Puheenaihe

Jopa 3 000 e/kk tienaavat saavat tukea vuokra-asuntoon – järjestö älähti

Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Asumisen tarjontatukia valuu hyvätuloisille. ARA-asunnoissa vuokran tulisi nousta tulojen kasvaessa, esittää Suomen Vuokranantajat. Tämä lisäisi järjestön mielestä tukijärjestelmän oikeudenmukaisuutta.

– Esimerkiksi Helsingissä 10 prosenttia kaupungin asuntojen yksinasuvista vuokralaisista ansaitsee yli 3 000 euroa kuussa. Mielestämme tuetun asuntokannan asunnot pitäisi kohdistaa kokonaan aidosti vähävaraisille asuntokunnille, sanoo Vuokranantajien laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah.

Tuotantotukijärjestelmän ylläpitäminen aiheuttaa järjestön mukaan yhteiskunnalle satojen miljoonien eurojen kustannusvaikutuksen vuosittain muun muassa menetettyinä tontinvuokratuloina. ARA-kannan kasvattaminen vaikuttaa lisäksi vapailla markkinoilla asuvien ihmisten vuokratasoon korottavasti, sillä tarjontaa syntyy vapaille markkinoille vähemmän kuin olisi mahdollista.

– ARA-asunnoissa tulisi ottaa käyttöön malli, jossa vuokra nousee kohti markkinavuokraa tulojen kasvaessa. Vuoden alusta käyttöön otettu tulorekisteri mahdollistaisi tällaisen oikeudenmukaisen järjestelmän. Tukielementti toimisi siten samalla tavalla kuin esimerkiksi asumistuessa, eikä muodostaisi merkittävää kannustinloukkua, esittää Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa.

Yhtenä argumenttina hyvätuloisten asumiselle ARA-asunnoissa on esitetty segregaatiokehityksen torjumista. Tämä ei kuitenkaan ole toteutunut. Tutkimustulosten mukaan pienituloiset Helsingin kaupungin vuokralaiset asuvat keskimäärin pienituloisemmilla postinumeroalueilla ja rakennuksissa kuin muuten samanlaiset markkinahintaisissa vuokra-asunnoissa asuvat pienituloiset.

Segregaatiota tapahtuu rakennuskohtaisesti, ja nykyisillä ARA-säännöksillä tähän ei pystytä puuttumaan järkevästi. Yksityisten asunnot ovat puolestaan laajasti ympäri asuntokantaa, joten alueiden eriytymistä ei tapahdu samalla lailla kuin kokonaisten vuokratalojen rakentamisen myötä.

– Kokonaisuudessaan asumisen tukemisen tulee painottua kysyntätukiin. Ne ovat läpinäkyvämpiä ja oikeudenmukaisempia kuin tarjontatuet, Ahsanullah kiteyttää.

ARAn ja ympäristöministeriön on Vuokranantajien mukaan syytä aloittaa valmistelu vaihtoehdoista, joilla voitaisiin parantaa ARA-asuntojen kohdentumista niille, jotka kaikista eniten tarvitsevat tukea. Asukasvalinta-asetuksen tarkentaminen suosimaan pienituloisempia olisi hyvä askel parantaa heikoimmassa asemassa olevien mahdollisuuksia saada koti. Samalla edistettäisiin asunnottomien mahdollisuuksia saada asunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Rangaistuspolitiikkaa,

Rangaistuspolitiikkaa, enemmän ansaitseva ja enemmän työtä tekevä maksaa enemmän veroja hyvinvointivaltioon heikompien ja paljon tukea saavien hödyksi. Enemmän ansaitsevilta tulee laskuttaa asumisestakin huomattavasti enemmän kuin heikompien ja tukien varassa eläviltä?Rahastetaan ansiot, rahastetaan asuminen. Kannustaa työntekoon, opiskeluun, yrittämiseen ja perheen perustamiseen? Mikä on minun ansiota, hyötyköön ansioistani myös muut.. Yhteiskunnassa oleskelevat.

Paljoakaan tuon alle tienaava

Paljoakaan tuon alle tienaava ei edes pysty vuokraansa itse maksamaan, joten naurettava uutinen. Kannattaisi keskittyä Saton ym kiskurivuokriin, joita ylläpidetään asumistuilla sillä sinne jos johonkin rahaa palaa.

Eikös asia ole hoidettu siten

Eikös asia ole hoidettu siten, että erittäin pienituloiset asuu vuokralla Helsingin keskustassa, naapurissa parempituloiset omistusasunnoissa ja muut hyvätuloiset vuokralaiset asuvat Nurmijärvellä.

Onko asia oikeasti tutkittu?

Onko asia oikeasti tutkittu? "Yhtenä argumenttina hyvätuloisten asumiselle ARA-asunnoissa on esitetty segregaatiokehityksen torjumista. Tämä ei kuitenkaan ole toteutunut. Tutkimustulosten mukaan pienituloiset Helsingin kaupungin vuokralaiset asuvat keskimäärin pienituloisemmilla postinumeroalueilla ja rakennuksissa kuin muuten samanlaiset markkinahintaisissa vuokra-asunnoissa asuvat pienituloiset." Onko näiden kahden ryhmän vertailussa järkeä, kallis kantakaupunki on täynnä opiskelijaluukkuja, joiden pienituloisia asukkaita vanhemmat tukevat. Ylipäätään niissä asuvat ovat valtaosin nuoria ja lapsettomia, niin että pienilläkin tuloilla pärjää riittävän hyvin.

Pienituloinen, myös

Pienituloinen, myös opiskelijat, voi saada Kelan asumistukea vajaan 400e /kk. Tyypillistä on, että kaksi opiskelijaa asuu omilla vuokrasopimuksilla kaksiossa ja maksaa kumpikin satasen kuussa vuokraa. (noin 950e/kk vuokra) - molemmat saa n. 380e/kk asumistukea. Kelalla on laskuri.

Vähävaraisille ollaan täällä

Vähävaraisille ollaan täällä vasta rakentamassa asuntoja, maanne ollessa esimerkki valtiona asunnottomille rakentaneena heille kattoja heidän päänsä päälle... :-) - tarinan loppu totta, uskokoon ketä haluaa, heidän määränsä pysyessä vuodesta toiseen lähes vakiona.

Kyllä yli 2000 € kk tuloila

Kyllä yli 2000 € kk tuloila tulisi asumisen kaiki tuki poistua,- Se kun kyllä riittää elämisen jos ei hummaa eikä rällästä.

Eikös se pienipalkkainen city

Eikös se pienipalkkainen city-vihreä mies nimeltä Paavo Arhinmäki asu ARA-asunnossa... Meistä parhaimmat.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu