Puheenaihe

Syntyvyys jää alle kaikkien ennusteiden, eläkepäättäjät huolissaan vauvakadosta – EK:n Oksala HS:lle: "On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa"

Matilda Isohella

Eläkepäättäjät kertovat olevansa huolissaan alkuviikosta julkaistuista Tilastokeskuksen ennakkotiedoista, joiden mukaan syntyvyys tulee vuoden aikana jäämään ennusteista.

Tilastokeskuksen edellinen ennuste viime vuodelta ennakoi tänä vuonna syntyvän 49 000 lasta, mutta uusin arvio laskee määrän noin 45 000:een. Määrä on siis romahtamassa useimpia ennusteita nopeammin.

Ongelmia syntyy etenkin eläkejärjestelmälle.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työelämäjohtaja Ilkka Oksala kertoo Helsingin Sanomille, että tilanne on vakava.

"On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa," Oksala sanoo lehdelle.

Lehden mukaan Eläketurvakeskuksen tekemät laskelmat vihjaavat, että eläkemaksuja voidaan viimeistään 2050-luvulta joutua nostamaan kohti 30:tä tai 35:tä prosenttia. Tällä hetkellä yksityisen sektorin palkoista maksua peritään 24,4 prosenttia.

Oksalan mukaan tilanne on mahdoton.

"Maksujen korotus jakautuisi työnantajien ja työntekijöiden välille, ja se runtelisi yritysten työllistämisedellytyksiä ja palkansaajien ostovoimaa."

Tilastokeskuksen uusin väestöennuste julkaistaan maanantaina.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (24)

Kommentit

Pitää siis haalia lisää

Pitää siis haalia lisää maahanmuuttajia,jotka tekevät lapsia,mitkä sitten maksavat meidän eläkkeet? Täällähän ei pks seudulla ole normaalilla työssäkäyvällä veronmaksajalla varaa sikiää ja samalla maksaa 400tonnin kolmion asuntolainaa.

Mutta kun ei ne tänne tule

Mutta kun ei ne tänne tule töitä tekemään vaan oleilemaan yhteiskunnan tuilla. Miten se oikeen voi pelastaa järjestelmän?

Sitä aika moni ihmettelee

Sitä aika moni ihmettelee,mutta poliitikoilla(paitsi persuilla) on se linja,että suomi pelastetaan näillä.

Jaa vai niin, millä ihmeen

Jaa vai niin, millä ihmeen ilveellä nää mamut maksaa meidän eläkkeet, kun eivät töitä tee. Nehän elätetään jo muutenkin!

Muuta Keravalle.

Muuta Keravalle.

Mitäs keravalla?vanha

Mitäs keravalla?vanha pamppula muutettu nuorisonarkkiasuntolaksi ja eipä se asemanlaita kovin kotimainenkaan ole.

Pienellä eläkkeellä

Pienellä eläkkeellä kituuttelee jo tuhannet suomalaiset. Kaikille sama minimieläke paitsi jos on maksaa yksityisen eläkevakuutuksen. Oikeudenmukaista. --Lapsia ei vain kannata tehdä tähän yhteiskuntaan, Ruotsin mallin edetessä suomalaisten lasten tulevaisuus on erittäin väkivaltainen, ei käy kateeksi.

Niinpä, miksi valtion

Niinpä, miksi valtion eläkkeen, pitäisi sossuminimiä isompi olla? Valtion elääkkeen ainoa tarkoitus on varmistaa, ettei vanhus kuole nälkään. Jos hän halua luksuselämää, niin kannattaa säästtää itse.

EK:n sopis vaan katsella

EK:n sopis vaan katsella peiliin. Kun tarjotaan vain osa- ja määräaikaisia töitä YT-neuvotteluilla maustettuina, niin ei uskalla lapsien hankkimista suunnitella.

Oksalan Kokoomus haluaa

Oksalan Kokoomus haluaa tietenkin mahdollisimman paljon halpatyövoimaa jonka elämisen todellisuudessa maksaa yhteiskunta sosiaaliturvan eri muotojen kautta. Tulonsiirron yksi malli. Nyt on helppo ratsastaa maahanmuuttajilla. Syntyvyyden lisääminen maahanmuuttajavoimin on todella hyvä lääke vähäiseen syntyvyyteen. Mutta. Se ei tuota veronmaksajia kuin marginaalisesti vaikka lapsimäärät siten räjähtäisivät. Lopputulema on vain yhteiskunnan kustannusten räjähdysmäinen kasvu. Eikö kohta 40v kokemus esim. somalitaustaisten uusiokansalaisten kanssa ole opettanut päättäjiä? Kielitaitoa ei ole kymmeniä vuosia maassa oleskelleilla. Kertokaas vaikka viisi ammattia mihin ammattitaidoton ja kielitaidoton maahanmuuttaja alkaa Suomessa ollakseen sitä työperäistä joukkoa joka turvaa tulevaisuuden eläkkeitä? Tai edes yksi ammatti?

Ainoa maa, jossa on varaa

Ainoa maa, jossa on varaa palkata nykymittarilla mitattuna kansalaisten keskiansioon suhteutettuna kohtuu kovapalkkaisia Korkeasti koulutettuja "Meedioita" kertomaan maanne tulevaisuudesta, vallitsevan todellisuuden sijaan... :-) - vielä todella pahasti vähätellen tulevaisuudesta.

Jotta tulevaisuus ei

Jotta tulevaisuus ei näyttäisi niin synkältä, pidetään mielessä että Suomessa asuvista syntyperältään ulkomaalaisista yli puolet on lähtöisin Euroopasta tai USA:sta. Mutta sen sijaan Somaliasta on vain 5 % eikä somalinkielistenkään osuus vieraskielisistä ole edes kasvanut 2000-luvulla vaan vähentynyt. Kuka tahansa voi näitä tilastoja selailla Tilastokeskusen sivulta.

Parasta olisi avata silmät...

Parasta olisi avata silmät...

Artikkelissa puhutaan Suomen

Artikkelissa puhutaan Suomen eläkejärjestelmän tulevaisuudesta ja Suomi on muutakin kuin Itä-Helsinki. Turha on tietysti luulla että työhalukkaita ulkomaalaisia tänne alkaa virrata tuosta vaan.

Ei nuo seuraajat ja muut

Ei nuo seuraajat ja muut pellet uskalla aukoa silmiään, koska silloin murtuu unelma. Nämä on niitä tyyppejä joille totuus ei kolahda sillä ei hyvää tarinaa saa pilata totuudella.

Unelmista on turha puhua,

Unelmista on turha puhua, koska on totta että korkeimman elintason ns. länsimaista tulleiden osuus Suomen ulkomaalaistaustaisista on pudonnut tällä vuosikymmenellä 54:stä 48:aan ja matalimpien, lähinnä kehitysmaista tulleiden osuus kasvanut 27:stä 34:ään prosenttiin. Somalit, jotka otetaan aina esimerkiksi, ovat kuitenkin vain viiden prosentin joukko ulkomaalaistaustaisista, eikä osuus ole kasvanut. Määrä on kasvanut kyllä 1000/vuosi, mutta muita on tullut niin paljon enemmän.

Niin just eli ongelma poistuu

Niin just eli ongelma poistuu sillä kun vedotaan, että muita on tullut niin paljon enemmän.

Eikö 99,99% pakolaisista on

Eikö 99,99% pakolaisista on tullut suomeen Euroopan kautta. Pikkasen on vaikeata muuten on päästä tänne, ehkä pohjoisnavan kautta. Mutta silloin koko manner pitäisi kiertää.

Eläkeisinkatto ja ylimenevä

Eläkeisinkatto ja ylimenevä osa jäisi aina eläke yhtiölle joka siten voisi maksa kaikkille vähintään1200 € kk. Valtio säästäsi kun vain harva saisi enää kansaneläketä tuon päälle. Heti voimaa pykälä että ylin eläke laskee jokaisella alle 2500 € kk ja alin 1200 € kk. Myös vanhoila jo maksussa olevilla eläke putoaa tuohon 5 vuoden siirtymä ajalla eli 10 % pois eläkeestä 6 kk välein. Näin nämä nyt ylisuurta eläkettä saavat ehtivät tottua pienempään eläkeeseen.

Mutta mitäs nämä Nokian ja

Mutta mitäs nämä Nokian ja Postin johtajat, jotka saavat 50 000€/kk eläkkeitä?

Päättäjät ovat vain

Päättäjät ovat vain huolissaan omien eläkkeittensä tasosta. Ei järjestelmä siitä romahda, jos ei ole enää varaa yhtä korkeaan syytinkiin kuin nyt. Pannaan vain suu säkkiä myöten. Monille riittää, kun jättää pois lentelyn Aurinkorannikolle.

Ainut joka romahduttaa

Ainut joka romahduttaa järjestelmän on huono palkkataso ja työttömyys ja suorastaan kielto olla yrittäjä koska sehän on Suomessa rikollista toimintaa.Taloudessa Suomi maailman hölmömpiä maita kuin ei pääse omavaraisaseksi kuin verottaja vie kaiken.

Totta, vei myös laajemman

Totta, vei myös laajemman Veroituksen piiriin vapaaehtoisen eläkesäästämisen enää kannattavana jo lähes kymmenisen vuotta sitten... :-) - hyvälle pitkäjänteiselle hyvinvoivalle kasvualustalle on ilo tehdä jälkeläisiä. Ensimmäinen "Henkilökohtainen lamanne" tuli jo aika tasan kymmenen vuotta Kekkosen Presidenttiyskauden jälkeen, josta noustiin vain tähän asti hankittuja yhteiskuntanne rakenteiden osuuksia myymällä, - ja nythän on jo pitkään ollut kaupan lähes kaikki mahdollinen, joka johtuu pitkälti täällä vallitsevasta täydellisestä yhteiskunnallisesta moraalisesta tyhjiöstä.

Näistä EUn ulkopuolelta

Näistä EUn ulkopuolelta Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille, jotka osaavat syödä, paskantaa, lukea Arabiaksi koraania ja naida, pitää laittaa maahantulokielto.Ei vitaalielintoiminnot ja naiminen voi olla mikään peruste ulkomaalaiselle Kelan eläkejärjestelyihin ja Suomen ilmaiseen terveydenhuoltoon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu