Puheenaihe

Konkurssi pysäytti kolmen päiväkodin rakennustyöt Espoossa – "Edessä saattaa olla puolen vuoden viivästyminen"

Karamäen päiväkoti Karakalliossa viivästynee useilla kuukausilla. Päiväkodin oli määrä valmistua kesällä.

Minna Airamaa

Kolmen päiväkodin rakennustyöt Espoossa uhkaavat viivästyä reippaasti, koska niitä urakoiva rakennusyhtiö Rakennus Omera Oy on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö on ollut rakentamassa Matinraitin päiväkotia Matinkylään, Suviniityn päiväkotia Espoon keskukseen ja Karamäen päiväkodin uudisrakennusta Karakallioon.

Karamäen päiväkodin uuden rakennuksen oli tarkoitus valmistua loppukesästä ja Matinraitin sekä Suviniityn päiväkotien puolestaan vuodenvaihteessa. Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo, että tällä haavaa työmaat seisovat.

– Olemme sanoneet käyttäjille, että edessä saattaa olla puolen vuoden viivästyminen, Lehtinen sanoo.

Lehtinen sai tiedon konkurssiasiasta viime viikolla. Toistaiseksi on auki, kuka keskeneräisten päiväkotien rakentamista jatkaa.

– Lakimiehemme selvittää parhaillaan, voidaanko joku halukas sivu-urakoitsija ottaa pääurakoitsijaksi vai voimmeko valita kilpailuttamatta toisen toteuttajan, Lehtinen sanoo.

Konkurssiin hakeutunut rakennusyhtiö on rakentanut Saunalahteen Paapuurin päiväkodin ja Pohjois-Tapiolan päiväkodin, jotka ovat jo valmiita. Niissä olisi kuitenkin vielä jäljellä takuuaikaa.

– Urakoitsija ei nyt vastaakaan takuuaikaan kuuluvista korjauksista. Myös tätä asiaa selvitetään parhaillaan, Lehtinen sanoo.

Rakennus Omera Oy on ollut rakentamassa myös Kirkkonummen pääkirjastoa. Myös sen rakennustyöt pysähtyivät konkurssiin hakeutumisen takia. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin viime viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirkkonummen pääkirjaston urakoitsija konkurssiin − työt pysähtyivät heti ja hanke viivästyy15.3.2019 11.16

Kommentit (4)

Kommentit

Taas halvin tarjous voitti

Taas halvin tarjous voitti.Espoon virkamiehet eivät koskaan opi.

Kilpailutuksessa painotetaan

Kilpailutuksessa painotetaan liiaksi hintaa. Tilaajan pitää käsitellä tarjouksia arvioidessaan laatu, sisältö, referenssit, urakoitsijan varallisuus (vakuudet), kapasiteetti sekä pohdittava tunnuslukujen kautta onko annettu tarjous realistinen. Onhan se hienoa kun saadaan alhaisella hinnalla poliitikkojen suostumus hankkeisiin, mutta se ei kauan lämmitä.

Uutisessa on hieman väärää

Uutisessa on hieman väärää tietoa päiväkotityömaiden jatkosta. Tilapalvelut ei suunnittele sivu-urakoitsijoita pääurakoitsijoiksi emmekä myöskään ole kilpailuttamatta hankkimassa urakoitsijaa työmaillemme. Selvitämme parhaillaan urakoiden uudelleen kilpailutusta kaikkien kolmen päiväkodin jatkon osalta.

Espoon kaupunki teki ISOA

Espoon kaupunki teki ISOA hallaa pienemmille yrittäjille, jotka olivat aliurakoitsijoina työmaalla, tekemällä päätöksen siitä ettei mm jo olemassa olevia ulkoseinäelementtejä tai muitakaan elementtejä voida enää käyttää näillä Suviniityn sekä Matinraitin päiväkotityömailla. Kaupungilla olisi ollut mahdollisuus teettää työ heti konkurssin jälkeen hätätyönä vesikattovalmiuteen, jolloin mm satojen tuhansien edestä ei olisi syntynyt rakennusjätettä. Espoon kaupunki olisi voinut myös uuden mahdollisen urakoitsijan ja toimittajan kanssa tarkastaa olemassa olevat materiaalit käyttökelvollisiksi ulkopuolisen, vaikka kaupungin määräämän tarkastajan toimesta. Kuitenkin kyseessä oli kahden suuren päiväkodin KAIKKI tarvittavat rakennuselementit VALMIIKSI TEHTYINÄ, kahdet kattotuolit työmaille toimitettuina, jotka nyt jäivät tällaisen päätöksen edessä käyttämättä. Lienee turha mainita kuinka isoista summista on kyse, saati kuinka monta tuhatta kiloa jätettä näistä mahdollisesti syntyy, tai kuinka suureen taloudelliseen ahdinkoon päätös on monen kohdalla johtanut. Näillä keinoin, hätätyönä tiettyyn valmiuteen tekeminen tai tavaran käyttökelpoisuuden tarkastaminen ja käyttäminen, olisi työmaan aikataulua voitu pelastaa ja ennenkaikkea usean ihmisen työpaikat ja elanto pelastaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu