Kaisa Paastela

Tupakoinnille loppu

(PÄÄKIRJOITUS) Hallituksen suunnitelma tupakkaveron kiristyksistä lähivuosina on nostamassa savukeaskin hintaa Suomessa noin 10 euroon.

Tullirikostorjunnan valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi Länsiväylälle (LV verkko 10.6.), että salakuljetuksen riski on olemassa, kun eri maiden välille syntyy ”hintarajoja” jossakin halutussa tuotteessa. Sinkkosen mukaan salakuljetus yleistyy vasta, kun hintaero on ”merkittävä.” Tupakan askihinta on esimerkiksi Baltiassa nyt Viron ja Latvian SuperAlkoissa 3,5–4 euron välillä.

Suomeen salakuljetettavat savukkeet ovat useimmiten peräisin Venäjältä tai Valko-Venäjältä. Sinkkonen totesi, että salakuljettajille paljon houkuttavampi tuote on nuuska, koska sen myynti on sallittua Ruotsissa, mutta kokonaan kielletty Suomessa.

 

Myös tupakointia aiotaan suitsia jatkossa maassamme entistä tiukemmin. Vaikka kehitys on mennyt hyvään suuntaan ja nuoriso polttaa entistä vähemmän, on sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtinut muun muassa tupakan ikärajan nostamista 20 vuoteen.

Työryhmä julkaisi viime vuoden syksyllä listan toimenpide-ehdotuksista, joilla vauhditetaan tupakointi- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tupakointikieltoalueita voitaisiin työryhmän mukaan laajentaa siten, että kaikki ulkotilat, jotka pääsääntöisesti ovat alaikäisten käytössä, olisivat tupakointikiellossa. Tämä koskisi myös nuuskan käyttöä. Myöskään joukkoliikenteen pysäkeillä ja taksitolpilla ei saisi jatkossa sauhutella lainkaan.

 

Tupakointikiellon rikkomisesta olisi työryhmän mukaan hyvä voida määrätä hallinnollinen sanktiomaksu samaan tyyliin kuin pysäköintivirhemaksu. Jatkossa siis tupakointi bussipysäkillä voisi tuottaa pikaisen sakkolapun.

Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Kommentit (7)

Kommentit

Työryhmän esitys on hyvä.

Työryhmän esitys on hyvä. Monen bussipysäkin ympäristö on nykyään aika siivottomana odottelijoiden tumpeista.

Voihan sitä kaikkea

Voihan sitä kaikkea älyvapaata ja typerää lakia puuhastella, mutta sillä ei vain ole mitään merkitystä mihinkään, jos sitä ei kukaan noudata. Joku rikesakkomaksu on täysin merkityksetön, koska minkäänlaista riskiä joutua maksamaan se ei ole.

Maffia sen kuin kukoistaa.

Maffia sen kuin kukoistaa.

Ja sitten samantien

Ja sitten samantien parveketupakointi kuriin. On äärimmäisen väärin, että yksi himotupakoitsija saa kymmenen naapuria yskimään vedet silmissä ja hinkumaan, kun henki ei kulje! Sama juttu kylppärissä ja keittiössä hormin vieressä tupakoivat. Mihin kuvittelette löyhkän leviävän, ellei naapureiden asuntoihin?

Suomi on savusukeltajien maa,

Suomi on savusukeltajien maa, kun jokaisen ostoskeskuksen ovenpielessä on joku tupakalla. Sama koskee muitakin ulko-ovia. Jos tupakointi häiritsee siitä nauttivia, niin mikseivät he polta kotona. Miksi muiden pitää hankkia keuhkosyöpä toisen heikkouksien takia?

Miksi täällä tahdotaan

Miksi täällä tahdotaan hyysätä rikollisia? Mitä kuvittelette mitä tapahtuu, jos nikotiini tuotteet kielletään 2030 mennessä? En kannata parveketupakointia, enkä muutenkaan tupakointa, mutta miten ihmeessä hormien kautta tupakan savu voi kulkeutua toisiin asuntoihin? Silloinhan kaikki ruoanhajut myös menee muiden asuntoihin ja kaikki asunnot haisee toisten ruoalle, eihän se noin voi toimia. Täytyy olla paineistus täysin pielessä talossa, jos toiseten hajut leijailee asuntoihin sisälle.

Tupakoin itse ja pysyn

Tupakoin itse ja pysyn yleensä kaukana bussipysäkkien/oviaukkojen lähettyviltä koska tiedän tupakoinnin haitat. Tuo veronkorotukset ovat jo näkyneet pääkaupunkiseudulla lisääntyneenä Venäläisen tupakan saatavuutena katukaupassa. Eikö päättäjillä olisi sen verran älliä, että sallisivat Nuuskan/Nikotiinipussien käytön(esim. ZYN joka luokitellaan suomessa laittomaksi. Muualla Euroopassa kyseinen tuote on täysin laillinen). Muualla maailmassa esimerkiksi Kannabista ollaan laillistamassa pikkuhiljaa, mutta suomessa mietitään mitenkä voitaisiin hankaloittaa lisää ihmisten elämää.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet