
Stenkappan oli vielä keväällä vihreä ja kaunis. Kesän aikana aivan rannan tuntumassa sijaitseva pikkusaari on muuttunut merimetsojen ulosteen peittämäksi aavesaareksi.
Gäddragin kylän rannassa Etelä-Porvoossa häivähtää sopivalla tuulella ikävä lemahdus. Kivenheiton päässä laiturinnokasta oli vielä keväällä vehreä pieni luoto, nyt sen tilalla huomion herättää Hitchcockin Linnut-elokuvan mieleen tuova aavesaari.
– Kyläläiset ovat käyneet Stenkappanilla vuosikymmeniä uimassa. Silloin, kun vielä sai pestä mattoja meressä, siellä käytiin mattopyykillä. Saari on ollut virkistyskäytössä. Nyt ei voi mennä lähellekään, löyhkä kantautuu rantaan asti, Daniel Grönqvist kertoo Uusimaa-lehdelle.
Aikaisempina vuosina merimetsoja ei ole rannan tuntumassa näkynyt.
– Viime syksy oli ensimmäinen, kun näimme muutaman yksilön lentelemässä täällä. Kun jäät lähtivät keväällä, ilmestyi saareen heti muutama merimetso. Muutaman päivän kuluttua niitä oli jo satakunta. Laskimme kesällä ainakin 50 pesää. Aamuisin saari on ollut mustanaan lintuja, Grönqvist kertoo Uusimaalle.
Pienellä kivikkoisella saarella kasvaa yli satavuotiaita mäntyjä. Suurin osa niistä on kuollut kesän aikana. Merimetson voimakas typpipitoinen uloste tappaa viimeisetkin puut muutamassa vuodessa.
– Saaren elpymiseen menee kymmeniä vuosia. Nykyiset puut eivät enää toivu, Grönqvist sanoo.
Stenkappanilla on pesinyt kalasääski ainakin kahdentoista vuoden ajan. Tänä vuonna sekin joutui muuttamaan asuinsijaansa.
Merimetsot on häädettävä lain mukaan varhain keväällä ennen pesinnän alkamista. Jos linnut ehtivät munia, häätölupa raukeaa. Poikkeusluvalla pesimäsaarille voi laittaa myös lippusiimoja tai kiiltäviä pelotteita.
Merimetsosaarilla ei saa toimia omin luvin talvellakaan. Tästä on EU-tuomioistuimen ennakkopäätös.
Merimetso
Merimetsokanta on kasvanut nopeasti. 1996 niitä oli kymmenen paria, tänä kesänä Suomen merialueilta laskettiin 25 700 pesää.
Merimetso on ympäri vuoden rauhoitettu. Merimetsojen tahallinen tappaminen tai pyydystäminen, pesien hävittäminen tai muu häiritseminen, erityisesti lisääntymisaikana tai tärkeillä levähdysalueilla tai muutoin lajin elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla on kiellettyä.
Pesien hävittämiseen tarvitaan poikkeuslupa myös pesimäkauden ulkopuolella.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Kommentit
Itse asiassa puiden kuolemat
On todella ihmeellistä, että
Miten uusien tulokaslajien,
Tätä ei saa metsästää, tuota
On se niin väärin, että
Onko sulla lääkityksessä
En kyllä sanoisi kiinalaisia
Anonyymi kirjoitti: "Tätä ei
Kannattaako ymmärtää muka
Esimerkiksi siksi koska
Itse asiassa merimetson
Merimetso on ollut noin sata
Wikipedia viittaa Birdlife:en
Merimetso palasi tänne 1996
"Kannat tulee olla sellaisi
Merimetso ei ole ole
Tuossa sinulle hiukan faktaa:
Uusi 'pesimälaji' tarkoittaa,
Siis milloin opit ymmärtämään
Suomen ympäristökeskus
Ei, vaan uusi pesimälaji