Puheenaihe

Uusi järisyttävä väestöennuste julki: Puoli Vantaata katoaa Suomen työmarkkinoilta 10 vuodessa – syntyvyys pienenee rajusti

Kuvituskuva. 

Tanja Kuisma / arkisto

Suomen väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031. Tilastokeskuksen syyskuun lopussa julkaiseman ennusteen mukaan niin käy, jos syntyvyys pysyy nyt havaitulla tasolla. 

Ennakkotilaston perusteella kokonaishedelmällisyyden arvioidaan olevan vuonna 2019 Suomessa enää 1,32–1,34. 

Ennusteen mukaan vuonna 2035 väkiluku kasvaisi Uudenmaalla ja Pirkanmaalla sekä Ahvenanmaalla. Vuonna 2040 väkiluku kasvaisi Ahvenanmaan lisäksi enää Uudenmaalla ja sielläkin muuttovoiton ansiosta.

Ennusteessa oletetaan, että Suomi saa muuttovoittoa ulkomailta 15 000 henkilöä vuosittain.

Vuosien 2010–2018 välisenä aikana työikäisten (15–64-vuotiaiden) määrä on vähentynyt 122 000 henkilöllä. Vertailun vuoksi todettakoon, että Vantaan väkiluku on noin 228 000 henkilöä. Työmarkkinoilta katoavan väen määrä on siis lähes sama kuin puolet Vantaan tämän hetken väkimäärästä. 

Seuraavan kahden vuosikymmenen vuoden aikana työikäisen väestön ennustetaan vähenevän hitaammin eli 111 000 henkilöllä vuoteen 2040 mennessä.

Työikäisen väestön määrän väheneminen kiihtyisi syntyvyyden laskusta johtuen 2040-luvulla. Vuosien 2041–2050 aikana työikäinen väestö vähenisi 132 000 henkilöllä ja 2051–2060 edelleen 163 000 henkilöllä. 

Vuoden 2060 lopussa työikäisen väestön määrä olisi 3,19 miljoonaa henkilöä, mikä on runsaat 400 000 henkilöä nykyistä vähemmän.

Kuolleisuuden ennustetaan jatkavan alentumistaan. Miesten elinajanodotteen ennustetaan pitenevän runsaalla viidellä ja naisten vajaalla neljällä vuodella vuoteen 2040 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (21)

Kommentit

Tilanne sen kuin paranee kuin

Tilanne sen kuin paranee kuin työpaikkoja ei vaan Suomessa ole tarpeeksi.

Ja silti suomen päättäjät

Ja silti suomen päättäjät ovat valinneet strategian tuoda maahan porukkaa jolla ei ole mitään aikomusta mennä töihin koko elinaikanaan.

Tuohan on hyvä uutinen, oikea

Tuohan on hyvä uutinen, oikea ilmastoteko!!!! Nyt vain ei pidä ottaa yhtään enempää kehitysmaalaisia. Lisäksi tää syntyvyyden lasku on ihan itse aiheutettua. Maan asioita on hoidettu päin mäntyä ja kansallinen ilmapiirikin rakoilee pahasti. Lisänsä tekee individualismi, ikuisen nuoruuden arvostus, sinkkuuden korostus, osalla alhainen tulotaso, kiire, seksuaalisen identiteetin sekoittaminen.....lisäksi kehittyvä ohjelmistoautomaatio, robotiikka ja tekoäly tulevat vähentämään työvoimatarvetta merkittävästi eikä uusi työnimikkeitä / -tehtäviä synny samaan tahtiin kuin vanhoja katoaa.

Tämä on yksi seuraus kun

Tämä on yksi seuraus kun sallittiin nollatuntisopimukset, pätkätyöt, ja vuokraorjuus. Jos ihminen ei näe itsellään tulevaisuutta ei se myöskään ajattele lasten tekoa. Jakakaa kiitos sinne mihin se kuuluu.

Nyt olisi persuilla paikka

Nyt olisi persuilla paikka keksiä ongelmaan ratkaisu. Vaan riittääkö osaaminen? Käteisen hallituksen alkutaipaleella ongelma nostettiin pöydälle mutta lakaistiin sitten kaikessa hiljaisuudessa maton alle. Ei kukaan poliitikko halua puhua ikävistä asioista.

Sinä ja sun persut. Ei tota

Sinä ja sun persut. Ei tota asiaa saa yhdessä yössä korjattua vaan siihen menee vähintäänkin vuosia että asenteet yms muuttuvat + että tulevaisuuden usko palaa.

Niinpä. Vahvoja mielipiteitä

Niinpä. Vahvoja mielipiteitä heillä kyllä on mutta ratkaisuja paljon vähemmän.

Odota kevääseen, silloin he

Odota kevääseen, silloin he ratkaisevat ongelmat joita nykyinen populisti hallitus tekee.

Vahvoja arvoja omaavat

Vahvoja arvoja omaavat jätettiin marginaalivoittajan toimesta hallitusmahdollisuuden ulkopuolelle. Nykyisellä hallituksella tällä vasta niitä vahvoja mielipiteitä ja lupauksia oli ennen vaaleja. Nyt on valta ja ratkaisuja odotellessa voi vaikka kirjoitella tänne. Saakin ilmeisesti kirjoitella koko vaalikauden.

Tämä tulee johtamaan

Tämä tulee johtamaan ärsyttävään, ruotsalaismalliseen diskuteeraamiseen, jolloin naisilta kysellään, miksi et rupea äidiksi ja jos muuttaisit mieltäsi niin miksi. Lässytys ei muuta mitään ja miksi kysellä sellaiselta, joka rajallisesti tietää, mihin vastaa? Olisiko yksinkertaisempaa kysellä niiltä, jotka ovat synnyttäneet, miten niinku menee ja tuliko jättipotti? Kannattaisiko sitten vähän säätää siihen suuntaan, että saadaan yhteiskunnallisestikin toivotumpi tulos? Aika nopeasti kannattaa alkaa haastattelemaan myös niitä tuloksia.

Noo, ei tästä kannata

Noo, ei tästä kannata murheita ottaa, sillä islam on oikeassa naisten suhteen eli kyllä syntyvyyttä riittää, mutta kuka maksaa elämisen.

Koska toimittajan laatima

Koska toimittajan laatima otsikko leviää sellaisenaan laajasti lehdistöön, kannattaisi pohtia sen osuvuutta. Puoli Vantaata ei taatusti tyhjene. Se loppukin puoli täyttynee. Siinä olisikin sitten väestönkehityksen tutkimiselle paikka!

Tilanne lähti menemään

Tilanne lähti menemään pieleen, kun elin- ja asumiskustannukset nousivat niin korkeiksi, että vaimonkin piti lähteä ansiotyöhön. Sitä ennen oli yleinen tapa, että vain mies kävi ansiotyössä ja elätti isensä lisäksi vaimonsa ja lapsensa. Lapsia riitti eikä tarvittu lastentarhoja.

Onneksi Pääkaupunkiseudulle

Onneksi Pääkaupunkiseudulle riittää tulijoita ulkomailta. Kokoomuksen ja vihreiden mielestä muu Suomi joutaakin tyhjentyä.

https://yle.fi/aihe/termi

https://yle.fi/aihe/termi/finto/httpwwwysofiontokokop56125/yhteistoimintamenettely

Suuret ikäluokat vähenevät ja

Suuret ikäluokat vähenevät ja häviävät vuodesta 2030 eteenpäin eli kuolevat eivätkä enää rasita Suomen kansantaloutta eikä kilpailukykyä. Vähenevä väestö tarvitsee myös vähemmän palveluja eikä lainkaan uusia investointeja. Suuret ikäluokat täyttivät ensin synnytyssairaalat, sitten koulut, opiskelupaikat, olivat tulppana nuorempien työssä etenemiselle, eläkkeiden maksaminen oli ongelma, he tukkivat sairaalat, vanhustenhuoltolaitokset ja lopuksi varmaan hautausmaatkin. Kun heidät on kuopattu, niin luulisi Suomessa ilon koittavan. Mitäs siitä, jos väestö vähenee, eikös liikakansoitus ollut yksi vakavimmista ongelmista?

Vaikka suuret ikäluokat

Vaikka suuret ikäluokat alkavatkin harveta 2030-luvulla, niin ei se paljon tilannetta muuta. Meillä on valtava määrä +50v ikäisiä, jotka siis ovat suurten ikäluokkien jälkeläisiä. Tämä ikäryhmä alkaa eläköityä 10-15 vuoden kuluttua ja jos uusia veronmaksajia ei ole näköpiirissä, niin entistä huonommalta näyttää eläkejärjestelmän ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito.

Suuret ikäluokat olivat yli

Suuret ikäluokat olivat yli 100.000 lasta, mutta seuraava sukupolvi, esimerkiksi 1973 syntyneitä lapsia oli jo melkein puolta vähemmän eli 57.000 ja melkein saman verran seuraavaakin sukupolvea vuonna 2006. En tiedä, mikä on mielestäsi valtava määrä, mutta joka tapauksessa puolta vähemmän kuin suuria ikäluokkia.

Työllisilläkin on jatkuva

Työllisilläkin on jatkuva epävarmuus tulevasta milloin saa irtisanomisilmoituksen käteensä, joten lapsien teko näissä olosuhteissa vaatii kosolti rohkeutta. Syntyvyyden jatkuva aleneminen kertoo yleisestä huolesta omasta toimeentulosta.

Puoli Vantaata katoaa

Puoli Vantaata katoaa työmarkkinoilta ja tilalle tulee toinen puoli työikäisiä eläkeläisiä ulkomailta joiden ei kannata ottaa töitä vastaan tulojen ja tukien huononemisen takia.Paremman elintason saa tekemättä mitään kuin alentumalla työhön.

Äideille perustulo.

Äideille perustulo.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu