Puheenaihe

Aktiivimalli on pian historiaa – muut työttömyysturvan ehdot säilyvät vuoden alusta alkaen

Eduskunnan tekemää aktivointimallia kritisoitiin monesta näkökulmasta.

JOHANNAERJONSALO

Kela ja työttömyyskassat eivät enää ensi vuoden alusta lähtien seuraa työttömyysetuuden saajan aktiivisuutta eivätkä vähennä työttömyysetuutta.

Asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan aktiivimallin muutoksen takia. Etuus palautuu automaattisesti normaalille tasolle 1.1.2020 alkaen, jos sitä on aiemmin alennettu aktiivimallin perusteella. Oman etuuden määrän ja maksupäivän voi tarkastaa asiointipalvelussa.

 

Aktiivimalli vaikuttaa vielä niihin etuuksiin, jotka ovat kertyneet vuoden 2019 puolella, vaikka niiden maksupäivä on vuonna 2020. Työttömyysetuus voidaan maksaa alennettuna, jos työttömän aktiivisuusehto ei ole täyttynyt.

Aktiivimallin purkaminen ei vaikuta muihin työttömyysturvan ehtoihin. Jos työttömyys jatkuu, etuuden hakijan pitää ilmoittaa Kelaan työpäivistä, työtunneista ja osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun. Omavastuuaika työttömyysetuuden hakemiselle on viisi arkipäivää.

 

Aktiivimalli oli Sipilän hallituksen aikaansaannos, jonka Rinteen hallitus päätti ensitöikseen kuopata.

– En usko, että sillä on syntynyt yhtään uutta työpaikkaa. Se on ollut toimeentulon leikkuri, joka on siirtänyt ihmisiä entistä enemmän toimeentulotuen piiriin. Tämä tullaan korjaamaan, Rinne sanoi Ylelle elokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Mieluummin aktiivimalli kuin

Mieluummin aktiivimalli kuin nuo isikset sun muut matot.

Hyvä juttu kilpailu

Hyvä juttu kilpailu työmarkkinoilla vähennetään ja voi pyytää palkkan korotusta.

Punavihreä hallitus ajoi

Punavihreä hallitus ajoi aktiivimallin nurin, nyt voivat työttömät makoilla rauhassa sohvalla, kukaan ei tule heristelemään ylös eikä korvaus vähene vaikka et mitään tekisi. No valtion työttömyysmenot nousee ajan kanssa, kun työttömät eivät hae aktiivisesti töitä ja ovat korvauksella tappiin saakka. Veronmaksajat tämänkin lystin maksavat korotettuina veroina ja valtion-velan kasvuna jälkipolville, niistä menoista vaan eivät nämä nykyiset huulipunaministerit vastaa , suuri palkka juoksee valtion talouden kunnosta aivan riippumatta.

Vasemmistolainen hallitus

Vasemmistolainen hallitus korotti ensi töikseen omia palkkojaan ja palkkasi ison lauman kavereitaan avustajiksi kovalla palkalla. Se kertoo jo yksinään, mikä heitä eniten kiinnostaa: omat taskut täyteen. Ay-liikkeen verottomiin miljoonaosinkoihin ei kosketa. Kun tämä ongelma leviää käsiin, ovat turvallisesti oppositiossa - toivottavasti kyllä hyvin kauan ellei ikuisesti - räkyttämässä, miten oikeistohallitus leikkaa kaikkein köyhimmiltä. Déjà vu all over again...

Millä lailla toimentulotuelle

Millä lailla toimentulotuelle siirtyvät työttömät ovat yhteiskunnan etu? Käsittääkseni lisää maksettavat sosiiaaliturvamenot vain kasvattavat menoja. Orjatyöt joiden palkalla ei makseta edes asumiskuluja lisäävät yhteiskunnan kuluja.Erään kaupunginjohtajan haastattelusta:" Ansiosidonnaisen päivärahan leikkaus näkyy kaupungin menojen kasvussa,veroprosenttia tulee nostaa". Ihmiset tekevät työtä sosiaaliturvalla. Asumistukia ja toineentulotukia tarvitaan palkanmaksun päälle jotta työssäkävijä voi asua ja syödä. Kun tulee lääkärin tai sairaanhoidon tarvetta, työssäkävijä joutuu hakemaan rahoitusta sairaskuluihin toimeentulotukena.Samaan aikaan julkista rahaa: yritystukia maksetaan noin 6 miljardia joka vuosi osinkoja nostaville yhtiöille ja voittoa tekeville yrityksille.Vailla vastikkeita. Tätä tulonsiirtoa rikkaille jaetaan joka vuosi : Enemmän rahaa jaettavaksi rikkaille, kuin koko Suomen työttömien työttömyysturvaan.

EU on antanut Suomelle nootin

EU on antanut Suomelle nootin mitättömästä työttömyysturvasta,joka ei riitä elämisen kustannuksiin Suomessa. Suomen pitäisi antaa selvitys Eulle. Mutta Suomi maksaa mieluummin sakkoja, kuin nostaa työtyömyysturvaa sille tasolle jolla pystyy elämään. 490 euroa kuukaudessa ei riitä asumiseen, ruokaan,lääkärikuluihin,hygieniatuotteisiin,vaatteisiin,sähkölaskuun,puhelinlaskuun.Mutta silti tällä summalla elää monta työtöntä.Aktiivimalli toki leikkaa tätä summaa. Porvarit kadehtivat kuinka hienoa elämää työtön elää ja vaativat turvaa pois.

No jos jotakin olisi pitänyt

No jos jotakin olisi pitänyt tehdä, niin aktiivimallia tiukentaa ja toimeentulotuki muuttaa entistä pienemmäksi, jos aktiivimallin ehdot eivät täyty. Säästetyt rahat pienimpien eläkkeiden nostoon ja terveydenhuoltoon. Mikäli ei ole valmis hakemaan/tekemään mitä tahansa työtä, johon taidot yms. riittää, ei yhteiskunnan tarvitse huolehtia yksilön toimeentulosta. Ei voi olla niin, että osa yksilöistä poimii vain yhteiskunnan edut unohtaen omat velvollisuutensa. Toki yritykset pitäisi myös määrätä maksamaan palkkaa, jolla oikeasti tulee toimeen, ettei tarvitse hakea asumis- yms tukia pärjätäkseen taloudellisesti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu