Puheenaihe

Kuvat kuin aavesaarelta: Merimetsot ulostivat 100-vuotiaat männyt kuoliaaksi – "Löyhkä kantautuu rantaan asti"

Stenkappan oli vielä keväällä vihreä ja kaunis. Kesän aikana aivan rannan tuntumassa sijaitseva pikkusaari on muuttunut merimetsojen ulosteen peittämäksi aavesaareksi.

Daniel Grönqvist

Gäddragin kylän rannassa Etelä-Porvoossa häivähtää sopivalla tuulella ikävä lemahdus. Kivenheiton päässä laiturinnokasta oli vielä keväällä vehreä pieni luoto, nyt sen tilalla huomion herättää Hitchcockin Linnut-elokuvan mieleen tuova aavesaari.

– Kyläläiset ovat käyneet Stenkappanilla vuosikymmeniä uimassa. Silloin, kun vielä sai pestä mattoja meressä, siellä käytiin mattopyykillä. Saari on ollut virkistyskäytössä. Nyt ei voi mennä lähellekään, löyhkä kantautuu rantaan asti, Daniel Grönqvist kertoo Uusimaa-lehdelle.

Aikaisempina vuosina merimetsoja ei ole rannan tuntumassa näkynyt.

– Viime syksy oli ensimmäinen, kun näimme muutaman yksilön lentelemässä täällä. Kun jäät lähtivät keväällä, ilmestyi saareen heti muutama merimetso. Muutaman päivän kuluttua niitä oli jo satakunta. Laskimme kesällä ainakin 50 pesää. Aamuisin saari on ollut mustanaan lintuja, Grönqvist kertoo Uusimaalle.

Pienellä kivikkoisella saarella kasvaa yli satavuotiaita mäntyjä. Suurin osa niistä on kuollut kesän aikana. Merimetson voimakas typpipitoinen uloste tappaa viimeisetkin puut muutamassa vuodessa.

– Saaren elpymiseen menee kymmeniä vuosia. Nykyiset puut eivät enää toivu, Grönqvist sanoo.

Stenkappanilla on pesinyt kalasääski ainakin kahdentoista vuoden ajan. Tänä vuonna sekin joutui muuttamaan asuinsijaansa.

Merimetsot on häädettävä lain mukaan varhain keväällä ennen pesinnän alkamista. Jos linnut ehtivät munia, häätölupa raukeaa. Poikkeusluvalla pesimäsaarille voi laittaa myös lippusiimoja tai kiiltäviä pelotteita.

Merimetsosaarilla ei saa toimia omin luvin talvellakaan. Tästä on EU-tuomioistuimen ennakkopäätös.

Merimetso

Merimetsokanta on kasvanut nopeasti. 1996 niitä oli kymmenen paria, tänä kesänä Suomen merialueilta laskettiin 25 700 pesää.

Merimetso on ympäri vuoden rauhoitettu. Merimetsojen tahallinen tappaminen tai pyydystäminen, pesien hävittäminen tai muu häiritseminen, erityisesti lisääntymisaikana tai tärkeillä levähdysalueilla tai muutoin lajin elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla on kiellettyä.

Pesien hävittämiseen tarvitaan poikkeuslupa myös pesimäkauden ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ristiinnaulittujen merimetsojen tutkinta jäänee pimeäksi – USU: Tutkinta junnaa paikallaan3.11.2017 19.14
Merimetsoilla 25 750 pesää – kanta löytämässä kokonsa?3.8.2017 14.10
Tutkimustulos yllättää: Räjähdysmäisesti kasvanut merimetsokanta ei olekaan uhka kalastajien saaliille22.3.2017 06.55

Kommentit (21)

Kommentit

Itse asiassa puiden kuolemat

Itse asiassa puiden kuolemat eivät välttämättä ole lopullisia. Ne voivat vielä toipua jos neulasettomuus ei ole pitkäaikaista. Toisaalta muualla Itämeren saaristoista, myös Suomesta, on esimerkkejä joissa merimetsojen asuttamat saaret ovat toipuneet hyvinkin nopeasti lintujen siirryttyä toisaalle. Onhan niiden ulosteet oikeasti hyvää lannoitetta. Maailmalla, m.m. Chilessä, linnunp. on ollut suunnaton rikkauden lähde (joillekin) kun siitä on tehty fosforipohjaisia lannotteita. Maailmanlaajuisesti fosforista on pulaa mutta eipä taida Suomen pienistä merimetso- ja muista merilintuyhdyskunnista olla siihen apua, pa**aa on liian vähän.

On todella ihmeellistä, että

On todella ihmeellistä, että viherpiiperöt eivät näe miten he järkyttävät luonnon tasapainoa. Heidän ansiosta on tullut luontoon aivan uusia ongelmia kuten Merimetsot, Valkoposkihanhet, lokit ja joutsenet jotka tuhoavat räjähdysmäisellä leviämisellä ja järjettömällä suojelulla luonnon normaalia tasapainoa.

Miten uusien tulokaslajien,

Miten uusien tulokaslajien, ei tässä tapauksessa vieraslajien, ilmestyminen on yht'äkkiä 'viherpiiperöiden' syytä? Kysehän on ilmaston lämpenemisestä, sen syihin nyt puuttumatta, johtuvasta eliölajien siirtymisestä niille peremmin sopiville asuinalueille. // Ihminen on toki osa luontoa mutta se lajina ei ole k.o. lajien n.s. luonnollinen vihollinen vaan suojelussa on nimen omaan kyse luonnon omien mekanismien suojelusta. // Luonnolla ei ole mitään erityistä yksiselitteistä tasapainoa vaan kaikki on koko ajan liikkeessä ja muuttuu. Niin myös eri lajien elinpiirit, niiden olosuhteet ja lajien väliset lukumääräsuhteet. Yksi tekijä siinä on jopa jatkuva vähittäinen luonnollinen ilmastonmuutos (poislukien ihmisen teknologinen vaikutus myös ilmaston muutosprosesseihin).

Tätä ei saa metsästää, tuota

Tätä ei saa metsästää, tuota ei saa metsästää, tämä on suojeltu, tuo on suojeltu, jne.. Ja tässä on lopputulos, hanhet ovat valtaneet nurmikot, lokit torit ja sudet pesivät takapihoilla. Kiinassa esim aikoinaan oli ongelma varpusten kanssa, jotka söivät kaikki sadot. Ongelma ratkaistiin hetkessä, näytettiin lapsille miten tehdään ritsat, kerrottiin ongelmasta, pari viikkoa, eikä ongelmaa enää ollut. Tehokkaasta, eikä maksanut oikeastaan mitään. Lapsetkin olivat tyytyväisiä, kun saivat kilpailla, kuka ampuu enemmän varpusia.

On se niin väärin, että

On se niin väärin, että suuret valkoiset metsästäjät eivät pääse polttamaan testosteroniaan ja adrenaliiniaan sekä hakemaan trophyjään. Siellä ne elikot kulkevat vapaina ja naureskelevat kun pyssysankarit joutuvat kulkemaan tyhjin käsin. Kyllä tässä niin mielensä pahoittaa ja pistää pöyristyttämään tälläinen meno. Voisko tästä jotenkin syyttää matuja ja Putinia niin vähän helpottais jurnutus?

Onko sulla lääkityksessä

Onko sulla lääkityksessä jotain pientä ongelmaa? Älä nyt ala hermostumaan, kun sinua hiukan opetetaan elämän saloihin, kun itse et näemmä ole oikein kuvioissa mukana. Älä huolehdi, kyllä merimetsoa tullaan metsästämään vielä reilusti mikä onkin erittäin hieno asia luonnon kannalta. Saatatte jopa te viherpiiperot saada sitä ruokapöytäänne. No mutta sinähän sait tähänkin asiaan liitettyä matut ja Putinin, joten helpottiko nyt kun pääsit purkamaan patoutumia matuista ja Putinista?

En kyllä sanoisi kiinalaisia

En kyllä sanoisi kiinalaisia lapsia suuriksi ja valkoisiksi metsästäjiksi, mutta hyvin hoittivat ongelman pelkillä ritsoilla.

Anonyymi kirjoitti: "Tätä ei

Anonyymi kirjoitti: "Tätä ei saa metsästää, tuota ei saa metsästää, tämä on suojeltu, tuo on suojeltu, jne.. Ja tässä on lopputulos, hanhet ovat valtaneet nurmikot, lokit torit ja sudet pesivät takapihoilla. ". Tuskinpa kirjoittaja tarkoitti, että kiinalaiset pikkupojat tulisivat tänne ritsoineen, vai?

Kannattaako ymmärtää muka

Kannattaako ymmärtää muka tahallisesti väärin kun sen tekee näemmä ihan tahattomasti. Ajattele asia niin, että sinäkin voisit sen ymmärtää.

Esimerkiksi siksi koska

Esimerkiksi siksi koska suojelevat merimetsoa joka ei todellakaan ole mikään tulokaslaji eikä vieraslaji, eikä vaarassa vähentyä. Merimetso on aina ollut luonnossamme vaikkakin oli lähes 100 vuotta pois ja palasi 1996 takaisin liian runsaana kantana ja tällä ei ole mitään merkitystä ilmastonmuutokseen. Ja nyt on kyse merimetsosta eikä mistään ihmisen aiheuttamista teknologisesta vaikutuksesta. Ilmasto välillä lämpenee ja välillä viilenee ja se on ihan luonnollista. Viherpiiperöt kun saavat toimillaan paljon vahinkoa aikaan tietämättään, koska eivät ymmärrä luontoa ja luonnonmonimuotoisuutta.

Itse asiassa merimetson

Itse asiassa merimetson havainnot ennen 1996 olivat 1700-luvulta jolloin sen väitettiin pesineen vain aivan lounaisimmassa saaristossa. Ei ole tietoa milloin se sinne oli ilmestynyt. Eli siis yli neljännesvuosituhat sitten. Mistä siis ilmaus se "on ollut aina"? Nyt se on joka tapauksessa tulokaslaji. // Mistä nimimerkki saa mitat ja määrät liiallisille, sopiville ja liian pienille kannoille? Entä mihin nimimerkki perustaa väitteensä ettei ihmisen toiminta teknologiallaan vaikuta ilmaston muutokseen siten, että ilmasto lämpiää luonnolliseen verrattuna suunnattoman nopeasti? Kun alan vastuulliset asiantuntijat ja tutkimuslaitokset ovat hänen kanssaan eri mieltä. // P.s. en kirjoittanut mitään merimetson vaikutuksesta ilmastonmuutokseen vaan päinvastoin, että merimetson leviäminen tänne on seurausta ilmaston muutoksesta. Kuten moni muukin lajiston ja populaatioiden muutos florassa ja faunassamme.

Merimetso on ollut noin sata

Merimetso on ollut noin sata vuotta pois Suomen luodoilta ja sitä enne kuulunut aina Suomen luontoon. Eli merimetso ei ole tulokaslaji vaan on kuulunut aina luontoomme. Opettele luetun ymmärtäminen eli nolasit itsesi jälleen kerran ja milloin opit tuon hömäilyn lopettaa? Merimetson lisääntynyt kanta ja sen tuleminen suurina kantoina vuoden 1996 jälkeen ei johdu mistään ilmastonmuutoksesta. Sinä sekoilet nyt oikein huolella ja menet jo omista selityksistäsi sekaisin, eli et kykene tietämään mitä itse hourit ja sitten kuvittelet toisten kirjoittaneet jotain mitä eivät ole kirjoittaneet. Alat olemaan todella säälittävä noine harhoinesi, joten koita pysyä asiassa ja lopeta tuo hourailu.

Wikipedia viittaa Birdlife:en

Wikipedia viittaa Birdlife:en tietoihin: "Aiemmin merimetso oli pesinyt Suomessa ilmeisesti pari sataa vuotta sitten. Turun akatemian varhaisissa tutkielmissa 1700-luvulta merimetson mainitaan pesineen Suomen lounaissaaristossa." 1700-luvun loppumisesta on n. 220 vuotta joten nuo tutkielmat ovat n. 250 v. vanhoja. // Jos aiemmin etelämpänä pesineiden lajien asuinaluiden laajeneminen pohjoiseen ei johdu olosuhteiden lämpenemisestä niille suotuisemmiksi niin mistä sitten? Onko nimimerkillä toisenlaista tutkimustietoa meille paljastettavaksi, esim. ylisuurista populaatioista muualla, elinolosuhteiden muuttumisesta muuten epäsuotuisiksi t.m.s.? Itse en ole sellaisia löytänyt joten menen todennäköisemmällä selityksellä jos nimimerkillä ei ole kritiikin kestävää näyttöä. // P.s. Nimimerkki kirjoitti itse: "[merimetso] palasi 1996 takaisin liian runsaana kantana ja tällä ei ole mitään merkitystä ilmastonmuutokseen." joten vaikutussuunnat ovat ihan häneltä itseltään ja vielä häneltä jäi vastaamatta kysymykseeni koskien erikokoisten kantojen sopivudesta ja sellaisen määrittelyn kriteereistä.

Merimetso palasi tänne 1996

Merimetso palasi tänne 1996 ollen lähes sata vuotta pois Suomesta. Merimetso palasi tänne jo liian suurena kantana ja olisi siksi pitänyt vähentää kantaa jottei nykyisiä ongelmia olisi tullut. Kannat tulee olla sellaisi ettei niistä ole harmia ihmisille ja luonnolle, jonka sinäkin varmaan ymmärtäisit, jos hiukan vaivautisit itse joskus ajattelemaan. Ja tällä asialla ei siis ole mitään tekoa ilmastonmuutoksen kanssa, koska merimetsoja on jo aiemmin ollut Suomessa ja ei näin ollen ole tulokaslaji.

"Kannat tulee olla sellaisi

"Kannat tulee olla sellaisi ettei niistä ole harmia ihmisille ja luonnolle" --- Oikeasti merimetso ja ihminen, molemmat, ovat osa luontoa. Luonnossa populaatioiden koko asettuu kulloisissakin olosuhteissa sille tasolle jonka luonnon kantokyky sallii, niin tapahtuu myös merimetsoille. Se on luonnollista muutosta luonnossa eikä haitta, ellei ihminen omilla keinotekoisilla toimillaan puutu prosesseihin. Ei ole olemassa mitään oikeaa ja luonnollista populaatioiden kokoa sillä nimenomaan muutos on luonnollista. // Jos ja kun merimetso on välillä ollut, todennäköisesti yli 200 vuotta, pesimättä Suomessa niin vuonna 1996 kun sen havaittiin täällä taas pesivän, se on siinä tilanteessa tulokaslaji. Ellei sitä nimitetä 'takaisintulokaslajiksi' joka olisi hieman hassuhko ja kankea ilmaus. // Kun merimetson elinpiiri on todistettavasti muuttunut niin mikä, jos ei ilmastonmuutos, on aiheuttanut kyseisen muutoksen?

Merimetso ei ole ole

Merimetso ei ole ole edelleenkään mikään tulokaslaji, koska se on sata vuotta sitten pesinyt Suomessa. Eli sinä suuressa viisaudessasi antaisit merimetsojen ym. lajien vapaasti lisääntyä tuhoten luonnon jotta sinä voisit ihailla kaikkea ihanuutta merimetson ulosteessa lilluen. Peruste mitä tekemistä ilmastonmuutoksella on merimetsojen takaisintuloon? Laita jotain lähteitä ym. väitteesi tueksi äläkä vain lässytä tuota samaa tarinaa.

Tuossa sinulle hiukan faktaa:

Tuossa sinulle hiukan faktaa: Merimetso on nykysuomalaisille uusi pesimälaji. Muuttoaikoina merimetsoja on kuitenkin merialueillamme aina tavattu. Merimetso palasi yli sadan vuoden tauon jälkeen Suomen pesimälinnustoon vuonna 1996, minkä jälkeen kanta on voimakkaasti kasvanut. https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/tulokaslajit/merimetso/

Uusi 'pesimälaji' tarkoittaa,

Uusi 'pesimälaji' tarkoittaa, että laji ei aiemmin pesinyt täällä (kuin merimetso toisen Birdlife:n tiedon mukaan 1700-luvulla aivan lounaisimmassa saaristossa, ei muualla). Uudet havainnot ovat vuodesta 1996 lähtien joten se on tänne silloin ja sen jälkeen takaisin tullut 'tulokas' joka on levinnyt laajemmille merialueille kuin koskaan ennen on havaittu. Muuttomatkoilla eksyessään piipahtelevia ei lasketa nykyisiksi pesintälajeiksi eikä uusina sellaisina tulokaslajeihinkaan. Merimetso on aikoja sitten ollut pesintälaji, sitten ei pitkään aikaan sitä ollut ja nyt taas uutena tulokkaana sellainen on. // Myös merimetso on osa luontoa ja tuossa nimimerkki yrittää kovastikin vakuuttaa sen kokoajan sitä täällä olleen eikä olevan tulokas. Se ei siis 'pilaa' luontoa vaan on osa sitä, kuten ihminenkin (p.l. ihmisen teknologinen vaikutus). Nimimerkin suhtautuminen merimetsoon muistuttaa meidän luonnollemme vieraan 'vieraslajin' tänne väkisin tuomiseen suhtautumista mutta sellainenhan merimetso ei ole vaan ihan itse ominvoimin tänne pesiytynyt. // Mitä ulosteisiin tulee niin ne ovat osa luonnollista aineenvaihdunnan kulkua ja osa luonnon kiertokulkua. Mutta tokikin tuoreena sisältävät monenlaisia ihmisille ja muillekin lajeille kullekin omien erityisten ominaisuuksien mukaan vaarallisia tai haitallisia elementtejä (yleensä sen hajottajia). Mutta linnun ulosteet ovat yleensä erityisen hyvää lannoitetta kasvillisuudelle vaikka yhdessä vaiheessa tuntuvatkin jopa paatuneimpiikin neniin epämiellyttäviltä. Mutta kovin luonnollisia nekin, sekä ulosteet an sich että niiden epämiellyttävyys. Ja molemmille on luonnolliset selityksensä.

Siis milloin opit ymmärtämään

Siis milloin opit ymmärtämään lukemaasi teksttiä?? Tuossa kun selvästi kirjoitetaan, että merimetso on nykysuomalaisille uusi pesimälaji. Käsitätkö nyt?? Ja se ei ole tulokas, koska pesinyt jo aiemmin Suomessa. Miten voit olla noin kuutamolla tässäkin asiassa ja kumota sellaisten ihmiste tutkimuksia jotka nimenomaan kertoo, että merimetson uloste tuhoaa puustoa ja aluskasvillisuutta. Eli sinä et edes käsitä sitä, että asia on tutkittu ja tieteellisesti todistettu, mutta sinä vaan jaat älyttömyyksiäsi täällä koska kuvittelet olevasi kaikkia viisaampi. Ota selvää asioista ja usko, että moni jopa täällä kommentoivat ovat sinua viisaampia ja käsittää asioita mitkä sinulla menee pahasti ohi. https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/tulokaslajit/merimetso/ Eli olet vahvasti sitä mieltä, että haluat tulevaisuudessa istua merimetson ulosteessa taputellen tyytyväisenä käsiäsi paljaalla kalliolla ilman yhtäkään puuta ja kasvillisuutta. On sinulla tosiaan selitykset ja yrität kumota asiantuntijoiden sanomiset omilla harhaisilla käsityksilläsi. Tarkista jo nyt se lääkitys.

Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskus merimetsojen vaikutuksista: https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/merimetsojen-vaikutus-saariston-kasveille-on-luultua-pienempi.html // 'Uusi pesintälaji' tarkoittanee, että se on juuri alkanut pesiä eli se on uusi tulokas pesijänä juuri nyt vaikka olisikin joskus kauan sitten pesinyt ja pois lähtenyt. Kaikki 'tulokaslajit' ovat tullessaan 'uusia pesintälajeja' samoin kuin myös 'vieralajit' heti sen jälkeen kun vat tänne tuotu - siis jos ovat yleensä pesivää sorttia. // Kiitos varmistuksesta mutta lääkitykseni on kunnossa, juuri muutama viikko sitten lääkärin tarkistama, ja tänäänkin aamupillerit otettu ajallaan.

Ei, vaan uusi pesimälaji

Ei, vaan uusi pesimälaji tarkoittaa, että se on nykysuomalaisille uusi pesimälaji. Merimetso on nykysuomalaisille uusi pesimälaji. Muuttoaikoina merimetsoja on kuitenkin merialueillamme aina tavattu. Merimetso palasi yli sadan vuoden tauon jälkeen Suomen pesimälinnustoon vuonna 1996, minkä jälkeen kanta on voimakkaasti kasvanut. Nykyinen pesimäkantamme on yli 20 000 paria. Merimetsokantamme kasvaa, kunnes se tavoittaa kantokyvyn määrittelemän tasapainotilan. Kannan kasvun taittuminen onkin jo tapahtunut eteläisellä Itämerellä ja tietyillä alueilla Suomessakin. Merimetsot eivät pesi yksittäisparein siellä täällä saaristossa, vaan yleensä satojen ja jopa muutamien tuhansien parien yhdyskunnissa. Yhdyskunnat sijaitsevat yleensä pienillä saarilla ja luodoilla. Konfliktit johtuvat yleensä asutuksen läheisyydessä sijaitsevista suurista yhdyskunnista. Suuri määrä suurikokoisia vaikuttaa kiistatta ympäristöönsä. Näkyvin muutos on pesimäalueiden muuttuminen lintujen ulosteesta valkoisiksi, ja kun pesimäalueilla on puita, puiden kuoleminen ulosteen vuoksi. Eniten ihmisiä häiritsee kuitenkin kolonioista tuleva ulosteen haju, joka voi olla ajoittain häiritsevää yhdyskuntien välittömässä läheisyydessä. Merimetsoa ja sen vaikutuksia ympäristöönsä on Suomessa laajalti tutkittu. Tuossa sinulle taas hiukan faktaa, jotta voit itseksesi miettiä mitä tulikaan taas kommentissasi kohellettua. Ja merimetso ei myöskään ole mikään tulokas-, eikä vieraslaji. Ei se kyllä siltä näytä, että lääkäri olisi osannut tehtävänsä. Mutta koita nyt keskittyä elämään, älä turhaan trollaamiseen, kun se ei ole enää sitä mitä se oli aiemmin eli vitsikästä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu