Puheenaihe

Migrin virkamies USU:lle: "Nyt on selvästi ollut enemmän tarvetta hakea työvoimaa ulkomailta" – hallitus ei aio luopua tarveharkinnasta

Uudellamaalla eniten työntekijän oleskelulupahakemuksia tulee rakennus-, siivous-, ja ravintola-alalle.

Paula Pohjamo

Työnantajien tarve ulkomaisille saatavuusharkinnan kohteeksi joutuville työntekijöille on kasvanut tänä vuonna selvästi, kertoo Uutissuomalainen.

Maahanmuuttovirasto Migri teki tammi–elokuussa 6 620 työntekijän oleskelulupapäätöstä, jotka edellyttävät TE-toimiston osapäätöstä sisältäen usein saatavuusharkinnan.

Kasvua kertyi kolmasosa verrattuna vastaavaan aikaan muutamana viime vuonna. Luku ei sisällä kausityöntekijöitä.

Tasaisella tahdilla koko vuoden päätösmääräksi tulisi lähemmäs 10 000 eli lähes neljäsosa enemmän kuin viime vuonna.

– Nyt on selvästi ollut enemmän tarvetta hakea työvoimaa ulkomailta, tulkitsee tulosalueen johtaja Marja Toivonen Migristä Uutissuomalaisen uutisessa.

Saatavuusharkinta koskee käytännössä työntekijöitä, duunareita, EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta.

Heidän työlupansa edellyttävät muun muassa, että tekijää ei löydy kohtuullisessa ajassa lähempää.

Paikalliset ely-keskukset tosin ovat vapauttaneet tiettyjä aloja harkinnasta työvoimapulan takia.

– Uudellamaalla eniten työntekijän oleskelulupahakemuksia tulee rakennus-, siivous-, ja ravintola-alalle, kertoo palveluesimies Sallamari Salonen alueen te-toimistosta.

Hallitus on säilyttämässä ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan, mutta työperäistä maahanmuuttoa aiotaan yksinkertaistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä on kasvanut siivousalalla – työvoimaa tulee etenkin Virosta7.10.2019 06.20
Työvoimapulaa valitellaan samalla, kun töitä tarjotaan vain pätkissä ja osa-aikaisesti – PAM: "Liian iso ristiriita"1.10.2019 06.05
Halla-aho moittii suunnitelmia saatavuusharkinnan poistamisesta Ykkösaamussa: "Kokoomuksella on vielä suurempi kiima lisätä halpatyövoiman maahantuontia kuin vasemmistohallituksella"21.9.2019 13.15

Kommentit (10)

Kommentit

Tämäkin loppuu kuin seinään

Tämäkin loppuu kuin seinään jo ensi vuonna.

Mitenkä edelliset

Mitenkä edelliset saapumiserät? Rötköttää kauppakeskuksissa siemaillen kaffetta. Jos ne saataisiin ensin hommiin

Päästäisitkö oikeasti

Päästäisitkö oikeasti paperittoman, jonka oikeata nimeä eikä ikä tiedä kukaan, siivoamaan vaikka koruliikkeeseen tai kauppaan? Mitä jos seuraavana päivänä hän katoaa kassan kanssa? Mistä alat etsiä häntä? Tai sitten itsepommittajan ISIS taistelijan joka pääsi pakoon, kun Turkki hyökkäsi Syriään? Vaikka tehtaalle tekemään "äitien tekemää ruokaa", ja hän kaataa vähän myrkkyä vääräuskoisten lasten ruokaan. Vai ehkä bussin kuljettajaksi, henkilöä joka pari kertaa yritti varastaa rekan jossain toisessa massa ja ajaa ihmisjoukkoon sillä. Ihmisiä joista emme tiedä mitään, ei edes nimeä tai mistä he ovat tänne tulleet.

Osuitpa muuten oikeaan,

Osuitpa muuten oikeaan, varsinkin nuo kaksi jälkimmäistä esimerkkiäsi! Ei ole kukaan niitä juuri aiemmin huomioinut, vaikka niissä molemmissa radikalisoitunut tekijä saisi helpolla aikaan tuhoisaa jälkeä laajalti?

Pelottavia pointteja, joista

Pelottavia pointteja, joista ei todellakaan media ole halunnut puhua? Tuonne kauppaan olisi Hamimin myös helppo siivoamaan päästä ja sielläkin pahaa jälkeä aikaan saada! Mietitään nyt kaikkia elintarvikkeita, mihin voi pruitata ties mitä liemiä tai johan niitä on neuloja löytynyt hedelmistä meilläkin, ja totuus auki edelleenkin?

Tarkoitin edellisiä muitakin

Tarkoitin edellisiä muitakin saapumiseriä,millä on paperit nyt ainakin. Itiksessä hyvin tuttu näky,olleet jo parikytvuotta täällä,mutta siltikään ei ole päässeet duuniin. Ja mitäs ”työntekijöitä” migri tänne haluaa haalia,samaa kööriä.

Ne edelliset saapumiserät

Ne edelliset saapumiserät ovat nyt siirtyneet uutten Triplaan. Siltä heitä voi bongata.

Katsokaa iltalehden video

Katsokaa iltalehden video triplasta,kun 333 sai yllätyspussin. Kummajuttu,kun ei työllisty.

Kyllä Suomessa työntekijöitä

Kyllä Suomessa työntekijöitä riitävästi löytyy- työttömät vaan kaikki töihin mitä satuu paikaunalta löytymän työnantaja sitten kouluta tarpeen vaatiessa. Kun lähes kaikki työ on selaisia että viikon koulutus riitä hyvin useimpiin riitää kun kerta näutä mitä tehdään, ja joka firmastahan läyty aina joku henkilö joka osa näyttää mitä tuleet tehdä. Kun työnjohdon tai jos sitä ei ole johtajan tulee osata kaikki firman työt siten että tarvitaesa voi hoitaa työn jos ei työntekijöitä juuri silloin saa mistään näin kaikki työt tulee hoidetua ajallaan..

Ulkomaalaistaustaisista

Ulkomaalaistaustaisista miehistä on Suomeen tullut raiskaajia; lähi-idästä , Afrikasta. Näistä kulttuureista ei Suomeen tarvita yhtäkään siirtolaista tai halpatyövoimaa. Tuovat muslimi- kulttuurinsa Suomeen . Ennen tätä ulkolaisten pakkovastaanottoa ja asumisperusteista sosiaaliturvaa, Suomi oli turvallisempi maa. Ei ollut uutisissa jatkuvia raiskauksia ja kunniarikoksia. Se, että ulkomaalaistaustainen nuori mies käy pyykkituvalla vanhuksen kimppuun ja raiskaa vanhuksen, on tätä ulkomailta tulevaa tapakulttuuria. Pahemmaksi on mennyt tavallinen elämä. Uskomattomia rikoksia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu