviaikaan lokakuussa 2021. 

Parlamentti peräänkuuluttaa jäsenmailta koordinoitua lähestymistapaa tulevien aikajärjestelyjen osalta. Euroopan komission tulee seurata jäsenmaiden koordinaatiota. Jos komissio katsoo, että jäsenmaiden tulevat aikajärjestelyt voivat merkittävästi ja pysyvästi haitata sisämarkkinoiden toimintaa, voi komissio siirtää direktiivin voimaantuloa vuodella eteenpäin vuoteen 2022.

Parlamentin sisämarkkinavaliokunta antoi lausunnon, jossa Liisa Jaakonsaari (sd.) toimi ryhmänsä varjoneuvottelijana.

– Jäsenmaiden tulee koordinoida aikajärjestelynsä, jotta EU:n sisälle ei synny epäloogisia aikavyöhykkeitä. Sisämarkkinoiden toiminnan turvaaminen on keskeistä, korostaa Jaakonsaari.

– Komission alkuperäisen esityksen mukaan kellojen siirtely olisi loppunut jo tänä vuonna. Itse kannatan mahdollisimman ripeää aikataulua direktiivin toimeenpanon osalta ja toivon, että jäsenmaat sopivat tulevista aikajärjestelyistä mahdollisimman pian.

Seuraavaksi asiaa etenee parlamentin täysistunnon äänestettäväksi vielä tämän kevään aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Nyt sitten leviää kamala

Nyt sitten leviää kamala kalabaliikki siitä, mille aikavyöhykkeelle. Täytyy vaan toivoa, että järki voittaa ja keskustelu asiasta pysyy asiallisena.

Kun sen meillä "Hölmölässä"

Kun sen meillä "Hölmölässä" päättää eduskunta, lopputulos on, että kelloja siirretään VAIN puoli tuntia entisen tunnin sijaan?

Ai, onko teillä Hölmölässä

Ai, onko teillä Hölmölässä/Bembölessä oma eduskunta? Tietääkseni se Mannerheimintien varrella oleva eduskunta on ainoa Suomessa. Eikä siellä kannatusta saa puolella tunnilla naapurimaista poikkeava aikavyöhyke, vaan kyllä se valitsee joko nykyisen normaaliajan (UTC + 2 täyttä tuntia) tai UTC + 3 täyttä tuntia).

Satiiri (ks. google), tuo

Satiiri (ks. google), tuo toisille aukeava huumorilaji? Jos siellä, manskulla, taannoin ehdotettiin koirien häntien typistämislaissa kolmas vaihtoehto! Kyllä ja ei vaihtoehtojen lisäksi tarjolla oli hännän puolikas typistäminen, älyätko idean/yhtäläisyyden? Joten joskus elämä on ..........?

Suomen kesäaika (UTC+03:00)

Suomen kesäaika (UTC+03:00) on sama kuin Venäjän euroopan puoleinen aika (tarkkaan ottaen Stalingradin (Volgogradin) keskiaurinkiaika). Suomen normaaliaika (UTC+02:00) on Joensuun ja Pietarin keskiaurinkoaika. Jos puolituntivyöhykkeisiin välttämättä halutaan mennä, kannattaisi valita UTC+01:30 eli Turun keskiaurinkoaika. // Minun puolestani koko EU voisi siirtyä Keski-Euroopan normaaliaikaan (UTC+01:00), Jolloin Suomi ja Baltia joutuisivat siirtymään tuntia myöhäisemmäksi ja Portugali ja Irlanti puolestaan hieman aikaisemmaksi. Britanniastahan ei tarvitse välittää kuukauden päästä (Brexit).

Jo 2021? Mikä siinä niin

Jo 2021? Mikä siinä niin kauan kestää, että ilmoitetaan pöljäilyn päättyneen?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu