Puheenaihe

Työttömyysaste alle 6 prosenttia, työttömiä 228600

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus. Kuvituskuva.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuun lopussa yhteensä 228 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 800 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi lokakuusta 3 800:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 61 100, mikä on 5 200 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 87 900 eli 600 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

 

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli marraskuussa 10 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 71,7 prosenttia, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden marraskuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 160 000, mikä oli 8 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 5,9 prosenttia eli 0,3 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus. TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien neljän viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien kahden viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

 

TEM:n Työllisyyskatsauksen mukaan nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 000 vähemmän kuin vuoden 2018 marraskuussa eli yhteensä 26 600. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-marraskuussa keskimäärin 68,2 prosenttia, mikä on yksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin marraskuun aikana 56 600 eli 6 400 enemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli marraskuussa avoinna 110 900 työpaikkaa, mikä on 14 400 enemmän kuin vuosi sitten.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli marraskuun lopussa 125 100 henkilöä, mikä on 7 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

 

Koko maassa oli lomautettuna marraskuun lopussa 20 600 henkilöä, mikä on 4 700 enemmän kuin vuonna 2018 vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 14 600 henkilöä, mikä on 4 800 enemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aktiivimalli on pian historiaa – muut työttömyysturvan ehdot säilyvät vuoden alusta alkaen13.12.2019 11.33
Suomalaiset uskovat: Työttömyys lisääntyy ja talous heikkenee28.10.2019 08.57
Pääekonomisti näkee varoittavan merkin nuorten miesten työttömyysluvuissa – loppukesällä työllisyys vielä parani24.9.2019 09.09

Kommentit (18)

Kommentit

Taas sama sumutus jatkuu.

Taas sama sumutus jatkuu. Työttömiä on todellisuudessa vähintään tuplamäärä.

Näistä laskuista jää aina

Näistä laskuista jää aina nämä suomenkielen”kurssilaiset”..

On tainnut jäädä neula

On tainnut jäädä neula jurraamaan samalle kohtaa levyä. Kovin on kapea katsanto asioihin - sama syyllinen joka kerta!

Ikäväähän se on.

Ikäväähän se on. On meillä omastakin takaa paskaperseitä,se on kyllä totta.

Paskapersehän löytyy yleensä

Paskapersehän löytyy yleensä takaa - persuilla poikkeuksellisesti hartioiden välistä. - Todella hienoa kielenkäyttöä.

Teiltä punavihreiltä se

Teiltä punavihreiltä se asiallinen kommunikointi ei onnistu sitten millään. Te ette oikein sisäistä asioita, mutta kuvitelmia teiltä ei puutu. Olet hauska.

Eihän tuo Kräki nyt niin

Eihän tuo Kräki nyt niin pahassa pulassa ollut, että sinun olisi tarvinnut taas apuun rientää.

Ei ollut, mutta sinä näemmä

Ei ollut, mutta sinä näemmä olet kun piti tulla itkemään. Onneksi teihin osuu aina yhtä hyvin.

Jos olisi totta mutta kuin ei

Jos olisi totta mutta kuin ei ,tosin Kekkonen julisti hätätilan kuin työttömyys oli 70000.

Työtömien määrä on joku ?

Työtömien määrä on joku ? Työlistetyjenkin määrä on vain arvoitus, kun virallisesti lasketaan työlisteyksi myös jos on sopimus 0-37.5 tuntiin viikko vaikka ei yhtään tuntia tulisikaan. Myös työttömien määrästöä on pois jos on sopimus 0-37.5 tuntiin viikko vaikka ei yhtään tuntia tulisikaan ja saisi koko viikolta työtömyys rahan. Eli totuus on vain arvailujen varassa.

Onko tähän laskettu ne

Onko tähän laskettu ne yhdeksän euron orjat?

Tai nolla euron taksikuskit.

Tai nolla euron taksikuskit.

päässä vikaa jos ilmatteeks

päässä vikaa jos ilmatteeks tekee

Niin on ihan pipejä tyyppejä

Niin on ihan pipejä tyyppejä mutta kuin Kelan tuet takana.

istuu huvikseen ilmaiseksi

istuu huvikseen ilmaiseksi työpaikallaan autossa vaikka elää kelan tuilla,tuntuu vielä hullummalta

Tätä se nykyään tämä on ja

Tätä se nykyään tämä on ja aina palkataan työllistämistuella.

eli työllistämistuki menee

eli työllistämistuki menee työnantajalle joka maksaa nolla euroa taksikuskille

Aina näin.

Aina näin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu