Puheenaihe

Tupakoitsijat heittävät surutta tumpit maahan rannoillakin – seurauksena peruuttamaton tuho vesistöissä

Tupakantumppi on muoviksi luokiteltua materiaalia, selluloosa-asetaattia. Luontoon joutuessaan se ei hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi.

Janne laakkonen

Rantoja siivotaan nyt talkoovoimin monella paikkakunnalla. Yksi rantatalkoiden järjestäjä on Pidä Saaristo Siistinä ry, jonka Siisti Biitsi -siivousohjelman puitteissa siivottiin viikonloppuna rantoja Helsingin Mustikkamaalla.

Talkooväki järkyttyi tupakantumppien määrästä: järjestäjien mukaan niitä oli "hämmentävän paljon".

Rannoilta tumpit huuhtoutuvat helposti vesistöihin aiheuttaen merieliöille merkittävää haittaa.

Yleinen harhaluulo on edelleen se, että tupakantumppi maatuu nopeasti. Se ei kuitenkaan hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi, jotka eivät katoa luonnosta koskaan.

Yle Luonto uutisoi viikonloppuna, että Suomen kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja.

Ajan mittaan tumpeista peräisin olevaa mikromuovia kerääntyy merieläinten elimistöön, missä se tukkii ja hiertää niiden ruuansulatuskanavia.

Tupakoitsijoita pyydetäänkin jälleen viemään tumpit mukanaan. Yksi toimiva tapa on pitää mukanaan pientä peltirasiaa tai muuta purkkia, johon tumpin voi laittaa maahan heittämisen sijaan. Tiiviissä purkissa tumppi ei haise, joten sen mukana kuljettaminen ei ole tupakoitsijalle suurikaan vaiva.

Tupakantumppien on arvioitu olevan maailman yleisin roska, jonka suurin osa tupakoitsijoista viskaa surutta maahan.

 

Huolestuttavatko maahan heitetyt tupakantumpit?

Kyllä
86% (1103 ääntä)
Ei
14% (173 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1276

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (15)

Kommentit

Saatan luokitella

Saatan luokitella sanomalehden muoviksi.

Henkilökohtaisesti olen

Henkilökohtaisesti olen huomannut "kantaväen" vähentyneen tupakoinnin mutta maahanmuuttajista polttaa melkein jokainen mies, naisia heistä ei näykkään.

Henkilökohtaisesti olen

Henkilökohtaisesti olen huomannut, että on uutisen tai jutun aihe mikä tahansa, tällä foorumilla se on aina maahanmuuttajien syy.

Mutta tässä kohtaa se pitää

Mutta tässä kohtaa se pitää paikkansa. Melkein kaikki Lähi-idästä tulleet miehet tupakoivat, milloin missäkin. Ja heidän tapaansa kuuluu heittää roskia ympäriinsä. Tämä ei ole rasismia todeta, asia vain on näin. Heidän pitäisi saada opetusta täällä Suomessa, miten käyttäytyä näiden asioiden suhteen.

Täyttä pötyä Andreas!

Täyttä pötyä Andreas! Minä liikun paljon koirien ulkoiluttajien käyttämillä reiteillä, ja siellä löytyy paljon tumppeja, muttei ainakaan ulkonäöltään maahanmuuttajia. Jos ei ymmärrä, että kantasuomalaiset osaavat sikailla, on sokea kuin persu.

Henkilökohtaisesti olen

Henkilökohtaisesti olen huomannut "kantaväen" vähentyneen tupakoinnin mutta maahanmuuttajista polttaa melkein jokainen mies, naisia heistä ei näykkään.

Tuollaiset vie mukanaan

Tuollaiset vie mukanaan -toivotukset ovat ennemminkin osa ongelmaa kuin osa ratkaisua. Yleisillä rannoilla roskis, jossa tumppausmahdollisuus auttaisi paljon. Auttaisi myös muuhun roskaamisongelmaan.

Ja tumpit ei muka voi tehdä

Ja tumpit ei muka voi tehdä maatuvasta aineesta? Jopa biohajoavat muovipussit on jo olemassa, mutta rööki on sellaista rakettitiedettä, ettei siihen nykytiede muka pysty?

Juttu on sinänsä hyvällä

Juttu on sinänsä hyvällä asialla, mutta kauhistelun määrässä on niin kovin naisellinen mittakaavaharha. Itämeren tilavuus on 21 000 km3. Jos yhden filtterin tilavuus on 0,2cm3 ja massa gramman kymmenyksiä, voivat pätevimmät toimittajat havaita, että muutaman miljoonankin filtterin materiaalimäärä ei Itämeren 'mikromuovitilannetta' muuta, jotta sitä pystyisi edes mittaamaan.

Tupakoitsijatkin

Tupakoitsijatkin taivastelevat hanhien luonnossa nopeasti hajoavia ulosteita, jotka vain hoitavat niittyjä ja itse heittävät hajoamattomat tumppinsa tosiaan jopa rannoille. Tarpeemmekin teemme juomaveteen, josta kalliin puhdistuksenkin jälkeen menee ravinteita mereen. Pahin seuraus tumpeista on kalojen ja lintujen kärsimykset, kun tumpit joutuvat niiden elimistöön.

Lähi- idän pakolaiset

Lähi- idän pakolaiset heittivät tupakantumpit suoraan toisen kukkapenkkiin. Ei rasismia mutta todellista elämäntapaa.

Sinä poltat ja saastutat,

Sinä poltat ja saastutat, toinen siivoaa saasteesi.Ei vain riitä siivoojia, kaatopaikat luonnossa.

Uimarannoilla tulisi kieltää

Uimarannoilla tulisi kieltää tupakointi. Mitä järkeä antaa ihmisten elää kuin siat ? Eihän koiraakaansaa viedä joka paikkaan, eikä huumeita saa piikittää yleisissä paikoissa. Autoa ei saa parkkeerata mihin sattuu, yksi tapa hillitä tupakoitsijoiden saastuttavaa vaikutusta olisi maksu tupakoimisesta.

eiköhän ne jo siitä maksa

eiköhän ne jo siitä maksa tarpeeksi

Ei Tupakka filtteriä kaipaa,

Ei Tupakka filtteriä kaipaa, häviten näin ekosysteemiin lähes "välittömästi" ja lopullisesti viimeistään ensimmäisen sateen jälkeen... :-) -maassanne todella rajusti vähentynyt tupakointi on pikkusieluisten ongelma ja Valtionne juokseviin menoihin oleva hyvä tuottoa tuova tulonlähde. Jos ihminen ei osaa käyttäytyä, hänet harvemmin tapaa tupakoiville luotuduissa tiloissa. Luonnossa kyllä, vihdoin sen löytäneenä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu