Puheenaihe

Opetuksen pikasäästöille tyrmäys Espoossa – ”Meillä on jo riittävästi haasteita”

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi arvostelee kouluihin kohdistuvia pikasäästöjä.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Espoon kouluille ja päiväkoteihin loppuvuodeksi kaavailluista säästöistä on syntymässä vääntö.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta ei niele säästötavoitteita. Lautakunta edellyttää, ettei säästötoimia kohdisteta lasten ja nuorten palveluihin.

Lautakunta otti kantaa opetusta ja varhaiskasvatusta koskeviin säästötavoitteisiin kokouksessaan keskiviikkona.

– Lasten ja nuorten palvelut ovat herkkiä. Säästötoimien pitäisi olla tarkkaan harkittuja ja hallittuja eikä näin nyt suinkaan ole, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok).

 

Espoon kuluvan vuoden talousarvio on ylittymässä reilulla 20 miljoonalla eurolla ja virkamiehet ovat väläytelleet sivistystoimelle 4–4,5 miljoonan euron menojen karsintaa tälle vuodelle.

Suomenkielisen opetuksen osalta haettaisiin yhteensä kahden miljoonan euron säästöjä. Oppilasta kohden tämä tarkoittaisi noin 58 euron säästöä oppilasta kohden.

 

Niemi kertoo yllättyneensä kuluvaa syyslukukautta koskevista säästövaateista, koska opetuksen ja varhaiskasvatuksen tulosyksiköt ovat pysyneet tälle vuodelle asetetussa budjetissa.

Lautakunta edellyttää, että opetustoimi ja varhaiskasvatus saavat pitää käytössään valtuuston vahvistaman budjetin vuodelle 2019.

– Emme ole esittäneet tai esittämässä ylityksiä, Niemi sanoo.

Espoon budjettiylityksestä iso osa johtuu sosiaali- ja terveystoimen ja erikoissairaanhoidon menojen kasvusta. Sosiaali- ja terveystoimesta ollaan hakemassa loppuvuodelle 4,1 miljoonan euron säästöjä.

Myös verotuloja on kertynyt talousarviossa ennakoitua vähemmän.

 

Koulujen olisi erittäin haastavaa tehdä sopeutustoimia kesken lukuvuoden, Niemi sanoo.

Espoon kouluilla on koulukohtaiset budjetit ja liikkumavara niissä on suhteellisen pieni.

– Säästötoimet aiheuttaisivat sekaannusta toimintaan ja asettaisivat turhia ylimääräisiä ongelmia lukuvuoden suunnitteluun. Meillä on jo riittävästi haasteita, että pystymme toteuttamaan nämä palvelut tasolla, mitä asukkaat odottavat, Niemi sanoo.

– Leikkaukset olisivat lyhytnäköisiä.

 

Länsiväylän saamien tietojen mukaan joissakin kouluissa on keskusteltu mahdollisina säästökohteina muun muassa ulkomaanmatkoista ja leirikouluista luopumisesta.

– En näkisi mahdollisena, että leirikouluista säästettäisiin, Niemi sanoo.

 

Espoon kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2019 toista osavuosikatsausta ja siitä johtuvia toimenpiteitä kokouksessaan maanantaina 2. syyskuuta.

Kuluvan viikon maanantaina kaupunginhallitus jätti asian pöydälle.

– On harmillista, että kaupungin talous edellyttää säästötoimenpiteitä. Ylityksiä täytyy paikata, mutta ei lasten ja nuorten kustannuksella, Niemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoon talousnäkyvät synkkenevät: Vihreät ja vasemmistopuolueet jälleen valmiita haastamaan kokoomuksen veroprosentista – "Täytyy olla valmiutta nostaa"25.8.2019 07.00
Monikko on ensimmäinen laatuaan: suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu saman katon alle Espoossa11.4.2019 06.45
Vanhempien äläkkä koulumatkasta kannatti – Tapiolan Sepon kouluun lisäluokka25.5.2019 09.05

Kommentit (3)

Kommentit

Tietenkään ei säästetä

Tietenkään ei säästetä vieraskielisten palveluista. Kumma kun eivät opi Suomeakaan vaan puhuvat omia kieliään.Tulkkipalvelut maksavat, tulkit kääntävät erikoissairaanhoidon lääkärien diagnoosit ja lääkereseptit.Maksut kaupungilta. Hoitoihin ja matkoihin.Varsinkin muslimipakolaisina tulleet eivät tarvitse muuta panttia palveluihin ja elintason, ylläpitoon läpi elämän, kuin palvelujen tuottajan toteamus kyseessä ihminen.Kela maksaa asumistuen ja muuttorahan 1000 euroa pääkaupunkiseudulle .Myös ulkomailla aikaa viettävät pakolaiset nauttivat Suomesta asumistukea.Esim. Muualta maailmasta tukien avokätisestä jakamisesta vierailta mailta tuleville: Britannia maksoi ISIS päällikölle 11000 euroa asumistukea sillä aikaa kun tämä oli tappamassa 100 ihmistä ISIS- kalifaatista.

Metro hinnat ajan tasalle

Metro hinnat ajan tasalle että rahat riittävät muuhun.

Lyhytnäköisiä on Espoossakin

Lyhytnäköisiä on Espoossakin valtuuston päätökset jotka vaikuttavat moneen suuntaan. Onhan aika erikoista että tämä varhaiskasvatus tehdään ilmaiseksi tässä vaiheessa kun tulot on rajallisia ja Espoo velkaantuu koko ajan. Jos äiti tai isä on kotona en todellakaan ymmärrä että tenavien pitää olla päivähoidossa ilmaiseksi ja ettei kotihoito olisi oikea paikka sille lapselle. Seurakunnat järjestää leikkikerhoja jotka ovat myös ilmaisia vaihtoehtoja joissa voi käydä kerhotoimintaa harrastamassa lapsen kanssa laulaen ja leikkien. Nyt olisikin syytä katsoa mistä voi säästää, eihän se tunnu oikealta että vanhemmat löhöilee kotona ja yhteiskunta hoitaa lapset, kyllä on maailmankirjat sekaisin jos näin on. Koulutus on Suomessa todettu hyväksi maailmanlaajuisesti, niin miksi ihmeessä sekin pitää sotkea joidenkin päättömien haihattelujen takia ja tehdä näitä mammuttikouluja joissa oppilaat makoilevat samassa tilassa tyynyjen päällä ja yrittävät siinä oppia aineensa kukin tavallaan. Laittakaa nyt jäitä hattuun, ja kysykää ihmeessä myöskin opettajilta itseltään heidän tarpeitaan ja ajatuksiaan. Ettei mennä ihan metsään siltä tämä sirkus nyt näyttää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu