Puheenaihe

Toive tulorajojen selvittämisestä Espoon Asuntojen vuokra-asuntoihin puhutti päättäjiä – ”Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa?”

Katja Riihola

Tulorajojen selvittäminen Espoon Asuntojen asukkaille puhutti Espoon valtuustoa maanantaina. Keskustelu tulorajoista alkoi kokoomuksen valtuutetun Henrik Vuornoksen toivomusesityksestä.

Siinä Vuornos esitti, että tulorajojen ottamista käyttöön Espoon Asuntojen asunnoissa selvitettäisiin, jotta julkisesti tuettu asuminen kohdistuisi mahdollisimman tehokkaasti lapsiperhe- ja muun köyhyyden torjumiseen.

– Meillä on Espoon kaupungin hallinnoima, varsin kookas, asuntoyhtiö. Tällä hetkellä meillä ei ole lainkaan tulorajoja näissä asunnoissa, Vuornos sanoi ja lisäsi toivovansa, että selvitys saadaan aikaiseksi.

Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama yhtiö, jolla on yli 15 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu yhtiön mukaan lähes 30 000 ihmistä.

Vasemmistoliiton valtuutettu Kari Uotila ihmetteli sitä, että Vuornos oli aiemmin puhunut myös työllisyyden tärkeydestä köyhyyden torjumisessa.

– Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa? Uotila kysyi.

Vihreiden Pinja Nieminen oli Uotilan kanssa samoilla linjoilla.

– Asunnot kohdistuvat nyt jo aika hyvin, ja meidän kannattaa pyrkiä siihen, että niissä asuvat työllistyvät mahdollisimman hyvin, Nieminen sanoi.

Vuornoksen toivomusesitys kaatui lopulta äänestyksessä. Tulorajojen selvittämistä koskenut toivomusesitys liittyi valtuuston käymään keskusteluun lapsiperheköyhyydestä ja sen vähentämiseen tähtäävästä toimenpideohjelmasta.

Valtuusto hyväksyi maanantaina toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi vuosille 2019–2021. Ohjelmassa esitetään liuta toimenpiteitä, joilla lapsiperheköyhyyttä voitaisiin vähentää tai sen vaikutuksia lieventää.

Toimenpiteinä ohjelmassa esitetään muun muassa, että Espoo sitoutuu tarjoamaan pitkään työttömänä olleille työkokeilu-, harjoittelu- ja palkkatukipaikkoja. Lisäksi kaupungin pitäisi tarjota monipuolista ja kohtuuhintaista asumista, tukea maahanmuuttajaäitejä ja ehkäistä talousvaikeuksissa olevien asunnon menettämisen uhkaa ja lapsiperheiden häätöjä.

Esiopetuksessa ja perusopetuksen kouluissa taas otetaan toimenpideohjelman mukaan lukuvuonna 2019–2020 käyttöön yhtenäinen poissaolojen seuranta- ja puuttumismalli. Lisäksi koulujen kanssa on määrä kehittää myönteisen erityiskohtelun mallia. Kotoutumista taas pitäisi tukea esimerkiksi tarjoamalla monipuolisesti kulttuuria sekä myöntämällä avustuksia monikulttuurisille järjestöille ja yhdistyksille.

Lasten harrastamista on toimenpideohjelman mukaan määrä tukea muun muassa lisäämällä koulujen ja liikuntapalveluiden tarjoamien maksuttomien harrastusten saatavuutta. Sosiaalityötä sekä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea taas tulee ohjelman mukaan kohdentaa pitkäaikaisesti talousvaikeuksissa oleville perheille. Myös kesäisin asukaspuistoissa järjestettävä puistoruokailu on mainittu ohjelmassa yhtenä ehdotuksena siitä, miten vähävaraisten vanhempien jaksamista voitaisiin tukea.

Valtuusto hyväksyi maanantaina myös toimenpideohjelmaa ja lapsiperheköyhyyden vähentämistä koskevia toivomuksia. Yksi näistä oli vihreiden valtuutetun Johanna Karimäen toivomusesitys siitä, että mahdollisuus tarjota Espoon asukaspuistoissa kesäisin puistoruokailua lapsille selvitetään.

Valtuusto hyväksyi myös SDP:n valtuutetun Liisa Kivekkään lisäysesityksen siitä, että valtuusto seuraa vuosittain toimenpideohjelman toteuttamista ja arvioi asetettujen tavoitteiden riittävyyttä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo käynnisti turbovaihteen maahanmuuttajien työllistämiseksi: "Haluan mennä eteenpäin", sanoo Albaniasta muuttanut Begu17.8.2019 08.00
Koulusta poissa jopa satoja tunteja – Espoossa ryhdytään puuttumaan poissaoloihin, jotka ylittävät tietyn rajan8.8.2019 07.20
Espoo selvitti puistoruokailun kustannuksia – vaihtoehdot tänään lautakunnassa19.9.2018 07.45

Kommentit (12)

Kommentit

Sehän on selvä että tuettua

Sehän on selvä että tuettua asumista ei voida hyvätuloisille jatkaa.

"kohtuuhintaista asumista"

"kohtuuhintaista asumista" Espoon asunnot vitsikkäällä päällä? 500 euroa yksiöstä on kaukana mistään kohtuullisuudesta. Kun asunnonvaihtoakaan ei huomioida milläänlailla niin työmatkat on joko erittäin kalliita (oma auto) tai sitten todella pitkiä ajallisesti yli tunti yhteen suuntaan espoosta helsinkiin (joukkoliikenne).

Eivät hyvin koulutetut ja

Eivät hyvin koulutetut ja vakituisen työn omaavat halua asua kalliissa kivikylä- vuokra-asunnoissa erilaisten ongelmaisten , Yksinhuoltaja pakolaisten ja vieraskielisten naapureina , joista kulkeminen työpaikalle esim. Espoosta Vantaan itäpuolelle vie enemmän aikaa kuin esim. Linja-auto liikenne Porvoosta, Loviisasta ja jopa Kotkasta , jossa asuminen on mukavampaa , väljempää ja korkeatasoisempaa.

Vuornos haluaa ghettoja

Vuornos haluaa ghettoja ruotsin malliin,köyhät pois silmistä

Kauniaisiin ja kalliiden

Kauniaisiin ja kalliiden omistusasuntojen naapuritonteille pitää rakentaa halpavuokraisia vuokrakerrostaloja pakolaisten käyttöön. Näin asumisalueet eivät eriydy . Kaikki yhtä suurta yhdessäoloa ja monikulttuurisuutta. Pakolaiset tarvitsevat saman elintason kuin Suomalainen . Etteivät tunne tyytymättömyyttä Suomeen tulosta. Elintaso ja luxusasunnot olemalla ihminen, se riittää.

Toisinpäin kyllä tehdään

Toisinpäin kyllä tehdään armottomasti. Kun ihminen sairauden, työttömyyden tms. takia joutuu turvautumaan yhteiskunnan apuun, niin toimeentulotukea on turha pyytää Kelalta, jos vuokra ylittää Kelan asumiskustannusnormit. Pois on siis köyhtyneiden muutettava omasta kodistaan.

Asuminen pääkaupunki-seudulla

Asuminen pääkaupunki-seudulla ja työpaikat pääkaupunkiseudulla eivät näytä kohtaavan.

Helsingin Ruman ja pienen

Helsingin Ruman ja pienen kerrostalo- kaksion hinnalla saa esim.Loviisasta omakotitalon metsän reunalta .

Radiosta erään radiokanavan

Radiosta erään radiokanavan toimittajien suusta: " Espoossa ylikalliit asunnot." Espoon Asunnoilla Tuplahinnat verrattuna samantasoisiin ja kokoisiin asuntoihin esim. Imatralla ,Lappeenrannassa , Mikkelissä ,Kotkassa. Iso hintaero, muuttaakseen Espooseen pitää ansaita tuplastienemmän kuin pikkukaupungeissa muualla Suomessa.

Pakolaiset saavat

Pakolaiset saavat muuttoavustusta tuhat euroa siirtyessään muualta Suomesta kalliisiin ruuhka-Suomen asuntoihin . Kun ei tarvitse itse maksaa takuuvuokraa, vuokraa, eikä tehdä työmatkoja omalla kustannuksella , hamuavat pääkaupunkiin. Ilmainen terveydenhoito pääkaupunkiseudulla ja kivat yhteydet shoppailemaan ja kapakoihin . Kasaantuvat yhteen . Ei kelpaa turva sodasta muualla Suomessa. Parasta pitää saada. Ja loma kotimaassa jossa turvatonta.

Saisihan niissä asua joitakin

Saisihan niissä asua joitakin jotka sentään itse maksavat vuokransa, ilman sossun tukea....?

Espoon asuntojen lisäksi

Espoon asuntojen lisäksi kaikkiin muihinkin ARA asuntoihin tulisi asettaa tulorajat, joita valvottaisiin myös asunnon saamisen jälkeen määräajoin. Kaukaa töiden perässä muuttaneille tai vaikkapa avioerotapauksissa yms voitaisiin nykyistä joustavammin antaa tällainen asunto esim. vuoden määräajaksi minkä aikana ehtii kyllä etsimään asunnon vapailta markkinoilta. Pidempään asuvilta voitaisiin selvittää tulot esim parin vuoden välein ja jos asukas todettaisiin tulojen tai varallisuuden takia olevan kykenevä hankkimaan asunnon vapailta markkinoilta vuokrasopimus lopetettaisiin riittävän pitkällä irtisanomisajalla esim 6kk Näiden muutosten seurauksena riittävän hyvätuloisilla olisi suurempi porkkana etsiä omistusasuntoa tai vaihtoehtoisesti päätyisivät vapaille markkinoille vuokralle. Vapautuneisiin ARA asuntoihin saataisiin oikeasti pienempituloisia, joista tällä hetkellä osa asuu vapaarahoitteisissa joiden korkeat vuokrat saattaa veronmaksajat maksaa käytännössä kokonaan erilaisien avustusten muodossa. Tätä erilaisiin säätiöveivauksiin perustuvaa korkotuettua asumista ei tulla kyllä saamaan suomessa ikinä kuntoon sillä niillä ketkä asioista päättävät on vahvoja intressejä pitää kiinni nykymallista: säätiöt jakavat rahaa puolueille, osa asumistuesta päätyy asuntosijoittajille, vasemmisto suhtautuu positiivisesti lähes kaikkeen verovaroin kustannettavaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu