Puheenaihe

Maailma on tänään kuluttanut loppuun uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta – "Erittäin huolestuttavaa, että ylikulutuksemme taso on näin korkea"

Sauvo Jylhä

Maailma on tänään maanantaina kuluttanut loppuun uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta. Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana, WWF kertoo.

– Ylikulutuksemme uhkaa muun muassa heikentää ekosysteemien kykyä tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa. Tarvitsisimme 1,75 maapalloa, jotta koko maailman ihmisten yhteenlaskettu nykyinen kulutus voitaisiin kattaa. Vaikka viime vuosina ylikulutuspäivä aikaistuminen on hidastunut, ylikulutuksen hetki koitti tänä ja viime vuonna historiallisen aikaisin jo heinäkuussa, WWF kertoo.

Ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Networkin tekemään laskelmaan tuoreimpien YK:n tilastotietojen perusteella.

– On erittäin huolestuttavaa, että ylikulutuksemme taso on näin korkea. Elämme reippaasti yli sen, mitä maapallo kestää. Kulutuksemme suunta pitää kiireesti kääntää kohti yhden maapallon rajoja. Tarvitsemme nopeita ja perinpohjaisia muutoksia, miten ohjaamme luonnonvarojen kulutusta, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suurimmat syyt ylikulutukseen ovat WWF:n mukaan energiankäyttö rakennuksissa, liikenteessä ja teollisuudessa sekä maankäytön muutokset, erityisesti metsän raivaaminen laidunmaiksi ja rehutuotantoon.

WWF:n mukaan ekosysteemien kyky tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa, tarjota puskureita ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan sekä säännellä tautien aiheuttajia ovat vaarassa. Taustalla on luonnonvarojen ylikulutus.

Suomalaiset käyttävät luonnonvaroja merkittävästi maailman keskiarvoa enemmän. Suomalaiset käyttivät laskennallisen osuutensa maapallon luonnonvaroista tänä vuonna jo 5. huhtikuuta eli neljä kuukautta keskimääräistä aiemmin. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa kattamaan kulutuksen.

WWF:n mukaan ratkaisut ylikulutuksen vähentämiseen ovat olemassa.

– Meidän pitää torjua ilmastokriisi, vähentää liikenteen ja asumisen päästöjä sekä korvata liha ruokavalioistamme pääosin kasvipohjaisella ruoalla. Toistaiseksi toimet ovat olleet liian vaatimattomia. Uuden hallituksen on välttämätöntä toteuttaa muun muassa kestävän kehityksen verouudistus, poistaa haitallisia tukia sekä ohjata energiankäyttöä siten, että nämä kaikki merkittävästi pienentävät suomalaista luonnonvarojen kulutusta, Rohweder vetoaa WWF:n tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Jos tämä on totta niin

Jos tämä on totta niin maailmanloppu on jo ovella ehkä jo huomenna.

Jostain syystä maapallon

Jostain syystä maapallon väestöräjähdys jätetään mainitsematta. Ihmisethän noita luonnonvaroja kuluttavat.

Sun pitää lopettaa lihan

Sun pitää lopettaa lihan syönti, kahvin juonti kokonaan, luopua autosta, mökistä, matkustamisesta, hankkia korkeintain yksi lapsi, jotta afrikassa ja asiassa ihmiset voisivat enemmän syödää lihaa, syödä suklaata, juoda kahvia ja kaakaota, ajaa autolla ja hankkia 12 lapsen sijan 15 lasta.

Suomessa tosiaan toistetaan

Suomessa tosiaan toistetaan vuodesta toiseen vanhoja paikalleen jämähtäneitä käsityksiä luonnonvara- ja ilmastonmuutos-keskustelussa. On aivan luonnollista, että kulutamme maailman keskiarvoa enemmän, koska mm. fossiilista energiaa kuluu paljon rakennusten lämmittämiseen kylmänä vuodenaikana. Myös rakennusten ja liikenneväylien rakennuskustannukset ovat paljon suurempia kuin trooppisella ja subtrooppisella ilmastovyöhykkeillä, joilla tarvitaan paljon vähemmän lämmöneristeitä ja routaa kestäviä rakenteita kuin Suomessa. Etelän mailla00 aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää paljon tehokkaammin kuin Suomessa, missä aurinkoenergiaa on niukasti silloin kun energiaa tarvitaan eniten eli pimeänä vuodenaikana. Vähäisestä sähkön "säätötehosta" johtuen Suomessa on muutenkin vaikeampi hyödyntää aurinko- ja tuulienergiaa kuin esim. Ruotsissa ja Norjassa, joissa on runsaasti vesivoimalaitoksia. Näköpiirissä ei ole vielä uudenlaista kustannustehokasta keinoa tasata sähkön kulutus- ja tuotantohuippuja. Tämä tarkoittaa, että olemme vielä pitkän aikaa riippuvaisia tuontisähköstä. Kaikki nämä tekijät huomioiden Suomen tuskin kannattaa edes pyrkiä maailman keskiarvoa paremmaksi maaksi CO2-päästöjen vähentämiseksi. Jääräpäinen hiilineutraalisuuteen pyrkiminen tarkoittaisi sitä, että suuri osa teollisuudestamme siirtyisi maihin, jotka pysyvät meitä kilpailukykyisimpinä mm. tinkimällä CO2-päästötavoitteiata Loppujen lopuksi suomalaiset pääsisivät maailman mallioppilaaksi vain muuttamalla muutama tuhat kilometriä etelämmäksi. Se tietenkin on epärealistista, joten edistäkäämme hiilineutraaliuttamme maltillisesti. Ilmastohysterian edessä antautuva maa ei pysty kehittämään eikä soveltamaan uudenlaista hiilineutraalimpaa teknikkaa.

Pitäisi muuttaa intiaan

Pitäisi muuttaa intiaan siellä kulutetaan vähemmän kuin suomessa tilastojen mukaan,

Suomen hiilijalanjälki on

Suomen hiilijalanjälki on promillen luokkaa maapallon hiilijalanjäljestä . Hyvä omatunto kuitenkin hankitaan, kun Suomalaiset kaikki tappavat itsensä ja päästävät koko Afrikan Suomeen. Näin Suomi pelastaa ilmaston ja maailman.

0,07%

Ei paljoo kiinnosta, koska

Ei paljoo kiinnosta, koska väestöräjähdykselle ei tehdä mitään. Kulutan entiseen tahtiin niin kauan kuin vaan voin.

Liikakansoitusta ei

Liikakansoitusta ei ihmistoimet, eivät edes "viisaat eurooppalaiset", pysty enään estämään! Ainoa toivomme enään on siis jossain isommassa epidemiassa, kuten Ebola riehumassa Afrikassa?

Suomalaisethan on oikealla

Suomalaisethan on oikealla tiellä, kun väestö vähenee. Sääli, että muualta tulleet vääristävät tätä tilastoa.

Niin todellakin, kuten moni

Niin todellakin, kuten moni yllä toteaakin; miksi meidän pitäisi elää kurjuudessa säästellen kaikessa? Kohta on uudet isännät vallanneet sekä oman maamme että euroopan, miksi heille pitäisi jättää hyvät ja valmiit oltavat tuhottavaksi?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu