Puheenaihe

Sitran sivuilla julkaistu ilmastolakkokirjoitus hämmentää – "Kannustamme kaikkia suomalaisia osallistumaan"

Kansainvälistä ilmastolakkopäivää vietetään myös tulevana perjantaina. Eduskuntatalon rappusilla järjestetään mielenosoitus kello 10 -14. Kuvituskuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Perjantaina 27.9. järjestetään Suomessakin kansainvälinen ilmastolakkopäivä. Tapahtumaa kutsutaan aikuisten vastaukseksi lasten ja nuorten maailmanlaajuiseen hätähuutoon ilmaston puolesta. Liikkeen keulakuvaksi on noussut ruotsalaisteini Greta Thunberg.

Sitran vanhempi neuvonantaja ja vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen kehottaa kaikkia suomalaisia osallistumaan ilmastolakkopäivään.

– Me Sitrassa kannustamme kaikkia suomalaisia osallistumaan työhön ilmaston hyväksi, Tynkkynen kirjoittaa blogissaan Sitran nettisivuilla.

Sitran nimissä Tynkkynen antaa blogissa useita vaihtoehtoisia tapoja, joilla työpaikoilla voidaan osallistua ilmastolakkopäivään.

Ykkösvaihtoehtona on järjestää perjantaina työpaikallaan työpaja ilmastotietoisuuden lisäämiseksi. 

Tynkkysen kirjoitus on herättänyt kysymyksiä. Kannustetaanko tässä siis lakkoilemaan työpajatoiminnan varjolla?

– Tarkoitus olisi, että työpajat järjestetään yhteisestä halusta ja toiveesta, ei vain työntekijöiden vaatimuksesta, Tynkkynen tarkentaa Helsingin Uutisille.

– Kuten kaikissa ilmastotoimenpiteissä, myös tässä tarvitaan yhteistyötä, hän lisää.

Tynkkynen tarkentaa, että hänen kirjoituksensa ei ole lakkokehotus eikä sitä sellaisena tulisi lukea.

– Jos Sitra kehottaisi lakkoilemaan, se kyllä kerrottaisiin suoraan, Tynkkynen vakuuttaa.

Ilmastolakkopäivää käsittelevä kirjoitus on herättänyt kummastusta siksikin, että ilmastolakkoilu on todettu laittomaksi esimerkiksi SAK:n taholta.

Ilmastolakko on yleisesti katsottu ay-liikkeessä myös aiheettomaksi, koska se olisi hallituksen vastainen lakko aikana, jolloin hallitus huomioi ympäristövaikutuksia politiikassaan poikkeuksellisen paljon.

Ilmaston puolesta protestoivien nuorten toive on ollut, että aikuiset lähtisivät työpaikoiltaan marssimaan ilmaston puolesta samaan tapaan kuin nuoret lähtivät keväällä kouluistaan.

Helsingissä koululaiset ovat lakossa myös tulevana perjantaina.

Tynkkynen sanoo, että puhuisi itse mieluummin ilmastolakon sijaan "ilmastotoimintaviikosta", mutta Suomessa mennään kansainvälisen linjauksen mukaisesti samalla nimellä kuin muualla.

Perjantain ilmastolakkopäivän organisoivat Suomessa Earth Strike ja Fridays For Future Suomi. Ne järjestävät lakkoilijoille mielenosoituksen kello 10–14 Eduskuntatalon portailla Helsingissä.

Tynkkynen muistuttaa, että vaikka aikuiset eivät innostuneet nuorten toivomusten mukaisesti lakkoilemaan, monet ay-liikkeet tukevat ilmastoviikkoa.

– Kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä edustava ITUC on ilmoittanut tukensa, ja Saksassa kahden miljoonan jäsenen Verdi on kertonut olevansa mukana, Tynkkynen kertoo blogissaan.

– Myös Euroopan ay-liikkeen kattojärjestö ETUC on mukana tukijoukoissa, ja Suomessa kannustavia ulostuloja nuorten aloittamalle ilmastotempaukselle on tullut useilta keskusjärjestöiltä ja ammattiliitoilta.

Lakkoilemaan ei silti ole kukaan Suomessa ryhtymässä.

Tynkkynen uskoo, että Suomessa työpaikoilla tarvitaan perinteiselle lakkoilemiselle vaihtoehtoja, joita Sitra nyt tarjoaa.

– Kaikki eivät halua tai edes voi marssia ulos työpaikalta niinkään tärkeän asian kuin ilmastokriisin takia, Tynkkynen toteaa myös blogissaan.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran perustehtävä on "rakentaa huomisen menestyvää Suomea, ennakoida yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia". Rahoituksensa se on saanut Suomen valtiolta.

Sitra osallistuu Tynkkysen mukaan ilmastolakkopäivään kannustamalla omia työntekijöitään antamaan asiantuntemustaan nuorten käyttöön vaikkapa tarjoutumalla puhujaksi oppitunneille.

Sitran ehdotukset ilmastolakkopäivälle 27.9.

Työpaja. Järjestä työpaikallasi koulutus tai työpaja, jossa taustoitetaan ilmastokriisiä ja parannetaan valmiuksia osallistua sen torjumiseen.

Opiskelu. Päivitä tietosi ilmastoasioista (lue lisää mm. ilmastoratkaisuista ja kestävästä arjesta).

Paasto. Paastoa ja lahjoita säästyneet rahat ilmastotyöhön esimerkiksi ympäristö- ja kehitysjärjestöjen kautta.

Tiekartta. Laadi työkaveriesi kanssa suunnitelma työpaikkasi päästöjen vähentämisestä ja sovi jatkotoimista.

Sometsemppaus. Seuraa ilmastotyötä tekeviä tahoja ja ihmisiä somessa, kerro osallistuvasi lakkoon sekä levitä sanaa tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla.

Päättäjäpatistus. Vetoa kansanedustajaasi, valtuutettuusi ja euroedustajaasi ripeiden ilmastotoimien puolesta sekä kirjoita mielipidepalstoille.

Vapaaehtoistyö. Tarjoudu auttamaan ilmastoasioiden parissa taustaasi sopivalla tavalla työpaikan ulkopuolella – esimerkiksi puhumalla kouluissa, keräämällä rahaa järjestöille tai parantamalla iäkkään sukulaisen kodin energiatehokkuutta.

Hiilitreeni. Käy läpi hiilijalanjälkesi ja kokoa omaan arkeen sopiva paletti keinoista kohtuullistaa sitä.

Oma tapa. Työntekijät, työnantajat ja työpaikat ovat hyvin erilaisia. Mieti yhdessä työkaveriesi ja liittosi kanssa juuri sinulle ja teille sopiva tapa osallistua!

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ekonomien enemmistö: suurin huoli on ilmastonmuutos20.9.2019 08.00
Neljännes suomalaisista potee ilmastoahdistusta – näillä keinoilla sitä hallitaan22.8.2019 09.40

Kommentit (12)

Kommentit

Kyllä on meno karannut

Kyllä on meno karannut käsistä, ilmastoahdistus pahenee, tarvitaanko kohta kriisiapua...?

Pimeätää, aivan pimeä touhua!

Pimeätää, aivan pimeä touhua! Maa jossa maailman puhtain ilmasto, mennään aivan järjettömyyksiin? Samalla Kiina ja useat Aasian maat päästävät ilmaan saasteita, että kansalaiset joutuvat ilmansaasteiden takia pitämään hengityssuojaimia, eivätkä näe edes taivasta kunnolla? Ja saavat edelleen jatkaa saastuttamista?

Eikö näitä ilmastopopulistien

Eikö näitä ilmastopopulistien miekkareita voi pitää sunnuntaisin kun koululaisilla ja työläisillä olisi vapaata? Olisi helpompi tulla niihin, ei olisi ruuhkia julkisissa välineissäkään? Ai niin, unohdin! Eihän kukaan tulisi kun ei saa vapaapäivää koulusta ja töistä!

Onko Sitra enää tehtäviensä

Onko Sitra enää tehtäviensä tasolla. Tynkkysen jutut voi jättää omaan arvoonsa, harvoin mitään järkeä.

Suomessa ei tarvitse miettiä

Suomessa ei tarvitse miettiä hetkeäkään ilmastonmuutosta ja me emme päättä ilmastonmuutoksen suuntaa.

On se kumma miten yksi

On se kumma miten yksi harhainen teini saa koko maailman sekaisin.

Kukahan mahtaa olla hänen

Kukahan mahtaa olla hänen puheenkirjoittajansa ?

Sellainen viikon tai

Sellainen viikon tai kahdenkin rokuli olisi ilmastosyistä ihan paikallaan. Lentäisin nimittäin oikein mielelläni jonnekin lämpimään matkakohteeseen lakkoilemaan.

Joo, mä kanssa lakkoilen

Joo, mä kanssa lakkoilen Suomen p*kaa ilmastoa vastaan lähtemällä kohta viikoksi Portugaliin. Ilmastolakkoilu rulz!

Valitettavasti ei ole

Valitettavasti ei ole mahdollisuutta lähteä ilmastopilipalipäivänä lämpimään matkalle, mutta täytyy yrittää kompensoida edes mehevällä lihapitoisella aterialla ja huolehtimalla siitä, että käyttää autoa perjantaina.

Sitralta ja vihreiden

Sitralta ja vihreiden Tynkkyseltä ilmiselvää lainvastaista menettelyä kehottaessaan kansalaisia lakkoon töistä, kouluista ym. työpaikoista, Kuka on antanut Tynkkyselle valtuudet moiseen. Tässä näkee vihreiden moraalin, lakkoon vaan , vaikka mitään lakkoaihetta ei ole tässä täysin kiville menneessä ilmastohysteriassa. Huvittavaa myös SAK:n asenne , eivät mene lakkoon, koska se olisi hallitusta vastaan, viime hallituskaudella kyllä mentiin lakkoon jokaisesta kissanristiäisistäkin, jotka Sipilän hallitus päätti eli tässäkin näkee SAK-SDP akselin symbioosin , ole meidän kaveri niin ollaan myös teidän kavereita.

Ilmastonmuutos ahdistus..

Ilmastonmuutos ahdistus...Ilmastonmuutos masennus...Ilmastonmuutos on jo kiihkouskontoa,jossa palvotaan vihreetä puujumalaa...Yksi ruottalainen tenavatähti saarnaa maailmanlopusta ja vihreestä pelastautumisesta...Eiköhän hänen puheensa ole jonkin vihreiden opetuslapsen, kiihkouskovaisen kirjoituksia...Sitten vaan kuppia kiertämään,rahastus kunniaan...Vanhemmat kerää sitten kolehdin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu