Puheenaihe

Lännen Media: Suomen Yrittäjät ehdottaa minimipalkkojen kirjaamista lakiin – STTK tyrmää: "Silloin palkat ovat poliittisten suhdanteiden varassa"

Kuvituskuva.

JOHANNAERJONSALO

Suomen Yrittäjät vaatii sen selvittämistä, olisiko eri ammateista maksettavat minimipalkat syytä kirjata lakiin, kertoo Lännen Media.

Kyseessä on yleinen käytäntö useissa EU-maissa. Suomessa eri alojen vähimmäispalkat määritellään sen sijaan pääasiassa työehto- ja virkasopimuksissa. Työehtosopimuksista ja palkoista sovitaan työmarkkinaosapuolten eli työnantajajärjestöjen ja työntekijäjärjestön kesken.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo Lännen Medialle, että syytä olisi myös selvittää, voisiko minimipalkka vaihdella eri aloilla.

– Tietenkin tämä voisi työehtosopimusten painoarvoa aavistuksen vähentää, mutta silti niihin jäisi paljon asioita sovittavaksi. Minimipalkka olisi kuitenkin sellainen asia, jonka alitse työpaikoilla ei voi sopia, Pentikäinen arvioi.

Työntekijöiden keskusjärjestö STTK tyrmää ehdotuksen yrityksenä purkaa yleissitovuutta.

STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto kertoo Lännen medialle, että nykyinen sopimusjärjestelmä on toimiva.

– Suomen Yrittäjien esityksen taustalla lienee tavoite purkaa yleissitovuutta ja halu heikentää nykyistä käytäntöä. En myöskään pidä hyvänä, että minipalkoista säädetään laissa, koska silloin palkat ovat poliittisten suhdanteiden varassa, Murto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Eikö saisi enää maksaa

Eikö saisi enää maksaa taksikuskille 0-6 euroa tunti kesällä ja talvella 6-9 euroa tunti sehän on prossa palkkan lopputulos.

STTK on juurikin oikeassa,

STTK on juurikin oikeassa, että kyseessä on tarkoitus heikentää TES:ien merkitystä. Sille ei pidä antaa hiventäkään periksi vaan päinvastoin vahvistaa niiden asemaa. Suomen yrittäjien järjestöhän on ajanut koko olemassaolonsa ajan niistä luopumista. // Samalla kannattaa huomata, että erilaiset minimit eri aloille lähtenevät siitä, että nytkin on joitakin aloja joiden TES:t ovat umpisurkeita, kuten esimerkiksi Media-alan TES jota postin johto haikailee. Niillähän ei yrittäjäjärjestöllä ole tarkoituskaan nostaa palkkoja sillä saavutetuista eduista he eivät hevillä tingi.

Minimi palka tulekin säätä

Minimi palka tulekin säätä sille tasole jolla tulee toimeen ilman yhteiskunan tukia asuen kohtuklisesti ja mutenkin kohtuudella eläen. Ylisuurista ja kalliista asunoista tulisikin heti poista asumis tuki kokonaan. Yksiö kyllä riitää kahdelle asukalle . Asunossa ei myöskän tarvi olla tiskikoneta ,parketia eikä huoneisto kohtaista saunaa jos asumistukea haluaa. Näin vuorataso laskisi kun vuokarattavan asunon sisustus pitäisi olla halvinta mahdollista ja ilman tarpeetomia mukavuuksia. wc koppi saisi olla pieni silti siellä voisi olla suihku. Erillinen keitiökään ei ole tarpeen kyllä keitto nurkaus riittäisi. Näin wc ja keitto nurkaus veisi yhtensä alle 10 m2.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu