Puheenaihe

Päiväkotiurakoitsijan konkurssi: Espoo joutuu sijoittamaan lapsia ylipaikoille – "Kaikki eivät välttämättä pääse haluaamansa paikkaan"

Matinraitin päiväkoti ja asukaspuisto viivästyvät urakoitsijan konkurssin vuoksi.

Arkisto/ Johanna Halava

Osaan Espoon päiväkodeista joudutaan sijoittamaan normaalia enemmän lapsia ja henkilökuntaa Rakennus Omera Oy:n maaliskuisen konkurssin vuoksi.

Konkurssi viivästyttää Karamäen, Matinraitin ja Suviniityn päiväkotien valmistumista, ja poikkeusjärjestelyjä tarvitaan, jotta kaikille päivähoitoon hakeneille voidaan osoittaa paikka.

 

Viivästyvissä päiväkodeissa on yhteensä noin 480 varhaiskasvatuspaikkaa. Karamäen päiväkodin on määrä valmistua alkuvuodesta. Kahden muun valmistuminen menee noin vuoden päähän.

– Saanemme nyt syksyn aikana kaikki lapset sijoitettua. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä pääse haluamaansa paikkaan, kuvailee tilannetta varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Mattila kertoo, että tilanteeseen etsitään helpotusta myös yksityiseltä puolelta, ja kaupungin palveluohjaajat markkinoivat yksityisiä päiväkoteja perheille aktiivisesti.

 

Espoo pyrkii vähentämään poikkeusjärjestelyillä sijoitettujen lasten määrää, sillä kasvavassa Espoossa on jouduttu tekemään vastaavia järjestelyjä jo usean vuoden ajan. Päiväkotiviivästymiset pitävät kuitenkin poikkeusjärjestelyin sijoitettujen lasten määrän edelleen korkeana.

Poikkeusjärjestelyin sijoitettuja lapsia on ollut perinteisesti eniten kevätkaudella. Viime keväänä heidän määränsä oli 370.

Tänä syksynä poikkeusjärjestelyillä päiväkoteihin on mahdutettu noin 180 lasta.

Erityisesti kevätkaudesta ennakoidaan haasteellista.

– Koitamme selvitä kaikin käytettävissä olevin keinoin ja hätätapauksessa etsimme väliaikaisia tiloja yhdessä Tilapalvelujen kanssa, Mattila sanoo.

 

Karamäen jo puretun päiväkodin lapset ovat olleet väistössä Nuumäen päiväkodissa vanhan päiväkodin purkamisesta lähtien. Uuden päiväkodin oli määrä valmistua tänä kesänä, mutta väistö jatkuu ensi vuoden alkuun. Karamäen päiväkotiin mahtuu väistössä olevien lasten lisäksi noin 80 uutta lasta.

Matinraitin päiväkodin ja Suviniityn päiväkodin piti alun perin valmistua 2020 alussa. Konkurssi myöhästyttää Matinraitin valmistumista yhdeksällä kuukaudella ja Suviniityn valmistumista kahdeksalla kuukaudella. Mattilan mukaan valmista olisi 2020 lopussa. Suviniitystä paikkaa odottaa myös vuorohoitoa tarvitsevia lapsia.

Mattilan mukaan lasten sijoittelua helpottaa hieman se, että lapsimäärän nousun kehitys varhaiskasvatuksessa näyttää hieman hidastuneen. Syntyvyys on alentunut Espoossa, mutta muuttoliike muualta Suomesta ja ulkomailta vähentää sen vaikutusta. Toisaalta varhaiskasvatukseen osallistumisaste nousee.

– Lapsimäärän kehitys näyttää olevan hieman hitaampaa kuin aiemmin ennakoimme, mikä auttaa meitä, mutta poikkeusjärjestelyin sijoitettuja lapsia tulee varmaan olemaan ensi keväänä vähintään sama määrä kuin viime keväänä.

 

Pakkaa sekoittaa myös juuri alkanut 5-vuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu, jonka uskotaan nostavan viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.

Uusien päiväkotien valmistuttua kaupunki aikoo sulkea muutamia epätarkoituksenmukaisen pieniä ja huonokuntoisia päiväkoti- ja ryhmäperhepäivähoitotiloja Espoon keskuksesta ja Matinkylästä. Päätöksiä sulkemisista ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Mattilan mukaan Espoon keskuksen alueella tällaisissa epätarkoituksenmukaisissa tiloissa on nyt sijoitettuna noin 60 lasta ja Matinkylässä noin 50 lasta.

Suljettavista varhaiskasvatuspaikoista siirtyvien lasten lisäksi Suviniittyyn mahtuu noin 60 ja Matinraittiin noin 90 uutta lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kolmelle päiväkodille etsitään uudet rakentajat Espoossa – valmistuminen viivästyy konkurssin vuoksi30.3.2019 07.30
Konkurssi pysäytti kolmen päiväkodin rakennustyöt Espoossa – "Edessä saattaa olla puolen vuoden viivästyminen"23.3.2019 07.45

Kommentit (1)

Kommentit

Tyypillinen tapa valita

Tyypillinen tapa valita alihankkija Espoon kaupungilla ja toinen tapa heillä on se että ei maksa työstä ajoissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu