Puheenaihe

Espoossa paljastui citykanien joukkokuolema – virasto kieltäytyy tutkimasta ruumiita

Espoossa asustavia citykaneja on alkukesällä löytynyt kuolleena massoittain. Joukkotuhon syyksi epäillään tappavaa verenvuotokuumetta.

Sirpa Repo / Arkisto

Espoossa asustavien citykanien lukumäärä on useiden havaintojen mukaan romahtanut kevään ja alkukesän aikana.

Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta yhdeksi tekijäksi arvellaan RHD-virusta, joka aiheuttaa tappavaa verenvuotokuumetta.

– Kanien kannalta vielä ei ole kysymys katastrofista, mutta vähennys on kuitenkin hyvin merkittävä, kertoo Espoossa valkoposkihanhien laskentaa suorittava lintutieteilijä Hannu Holmström.

Holmströmin työhön kuuluu havainnoida hanhien lisäksi myös citykanien lukumäärää.

Hänen mukaansa eräs espoolainen huoltomies on kesällä löytänyt haukilahtelaisen talon pihamaalta  peräti neljätoista kuollutta kania.

Tapiolassa on puolestaan elänyt yli 40 kanin yhdyskunta, josta on hävinnyt yli puolet.

– Kuolleet kanit ovat löydettäessä olleet sellaisessa asennossa, joka osoittaa niiden kuolleen nopeasti. Tämä taas voisi viitata verenvuotokuumeeseen, mutta varmuutta tästä ei ole, Holmström pohtii.

Kaneja on nyt menehtynyt sairauteen niin merkittäviä määriä, että Ruokavirasto on päättänyt lopettaa verenvuotokuumetaudin varalta citykanien tutkimisen kokonaan.

Kesäkuun alkupuolella tehty päätös koskee jatkossa vain Espoosta ja muualta pääkaupunkiseudulta kuolleina löydettyjä kaneja.

– Tämä päätös on hyvin valitettava, mutta se oli pakko tehdä resurssipulan vuoksi. Touko-kesäkuussa meille tuotiin seitsemän kuollutta citykania, mutta jokainen tutkimus on hyvin aikaa vievä ja siksi kallis, kertoo tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta.

Oksasen mukaan löydökset osoittivat, että pääkaupunkiseudun villikanipopulaatiossa on käynnissä verenvuotokuumetaudin purkaus.

Tutkituista seitsemästä kanista viisi oli kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Yksilöt olivat peräisin Helsingistä ja Vantaalta.

– Ruokavirasto saa edelleen eri puolilta pääkaupunkiseutua ilmoituksia kuolleista villikaniineista. Näistä oletamme suurimman osan kuolleen RHD-virusepidemian vuoksi, Oksanen kertoo.

Verenvuotokuume teki tuhoisaa jälkeä espoolaisten citykanien joukossa myös kolme vuotta sitten, jolloin valtaosa populaatiosta menehtyi RHD-viruksen vuoksi.

Nyt kanta on elpynyt ja etenkin Etelä-Espoossa vilisee kaupunkikaneja. Erityisen vahva kanta on tällä hetkellä Olarissa, Tapiolassa, Leppävaarassa, Westendissä ja Niittykummussa.

– Ruokavirasto käsittelee koko pääkaupunkiseudun kanikantaa yhtenä kokonaisuutena. Tarkkaa kanimäärää en siksi osaa Espoon osalta sanoa, Oksanen kertoo.

Hän suosittelee citykanien metsästyksen lisäämistä myös Espoossa.

– Metsästäminen sallittuun aikaan ja sallituin menetelmin on hyvä tapa vähentää populaation tiheyttä. Pitää muistaa, että verenvuotokuume ei tartu kaneista ihmiseen, joten epidemian aikanakin eläimen voi käyttää ruoaksi, tutkimusprofessori Oksanen muistuttaa.

– Kokonaan toinen asia ovat muut kanisairaudet, esimerkiksi jänisrutto. Sairaalta vaikuttavaa eläintä ei pidä syödä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin citykaneissa leviää taas tappava sairaus – nyt se siirtyi ensimmäistä kertaa myös uuteen eläinlajiin21.5.2019 17.53
Lemmikkikanilla todettu taas herkästi leviävää verenvuotokuumetautia – sama tauti tappoi villikaneja Helsingissä14.1.2019 12.30
Citykanit ovat täällä taas – "Kannan romahdus jäi lyhytikäiseksi"11.5.2017 07.35
Citykanien määrä vähentyi huomattavasti Helsingissä 30.8.2016 15.41
Verenvuotokuume todettu yhdellä kuolleella lemmikkikanilla – vältä kanin ulkoiluttamista citykanialueilla29.7.2016 10.25
Citykaneja tappanut verenvuotokuume levisi lemmikkikaniin12.7.2016 13.41

Kommentit (6)

Kommentit

Luonto hoitaa tasapainoa ei

Luonto hoitaa tasapainoa ei tarvitse puuttua.

Itse en kyllä söisi

Itse en kyllä söisi verenvuotokuumetaudin tappamaa kania. Sairas eläin on sairas eläin.

Toivottavasti luonto hoitaa

Toivottavasti luonto hoitaa myös maapallon liikakansoittumisen. Ratkeaa samalla ilmastonmuutos, nälänhätä, saastuminen ja eläinlajien sukupuutto. Tätä asiaa porukka ei ikävä kyllä ymmärrä ja kello käy ...

Afrikkaan kondomipakko. Sama

Afrikkaan kondomipakko. Sama lähi-itään, Aasiaan.Ja levittämään homoideologiaa, homot täyttävät Afrikan, Aasian ja ennenpitkää liikakansoituksessa tapahtuu käänne parempaan suuntaan. Varsinkin lähi-itä tarvitsee homo-suuntauksen ja nopeasti.

Ihmisellä on ruumis,

Ihmisellä on ruumis, eläimellä ruho.

Myös Lintuvaarassa löydetty

Myös Lintuvaarassa löydetty jo kolme kuollutta citykania.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu