Puheenaihe

Tutkijat: Suomenkieliset pikkulapsiperheet välttävät tiettyjä asuinalueita – muuttavat pois ennen lasten kouluunmenoa

Kuvituskuva.

Arkisto/ Armi Suojanen

Lapsiperheet pyrkivät valitsemaan asuinalueensa selvästi ennen lasten kouluikää, päättelevät lapsiperheiden muuttoliikettä tutkineet Helsingin kaupunginkanslian tutkimuspäällikkö Katja Vilkama ja Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius.

Tutkijat huomasivat myös, että matalimman tulo- ja koulutustason alueet menettävät systemaattisesti suomenkielisiä alle kouluikäisiä lapsia. Kehityskulku ilmenee oppilasalueiden välisen muuttoliikkeen tilastoista vuosilta 2005–2014.

 

Vastaavanlaista, yhtä systemaattista pikkulapsiperheiden poismuuttoa ei ole havaittavissa Helsingin muilla oppilaaksiottoalueilla.

– Lapsiperheiden muuttoliikkeessä on havaittavissa varsin selkeitä toisia alueita torjuvia ja toisia suosivia piirteitä.

– Koulujen oppilaspohjan eriytymisen kannalta merkittävin muuttajaryhmä eivät kuitenkaan ole koululaiset, vaan ne lapsiperheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, tutkijat toteavat kaupunkitiedon verkkolehti Kvartissa.

 

Helsingissä havaittu kehitys on osa ilmiötä, joka on havaittu laajemmalti ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.

– Tutkimusraportit kertovat, että peruskoulut ovat sielläkin nousseet yhä tärkeämmäksi tekijäksi naapurustoa valittaessa. Myös meillä on viitteitä siitä, että vanhempien käsitykset kouluista ovat tärkeä tekijä asuinpaikkaa pohdittaessa, Vilkama ja Bernelius huomauttavat.

Kyse ei heidän mukaansa ole kuitenkaan opetuksen laadusta, vaan usein mielikuva kouluista liittyy pikemminkin oppilaspohjaan ja sijaintialueen sosioekonomiseen rakenteeseen.

 

Myös aikaisemmat tutkimukset lapsiperheiden asumisvalintoihin vaikuttavista syistä tukevat tulkintaa alueiden sosiaalisen ympäristön merkityksestä muuttopäätöksille.

– Olivatpa muuttojen taustalla vaikuttavat pohjimmaiset syyt lopulta mitä tahansa, muuttoliikkeessä havaittava vinouma ylläpitää ja vahvistaa alueiden eroja. Kun toisia alueita systemaattisesti vältellään ja toisia suositaan, erkanevat sosiaaliset rakenteet pikkuhiljaa toisistaan, tutkijat varoittavat.

 

Tutkijat eivät nimeä artikkelissaan matalimman tulo- ja koulutustason alueita. He nostavat kuitenkin myönteisenä poikkeuksena esiin Myllypuron, jonne on rakennettu paljon uusia asuntoja, ja jossa lapsiperheiden määrä on kääntynyt selvään kasvuun.

 

Lue täältä Helsingin Uutisten juttu siitä, miten koulun maine vaikuttaa asuntohintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muuttoliike synnytti Mikko Alatalon suurtyöt30.10.2015 22.00

Kommentit (42)

Kommentit

Onko tämä yllätys, no ei.

Onko tämä yllätys, no ei. Voi kun voisi kuvata videoita tunneilta ja julkaista niitä, niin kaikki kansa näkisi miksi näin on. Meno on kun Marokon torilla ja siellä pitäisi jonkun oppia jotain, täysin mahdoton yhtälö. Jos haluaa lapsensa oppivan jotain, niin uutisen aihe on ainoa mahdollisuus.

Niinpä. Kuka nyt ei

Niinpä. Kuka nyt ei lapsistaan välittäisi, ja jos tässä on jotain yllättävää tai paheksuttavaa niin toimii vain lisäkimmokkeena sille, että eipä kannata lapsia tehdä tähän maahan.

Juurikin näin. Eivät

Juurikin näin. Eivät suomalaiset tyhmiä ole. Jos haluat lapsesi menestyvän tulevaisuudessa, älä jää maahanmuuttajalähiön vangiksi.

Kauheita ennakkoluuloja

Kauheita ennakkoluuloja!nämähän ovat vain rikkaus. Eipä taida kovin suosiossa olla opettajillekkaan nämä koulut. Leppävaarassa oli hyvä esimerkki,kun somalilapset nauroivat opettajille,kuinka köyhiä ne olivat,kun ei ollut varaa silloiseen uuteen iphone 8:siin.

Harvassa ne alueet missä

Harvassa ne alueet missä kaikki olisi hyvin.

Ilmiö laajenee vähitellen.

Ilmiö laajenee vähitellen. Suomenkieliset pikkulapsiperheet alkavat vältellä koko Pääkaupunkiseutua. Paikalle jäävät sinkut ja vanhukset.

plus piteriat ja muut kepab

plus piteriat ja muut kepab paikat.

Ilmiö näkyy jo päiväkodeissa;

Ilmiö näkyy jo päiväkodeissa; monia eri kieliä puhuvia lapsia, yhteistä kieltä ei ole, henkilökunta ei osaa eksoottisia kieliä kuten Arabiaa. Lapset riehuvat keskenään. Varhaiskasvatusta? No onneksi lasten kanssa kasvatustyltä tekevät ohjaajat vielä puhuvat Suomea. Huonommin koulutettu työväki saattaa puhua ihan muuta kieltä kuin Suomea. Kuten siivoojat joihin lapsi ei saa mitään puheyhteyttä jos ei osaa eksoottisia kieliä tai Englantia.

Siinä vaiheessa jossa lapsen

Siinä vaiheessa jossa lapsen koulukavereista suuri osa kulkee huivi päässä ja lukee koraania oppimateriaalinaan , veisin lapseni toiseen kouluun .

Hyvätuloinen , pohjois

Hyvätuloinen , pohjois-Suomesta rikkaasta perheestä aviopuolison mukana pääkaupunkiseudulle muuttanut sanoi selkeät sanat puolisolleen ehdoista siirtyä pääkaupunkiseudulle: " Mihinkään slummiin et minua vie". Pahamaineisia lähiöitä kammoksutaan muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.

Lievästi huvittuneena olen

Lievästi huvittuneena olen seuraillut suvakki-vanhempien edesottamuksia lastensa kanssa. Melko tarkkaan huolehtivat siitä, ettei varsinkaan tytöt joudu kouluympäristöön, jossa arabit tai afrikkalaiset ovat merkittävä osa oppilaita. Niin se kääntyy...

Kaupungin Vuokra-asunnoissa

Kaupungin Vuokra-asunnoissa asuu kaikenlaista väkeä. Eräässäkin vuokrakohteessa asukkaat vievät kaatopaikkatavaraa jätekatokseen. Huonekalut kipataan jätekatokseen, kierrätyspisteet sekaisin , ei osata lukea . Voi kuvitella millaiset näiden slummien lähikoulut ovat. Vanhempien yritteliäisyys ja työnteko rajoittuu sosiaalitukien hakemiseen . Jostainsyystä ulkomailta pakolaisina tulleille järjestyy asuntoja kalliimmista asunnoista . Eriarvoisuus köyhien ulkomaalaisten ja köyhien kanta-Suomalaisten välillä on räikeästi näkyvissä.

Juuri näin.

Juuri näin.

Vantaalla asuu ISIS -

Vantaalla asuu ISIS - kalifaattiin Suomesta lähteneiden sukulaisia, jotka valittavat ettei hallitus tee tarpeeksi saadakseen näitä kalifaatin jäseniä Suomeen. Vuosaaressa asuu myös jihadisteja. Tulleet takaisin Islamin unelmavaltiosta , kalifaatista. Näiden Islamin unelmavaltiota hautovien naapurissa en haluaisi asua. Paraikaa nämä tappelevat Al Hoirin leirillä Islamin nimissä. Tappavat naisia, jotka luopuvat huivista, eräs tapettiin koska jutteli toimittajan kanssa, eräs nainen löydettiin leirin huussista paloiteltuna paskan seasta. Oli kuulemma pettänyt muslimimiestään. Rangaistuksena kuolema ja ruumiin paloitteleminen. Sitten valittavat että Suomi ei välitä näistä . Vapaaehtoisesti terroristeiksi lähteneistä .

Viimestään nyt on

Viimestään nyt on Vantaallakin syytä herätä. Havukoskelaisessa päiväkodissa lapsista on jo 95% ulkomaalaistaustaisia. On itsestään selvää, että ne lapsiperheet, joilla on siihen mahdollisuus vaihtavat asuinpaikkaa ennen kouluikää. Koulu ja asuinpaikka ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Vantaalaisista tilastoista on jo pitkään voinut lukea, että paremmin ansaitsevien tilalle on muuttanut vähemmän ansaitsevia ja kaupunkiin muutto on ollu jo pitkään maahanmuuton varassa. Nämä ovat vakavia kysymyksiä päättäjille siitä, miten kaupungin palvelut kyetään jatkossa rahoittamaan ja miten Vantaan huonoa mainetta asuinalueena kyetään nostamaan. Päivän sana on sekoittaminen, millä tarkoitetaan erilaisten asumismuotojen tarjoamista. Kuitenkin on tutkimuksellista näyttöä siitä, ettei ylempi keskiluokka halua sekoittua, samoin kuin siitä, että mikäli asuinalueen ulkomaalaisten määrä nousee yli 20%:n, kantaväestö alueelta muuttaa pois. Tämä kaikki tuo haasteita riittävälle verokertymälle. Veroäyrin korotuskin tuo liian vähän pelivaraa, koska asukkaiden tulot ovat niin alhaiset. Ainakin se on varmaa, että Vantaa-Kerava sote-haaveet ovat täysin vailla realismia.

Sivistämätön suomalainen

Sivistämätön suomalainen rahvas pakenee kulttuuria ja rikkauksia...

Työperäinen maahanmuutto

Työperäinen maahanmuutto valloittaa Vantaan ja Espoon. ( Työpaikat vain puuttuvat näiltä työperäisiltä maahanmuuttajilta)

Se ei ole työperäinen vaan

Se ei ole työperäinen vaan työttömyyskorvausperäinen.

Työperäinen maahanmuutto

Työperäinen maahanmuutto valloittaa Vantaan ja Espoon. ( Työpaikat vain puuttuvat näiltä työperäisiltä maahanmuuttajilta)

Jos jollain alueilla puolet

Jos jollain alueilla puolet oppilaista on muita kuin äidinkielenään suomea puhuvia, niin kohta kouluissa eivät opi sen enempää suomalaiset kuin muunmaalaisetkaan oppilaat.

Itse kun opiskelin 90 luvulla

Itse kun opiskelin 90 luvulla, niin luokassa oli vain 2 ulkomaalaista opiskelijaa, ja silti esim matikan tunnilla opettajalla meni 15-20 min siihen, että hän yritti selittää niille, että tunnilla pitää ottaa kirja ja vihko esiin repusta. Me muut sitten istuimme ja odotimme kun opettaja alkaa opettamaan, miten ne toisen asteen yhtälöt lasketaankin. Mutta nykyään kuulema tunneilla opettajat eivät opeta ollenkaan, opetuksesta on tehty itsenäistä, oppilaiden täytyy itse kaivaa tieto materiaalista. Tunneille tullaan vain hengailemaan, istumaan lattialla ringissä, kun lukissa ei ole enää edes pulpettejä. Ja opettaja tehtävänä on vain tarkailla ettei kukaan puukota ketään.

Onneksi ei ole enää pieniä

Onneksi ei ole enää pieniä lapsia, en todellakaan tietäisi mitä tehdä noiden huutavien huivi-lakana ihmisten seassa. Tulee nähtyä näin eläkeläisenä myöhään illalla koiralenkillä yhtä ja toista villiä tummaa porukkaa riehumassa ja huutamassa, pelottaa välillä nuo porukat niin yritän kiertää ne kaukaa.

On väärää asumispolitiikaa

On väärää asumispolitiikaa keskittää maahanmuuttajia liiaksi samoille asuinalueille. Onhan omistus- ja vuokra-asuntojenkin rakentamisen oikeaan suhteeseen eri asuinalueilla kiinnitetty kasvavaa huomoita. Jos Vantaan Havukosken päiväkodin lapsista jo 95 % on ulkomaalaistaustaisia, on menty täysin ”metsään”. Espoossakin liiallinen keskittäminen alkaa jo näkyä, ja olisi aika hillitä tilannetta ja tasapainottaa jakoa.

keskittäis nämä sinne

keskittäis nämä sinne ahvenanmaalle, eivät hekään halua Suomea puhua.

Ei kyse ole mistään

Ei kyse ole mistään suunnitellusta keskitämisestä vaan ihmisten omista valinnoista, joita ohjaavat mieltymykset eivät välttämättä ole kovinkaan vahvoja. Tämän todisti jo Thomas Schelling 1970-luvun alussa (esim. http://nifty.stanford.edu/2014/mccown-schelling-model-segregation/ ) - ja johtuen ilmiön luonteesta sille on aika vaikea tehdä mitään ellei mennä siihen, että valtio määrää missä asunnossa kunkin on asuttava.

Ei niillä muslimeilla ole

Ei niillä muslimeilla ole varaa ostaa asuntoja omilla ansioilla. Koraaninlukutaito ei riitä pankille takuudeksi asuntolainaan. Kun eivät saa Suomessa sharialakia ja omia tuomioistuimiaan , lähtevät ISIS kalifaattiin elämään unelmaelämää .

Höpö höpö, kun katselee

Höpö höpö, kun katselee millaisilla autoilla he ajavat, niin rahasta ei ole puutetta. Ja kukaan köyhä ei edes pääse tänne pakolaiseksi, kun ihmissalakuljettajille pitää maksaa jopa 6000€ yhden valtiorajan ylityksestä.

Varissuo on esimerkki kuinka

Varissuo on esimerkki kuinka entinen hyvä alue muuttunut vieraskielisten hallitsemaksi lähi-idäksi. Lähi-itä ja Suomalaiset syrjäytyneet juopot asumassa yhdessä. Ei toimi . Suomalaiset työssäkäyvät asukkaat muuttaneetkarkuun.

Odotan sitä päivää, kun

Odotan sitä päivää, kun Vantaa, Helsinki tai suomen valtio rupeavat ostamaan venepakolaisille ja turvapaikanhakijoille , ns" siirtolaisille " omistusasuntoja hienoilta alueilta kuten Westend ym. Eiköhän EU vielä tämänkin määrää ihmisyyden nimissä. Ihminen ansaitsee parasta . Riittää kun olet ihminen, muslimi saa bonuksena kesämökin .

Siis Espoo, vantaa rupeavat

Siis Espoo, vantaa rupeavat ostamaan pakolaisille omistustaloja . Helsinkihän jo menettää näitä vieraskielisiä Espoolle ja Vantaalle. Integroituvat paremmin hienoihin asuntoihin kuin rahvaan joukossa.

Tosin asun lähes onnelasssa

Tosin asun lähes onnelasssa ja silti ei lapsiperheitä juuri ollenkaan siellä ehkä se on se syy että paikka on hyvä.

Jos naapurusto edustaisi lähi

Jos naapurusto edustaisi lähi-itää , takuuvarmasti muuttaisin pikapuolin pois.Islamin usko on jotakin mitä en sietäisi missään muodossa päivittäin omassa arkikuvassa. Uskonto edustaa sellaisia elementtejä joita en näe Suomalaisuuteen kuuluvana. Koraanissa todella kehoitetaan katkomaan vääräuskoisten päät.Eräs suomalainen muslimiksi höynähtänyt kertoo blogissaan, että muslimin tulee noudattaa koraania täydellisesti . Miksi mysliminainen ja tyttö käyttää huivia? Vastauksena nainen kertoo huivi olevan suoja miehiä kohtaan. Saavat kunnioittavampaa kohtelua vierailta miehiltä alistuneina koraanin mukaisesti. Kukapa muslimimies omaa uskontoaan edustavaa raiskaisi, huivi suojaa.

Jos naapurustoon muuttaa

Jos naapurustoon muuttaa miehiä joilla hameet ja koraanit, tytöillä huivit ja burkhat , Muutto .

Missä muualla Suomessa kuin

Missä muualla Suomessa kuin Espoo, Vantaa ,Helsinki apteekissa asioi mustaan kaapuun kokonaan peittynyt nainen , jolla mies ohjaamassa ja vahtimassa?Pääkaupunkiseutu vetää puoleensa kaikki Suomeen tulleet pakolaiset ja tulonsiirroilla lorvijat Afrikasta .

Hemmetti. Näinhän se aina on

Hemmetti. Näinhän se aina on ollut. Siellä missä on kerrostaloja, etenkin vuokra sellaisia, on aina ollut ongelmia. Espoossakin on muutama kaupunginosa joissa on käytännössä poliisiauto keikalla koko ajan. Ja näin se on ollut jo ennen kuin Suomessa oli ensimmäistäkään maahanmuuttajaa.

Ruotsissa on alueita joihin

Ruotsissa on alueita joihin poliisi ei uskalla mennä. Alueet ovat maahanmuuttajaenemmistöisiä. Terrorismia poliisia väkivalta, terrorismia autojen polttaminen. Onko taustalla uskonto? USAn tiedustelupalvelun tilastojen mukaan eniten terrorismia maailmassa harjoittava uskonto ovat sunnimuslimit. Islamin nimissä tapahtuvaa terrorismia tekevät puolustavat tekojaan Islamin käskyistä. Lontoossa v.2005 tehtiin terrori-isku jossa islam taas osallisena . 20 prosenttia Lontoon muslimeista koki sympatiaa terrori-iskun tekoa kohtaan.

Kääntykää suomalaiset jo

Kääntykää suomalaiset jo viimein tätä ulkomaalaisien asuttamista vastaan. Maahanmuutosta ei ole mitään muuta kuin haittaa.

Tripla aukeea kohta.

Tripla aukeea kohta. Toivottavasti maisema muuttuu, kun asuntoihin tulee asukaskunta 2020. Nyt Pasila on lievästi sanoen kauhea. Aina voit käydä harjoittelemassa Itäkeskuksessa. Ihanaa!

Tripla aukeea kohta.

Tripla aukeea kohta. Toivottavasti maisema muuttuu, kun asuntoihin tulee asukaskunta 2020. Nyt Pasila on lievästi sanoen kauhea. Aina voit käydä harjoittelemassa Itäkeskuksessa. Ihanaa!

Tripla aukeea kohta.

Tripla aukeea kohta. Toivottavasti maisema muuttuu, kun asuntoihin tulee asukaskunta 2020. Nyt Pasila on lievästi sanoen kauhea. Aina voit käydä harjoittelemassa Itäkeskuksessa. Ihanaa!

Tripla aukeea kohta.

Tripla aukeea kohta. Toivottavasti maisema muuttuu, kun asuntoihin tulee asukaskunta 2020. Nyt Pasila on lievästi sanoen kauhea. Aina voit käydä harjoittelemassa Itäkeskuksessa. Ihanaa!

Maahanmuutto vääristää

Maahanmuutto vääristää kuntien sukupuolijakaumaa. Espoo, Vantaa ovat miesvoittoisia. Afrikasta, lähi-idästä,salakuljetetaan pääasiassa miehiä, joilla on varaa ja kuntoa maksaa isoja summia ihmissalakuljettajille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu