Puheenaihe

Kesätyöntekijöitä kohdellaan usein luvattoman huonosti – Viranomainen napauttaa: "Työehdot ovat nuorilla samanlaiset kuin muillakin"

Työsuojeluviranomaiset peräänkuuluttavat työnantajilta lainkuuliaisuutta lisäksi yhteiskuntavastuuta nuorista huolehtimisessa.

Kesätyöntekijöiden työvuoroja on muuteltu mielivaltaisesti esimerkiksi sääolosuhteiden perusteella, kertovat valvontaviranomaiset. Kuvituskuva.

Esko Artell

Nuoret kesätyöntekijät eivät aina osaa pitää puoliaan, jos kohtelu on työnantajan puolelta huonoa, epäreilua, asiatonta tai välinpitämätöntä. Työsuojeluviranomaiset nostavat kissan pöydälle nuorten puolesta.

– Kun kesätöistä aletaan taas sopia, on hyvä muistaa, että kesätyöntekijöiden työehdot tulee olla samanlaiset kuin muillakin työntekijöillä, Aluehallintovirasto tiedottaa.

Kesätyöntekijöiden kohtelusta on löytynyt tarkastuksissa monenlaista huomautettavaa. Esimerkiksi nuorten työvuoroja on muuteltu ilmoitusluonteisesti niin, että sovittuja töitä on peruttu viileällä säällä. Helteellä puolestaan on teetetty ylipitkiä työpäiviä.

Lisäksi työhön perehdyttämisessä, turvallisuudessa ja väkivallan uhan hallinnassa on havaittu puutteita. Aluehallintovirasto painottaa, että työn vaarojen arviointi on työnantajan velvollisuus. Työtehtävät tulee myös suhteuttaa nuorten suorituskykyyn.

Nuori saa lain mukaan tehdä työtä, joka ei vaadi kohtuutonta ponnistusta tai vastuuta. Nuorelle työntekijälle on myös aina annettava riittävä lepoaika, vähintään 12 tuntia vuorokaudessa.

Työsuojeluviranomaiset peräänkuuluttavat työnantajilta yhteiskuntavastuuta nuorista huolehtimisessa.

– Työnantajan tulee kantaa erityistä huolta nuorten työhön opastuksesta ja työn valvonnasta. Nuoret työntekijät tulee perehdyttää hyvin tehtäviinsä ja työpaikan käytäntöihin, Aluehallintovirasto painottaa.

Työnantajan tulee olla selvillä myös siitä, että nuoria alle 18-vuotiaita työntekijöitä koskevat tietyt erityissäännökset. Jotkut työt on katsottu niin vaarallisiksi tai haitallisiksi, että niiden teettämistä nuorilla on rajoitettu. Muiden muassa yötyö on alle 18-vuotiailta kielletty.

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620 maanantaista perjantaihin klo 9–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Suomen Yrittäjät voisivat

Suomen Yrittäjät voisivat joka suuntaan räkyttämisen sijaan valistaa jäseniään työntekijöiden oikeuksista. Aivan liian usein kaltoin kohtelijana on heidän jäsenyrityksensä.

Suomen Yrittäjät voisivat

Suomen Yrittäjät voisivat joka suuntaan räkyttämisen sijaan valistaa jäseniään työntekijöiden oikeuksista. Aivan liian usein kaltoin kohtelijana on heidän jäsenyrityksensä.

Postissa menossa juur nyt

Postissa menossa juur nyt melkoinen "kuusetus"!- Vanhoja pistetty ulos ja samalla otettu jonosta uutta tilalle ja halavalla. Kuukauden kuluttua tiedossa vakinaisille palkan alennus uusien tasolle.- Hyvä Suomi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu