Puheenaihe

Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voisi käyttää pelikoneella 1000e/pv ja jatkaa sitten pelisaliin"

Kirjoittaja pitää outona, että takuueläkkeet kasvavat toistuvien tasokorotusten vuoksi enemmän kuin työeläkkeet.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Kansalaisaloite Veikkauksen rahapeliautomaattien poistamiseksi kaupoista ja muilta yleisiltä paikoilta on viime päivinä saanut vauhtia kohusta, jonka keskelle Veikkaus joutui mainontansa takia viime viikolla.

Pelikoneiden poistoa vaativa kansalaisaloite on kerännyt Kansalaisaloite.fi-palvelussa jo 24 000 allekirjoitusta.

– Noin 18 500 kauppojen rahapeliautomaattia pitäisi poistaa käytöstä kokonaan. Ehdottamamme lakiuudistuksen jälkeen peliautomaatteja voisi pelata vain pelisaleissa. Pelisalien taas pitäisi tehdä muita pelikiellon mahdollistavia toimia, jotta peliriippuvaisten ongelmiin todella puututtaisiin, kertoo aloitetta perustamassa ollut Leena Pihanurmi.

Tällä hetkellä pelaamista ei ole Pihanurmen mukaan mitenkään rajoitettu fyysisillä peliautomaateilla.

– Itse asetettavat pelirajat eivät peliriippuvaisia palvele, mutta ne vapauttavat Veikkauksen vastuusta. Vuonna 2022 voimaan astuvan lakimuutoksen myötä Veikkauksen asettama päiväraja pelikoneilla olisi 1000 euroa. Tulevaisuudessa peliongelmainen voi siis käyttää esimerkiksi ruokakaupan pelikoneeseen tuhat euroa päivässä ja sitten kävellä pelisaliin jatkamaan pelaamista, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmi on itse peliongelmaisen äiti. Hänen mielestään Veikkaus ei tällä hetkellä toimi roolissaan sellaisena kuin se on sille annettu.

– EU-tuomioistuimen mukaan rahapeliyhtiö saa olla monopoli siksi, että se ehkäisee pelaamisen haittoja. Ei siksi, että tuottaisi edunsaajille rahaa. Se saa EU-tuomioistuimen mukaan olla vain suotuisa liitännäisseuraus. Ruokakauppojen ja muiden yleisten paikkojen 18 500 pelikonetta eivät tue tätä perustehtävää, Pihanurmi toteaa.

Pihanurmen mukaan perimmäinen tarkoitus unohdetaan jatkuvasti. Hänen mielipiteensä on, että Veikkauksen varoja riittäisi pelikoneiden marketeista poistamisen jälkeenkin tärkeisiin kohteisiin, kuten mielenterveystyöhön ja päihdekuntoutukseen.

– Ymmärrän kyllä myös järjestöjen huolen, mutta Veikkauksen tuottamaa "yhteistä hyvää" ei voida repiä vähävaraisten ja peliongelmaisten selkänahasta. Peliongelmien ehkäisyn ja niiden vähentämisen pitäisi olla etusijalla, kuten lakikin määrää, Pihanurmi sanoo.

Kun aloite perustettiin maaliskuussa, sen taakse saatiin kaksi kansanedustajaa.

– Nyt kun kelkka on kääntynyt radikaalisti. Monet poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt ovat jakaneet ja kannattaneet aloitetta somessa. Ainakin lakialoitteen läpimenoon paljon painetta, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmen mukaan tärkeintä olisi, että Suomessa enää ei kasvatettaisi rahapeliautomaattisukupolvea.

– Kaikki rajoitukset, mitä tupakan suhteen on tehty, voitaisiin tehdä myös rahapeleille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yli 120 000 suomalaisella on peliongelma – rajut ilmiöt lisääntyneet12.4.2017 10.47

Kommentit (4)

Kommentit

Ihme paapomista. Jos joku

Ihme paapomista. Jos joku heikolla itsetunnolla varustautunut luuseri siellä pelailee,niin sittenhän pelaa. Ei ne sitä rahaa sinne pakota laittamaan.

No ei se pelaaminen sillä

No ei se pelaaminen sillä lopu, ainahan on nettikasinot ym. Lobotomiasta voi olla apua.

Tämä olisi läpimennessään

Tämä olisi läpimennessään toinen kansalaisten toivoma lakialoite... :-) - mukava että kaikesta huolimatta pulinaa piisaa, sillä jollainhan maanne Uutisia on täytettävä päivästä toiseen.

Täähän on kerrassaan mahtava

Täähän on kerrassaan mahtava juttu! Veikkaus jakaa vuositasolla jäätäviä summia monille eri toimijoille. Tuosta summasta oman kokemuksen mukaan vain pieni osa on ongelmapelaajien rahoja. Jätetään vaan lastensuojeluyhdistykset, nuorisokerhot yms ilman rahaa sen takia, että kaikista pelaajista pieni prosentti on ongelmapelaajia ja jatkavat edelleen pelaamista. Vaikkapa netissä josta ei jää suomen valtiolle mitään. Hieno homma! Arvaatte varmaan, että multa ei tohon alotteeseen nimeä heru.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu