Puheenaihe

Helsinkiläismies tuomittiin kahden poliisin vainoamisesta – piinasi huorittelulla ja netissä levinneellä pilkkavideolla

Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Nelikymppinen helsinkiläismies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa kahden poliisin vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan mies oli vuosina 2017–2018 lähetellyt halventavia viestejä poliisien puhelimiin ja sähköpostiin. Lisäksi hän oli levitellyt perättömiä väitteitä internetissä ja julkisilla paikoilla.

Naispoliisille mies lähetti useiden kuukausien aikana ainakin 25 teksti- ja ääniviestiä, joissa poliisia nimiteltiin muun muassa "kupoliotsaksi" ja häntä huoriteltiin. Monesti tuomitun kielenkäyttö oli tätäkin törkempää.

Mies väitti poliisin syyllistyneen myös rikoksiin, kuten koirien myrkyttämisiin. Tuomittu oli lisäksi vaatinut poliisia pysymään poissa tietyiltä asuinalueilta ja tapahtumista.

Toukokuussa 2018 mies levitti Vuosaareen, Mustavuoreen sekä Porvoon alueelle julisteita, joissa oli naispoliisin kuva sekä huorittelua ja väitteitä virkarikoksista. Häpäisyjulisteessa luki muun muassa että naispoliisi olisi vihamielinen tavallisia suomalaisia kohtaan.

Miespoliisiatuomittu piinasi enimmäkseen sosiaalisessa mediassa. Mies julkaisi toisen henkilön julkisella Facebook-seinällä kirjoituksen, jossa hän väitti miespoliisin olevan varas ja pukeutuvan naiseksi.

Elokuussa 2017 Youtubessa julkaistiin video, jossa tuomittu haukkui miespoliisia "rotannäköiseksi" ja väittäi poliisin uhkailleen tuomittua väkivallalla.

Miespoliisin perhe vedettiin juttuun mukaan, kun tuomittu lähetti vaimon työpaikalle halventavan kirjeen, jossa on viitattu muun muassa perheen lapsiin.

Vainoaminen oli kuulunut miehen käyttäytymiseen jo aiemmin. Tuomittu oli saanut saman miespoliisin vainoamisesta tuomion Helsingin käräjäoikeudessa syksyllä 2016. Hän aloitti vainoamisen uudestaan vain puoli vuotta tuomion jälkeen.

Miespoliisi sanoi oikeudessa, että vainoamiset kestivät yhteensä 3,5 vuotta ja sillä on ollut vaikutusta virkatehtävien hoitamiseen. Miespoliisi oli erityisen huolestunut perheensä turvallisuudesta.

Naispoliisi kertoi kokeneensa uhkaa muun muassa sen takia, että tuomittu sanoi "etsivänsä hänet käsiinsä".

Tekojen motivaationa voidaan pitää kostoa, koska tuomittu kuului aikaisemmin kahteen rikostutkintaan, joissa poliisit olivat mukana.

Tuomittu kiisti naispoliisiin liittyvät syytteet muun muassa sen takia, että korkeassa asemassa olevan virkamiehen tulisi sietää kritiikkiä. Miespoliisiin hän ei ole kertomuksensa mukaan ollut yhteydessä. Oikeus kuitenkin katsoi, että halventaminen oli tehty niin, että se tulisi muun muassa vaimon kautta miespoliisin tietoon.

Mies määrättiin maksamaan poliiseille kärsimyskorvauksia 3 600 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Poliisien käytöksellä ei

Poliisien käytöksellä ei tietenkään ole ollut mitään syytä tuomitun käytökseen...tuskin se itsestään on ruennut vainoamaan, varmaan ollut pientä skismaa noiden ko. poliisien kanssa?

Typerää vihjailua.

Typerää vihjailua. Vainoajilla siis objektiivinen syy käyttäytymiseensä...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu