Paikalliset

Tasausvastikkeiden rajut korotukset raivostuttavat

Jukka Kilpi on yrittänyt saada Asokodeilta lisäselvityksiä siitä, mitä tasausvastikelaskelmien kulut pitävät sisällään. Toistaiseksi turhaan.

Seppo Korkman

Pääkaupunkiseudulla lähes kaikki asumisoikeusasunnoissa asuvat joutuvat maksamaan satoja euroja ylimääräistä vastikkeen tasausta.

– Ylimääräisiä maksuja selitetään sillä, että niillä tasataan huonosti hoidettujen kohteiden tappioita muualla Suomessa, hämmästelee Rauduntiellä asokodissa vuodesta 1996 asunut Jukka Kilpi.

Tasaus merkitsee hänelle joka kuukausi yli 500 euroa ylimääräisiä vastikekuluja. Neliötä kohden tasaus oli viime vuonna 4,43 euroa.

Kilpi maksaa 118 neliön asunnostaan vastiketta 1 600 euroa kuukaudessa.

– Tilinpäätöstietojen mukaan me maksamme vuokraa tontista, vaikka se on oma. Korjauskustannuksia oli viime vuonna yli 18 000 euroa, vaikka todellisuudessa tehtiin vain pieniä pintaremontteja.

Tilinpäätöstietoja Kilpi kuvaakin ”akuankkalaskelmiksi”.

 

Me maksamme vuokraa tontista, vaikka se on oma.”

Rauduntien vastikelaskelmista löytyy myös tuhansien eurojen summa markkinointiin ja viestintään.

 

Kilpi epäileekin yhtenä vastikkeen maksajana kustantaneensa muun muassa niitä golfmatkoja, joista Rauduntien 12:n omistavan Suomen Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtajaa syytetään lahjuksen antamisesta ja kuluttajariitalautakunnan puheenjohtajaa lahjuksen vastaanottamisesta.

Valtakunnallisen Suomen asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtajanakin toimiva Kilpi on sitä mieltä, että tasauksen nimissä kerättävistä vastikkeista suurin osa sujahtaa asumisoikeusasunnot omistavien osakeyhtiöiden osakkeenomistajien taskuihin.

Hän vertaa yleishyödyllisten yhtiöiden omistuksessa olevien asumisoikeusasuntojen vastikkeita Helsingin kaupungin aso-asuntojen vastaaviin.

– Kaupungin aso-asunnoissa vastikkeet ovat 20 prosenttia alhaisemmat.

Vastikkeiden taso on Kilven mielestä ryöstäytynyt käsistä ja ne ovat nousseet nopeammin kuin vuokrat vapailla markkinoilla.

Moni asukas on korotusten takia muuttanut pois aso-asunnosta.

– Mekin harkitsemme sitä vakavasti.

Kilpi on valittanut Rauduntien vastikkeista kuluttajariitalautakuntaan.

– Jos sieltä tulee kielteinen päätös, olemme naapureiden kanssa päättäneet katsoa tämän asian loppuun käräjäoikeudessa.

Pysyväksi ratkaisuksi Kilpi ehdottaa, että asumisoikeusasukkaat saisivat äänioikeuden yhtiökokouksissa.

Aso-asunto

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, jossa asukas omistaa asumisoikeuden rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon.

Asukas maksaa muuttaessaan yhtiölle kertaalleen asumisoikeusmaksun, yleensä 15 prosenttia asunnon rakennuskustannuksista, ja kuukausittain käyttövastiketta.

Kolme suurinta asumisoikeusasuntoja omistavaa yhtiötä ovat Suomen Asumisoikeus Oy (Asokodit) noin 15 000 asuntoa, TA-asunnot Oy 6 000 asuntoa ja Avain asumisoikeus 5 000 asuntoa.

Espoossa aso-asuntoja on 5 000, Helsingissä 7 000 ja Vantaalla 4 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (17)

Kommentit

Asumisoikeusasukkaiden

Asumisoikeusasukkaiden vastikkeet eivät perustu kohteen todellisiin kuluihin. AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitus on vastannut Paciuksenkaari 10-12 asukastoimikunnalle 7.9.2010 seuraavasti: ”Yksittäisen kohteen vastikkeen suuruutta arvioitaessa keskeisin kriteeri on se, ettei vastike ylitä vastaavan tasoisen vuokrahuoneistojen vuokraa samalla alueella.” Miksi asukastoimikuntien tulisi hyväksyä talousarviot ja vastikkeiden korotukset kun esitykset perustuvat mielivaltaan ? Miten määritellään alue eri yhtiöissä ??

Tuo vertaaminen paikalliseen

Tuo vertaaminen paikalliseen vuokratasoon on tai sen pitäisi olla turhaa tilanteessa, jossa vastikkeen suuruus määräytyy omakustanteisuuteen. Kuka tahansa näkee, että omakustanteisuudesta ei ole tietoakaan. Omakustannekuluiksi ei mielestäni voi laskea pomojen ym. (yli?)suuria palkkoja. Jos organisaatio on liian iso, jotta huollon, palkkojen, markkinoinnin ym. jälkeen kulut pysyvät kohtuullisina, karsittakoon jostain kohtaa. Missään omistusasunnossa, joissa vastike todella on omakustannepohjalla, vastikkeet eivät ole lähelläkään asumisoikeusasuntojen tasolla. Vertailukohtana pitäisikin vuokra-asuntojen sijaan olla omistusasuntojen vastikkeet, siitä ei saisi paljon korkeammaksi karata. En ymmärrä, miten nykyinen lakia kiertävä systeemi on mahdollinen!

Paciuksenkaari 10-12

Paciuksenkaari 10-12 kohteessa pelkkä HOITOVASTIKKEIDEN ylijäämä oli vuosina 2006-2008 ARA:n laskelmien mukaan yli 170.000 € . Nämä liikaa perityt hoitovastikkeet tasattiin kaikkien AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistamien kohteiden kesken. Nämä hoitovastikkeiden tasaamiset tehtiin ennen asumisoikeuslain muutosten voimaantuloa 2011. Käsittämätöntä on ettei ARA ole tehnyt mitään valvovana viranomaisena liikaa perittyjen vastikkeiden palauttamisen hyväksi. Ohjeeksi ARA antoi asian viemistä kuluttajariitalautakuntaan, jonka ylijohtaja Ståhlberg on lehtitietojen mukaan osallistunut Marko Pyykkösen kustantamille golfmatkoille. Syytteessä ovat Ståhlbergin ohella matkoja maksaneet Suomen asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Marko Pyykkönen sekä yhtiön hallituksen jäsen ja VVO:n liiketoimintajohtaja Eero Saastamoinen sekä VVO:n toimitusjohtaja Olli Salakka. Asukkaat vienevät liikaa perittyjen vastikkeiden palauttamisvaatimuksen kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi, kun luottamus viranomaiseen palaa ja saadaan selvyys kuluttajariitalautakunnan puolueettomuudesta asumisoikeusasioissa.

Olemme tässä vaimon kanssa

Olemme tässä vaimon kanssa harkinneet Asumisoikeusasunnon hankkimista. Tämän ja muiden vastaavien kaltaiset uutiset ovat saaneet meidät kyllä nyt harkitsemaan asiaa uudestaan... Ehkäpä on edullisempaa/turvallisempaa vain vuokrata asunto suoraan yksityiseltä....

Kymmenen vuotta sitten muutin

Kymmenen vuotta sitten muutin suurin odotuksin ASO:asuntoon. Enään en suosittele kenellekkään. Vuokrat nousevat mielivaltaisesti joka vuosi ilman minkäänlaisia perusteita. Vuokrataso samaa tasoa kuin vapailla markkinoilla mutta asolaisilla muutama kymppitonni kynnysrahana sisällä eikä mitään vaikutusmahdollisuuksia muuttaa asioita. Kenellä on varaa ovat muuttaneet pois ja nyt asuntoja tyhjillään ja niitä sitten vuokrataan . Joten, en suosittele !

Olemme tässä vaimon kanssa

Olemme tässä vaimon kanssa harkinneet Asumisoikeusasunnon hankkimista. Tämän ja muiden vastaavien kaltaiset uutiset ovat saaneet meidät kyllä nyt harkitsemaan asiaa uudestaan... Ehkäpä on edullisempaa/turvallisempaa vain vuokrata asunto suoraan yksityiseltä.... >> Yleishyödylliset omistajayhteisöt ja asumisoikeusjärjestelmää valvova viranomainen ovat pilanneet tämän järjestelmän. Valvova viranomainen ARA on jopa ohjeistanut yksityisiä liikemiehiä perustamaan" holding-yhtiön" varsinaisen omistajayhtiön väliin. Valtaa siis voivat käyttävät yleishyödyllisessä yhtiössä yksityiset liikemiehet, jotka pystyvät vedättämään vastikkeita kohtuuttomalle tasolle. Lehdissä on ollut kirjoituksia jopa siitä, että jopa huolto-, korjaus-, siivous-, ja isännöintipalveluja on ohjattu omistajien lähipiiriin kuuluville yrityksille. Asumisoikeusasuntoja on vuokrattu korjausremontteja tekeville ulkomailta tuotetuille remonttimiehille, joita asustelee Espoolaisessa asumisoikeustalossa. Harkitse tarkkaan kannattako maksaa "kynnysraha" tästä kalliista asumismuodosta Asukasdemokratia näissä yleishyödyllisissä yhtiöissä on näennäistä.

Anne Rantalan kommenttiin;

Anne Rantalan kommenttiin; Kyllä Suvelassakin saimme vuodelle 2011 ihan pyytämättä ja ilmoittamatta tasoitusmaksut jotka kohdistuivat rahallisesti pienempiin asuntoihin (kaksiot) joissa useimmissa vain yksi maksaja. Sama homma vuoden 2012 osalta. Budjetti ilmoittaa ihan muuta kuin todellisuus on. Joten Tapiolaan terveiset ,Suvelakin sponnsaa ilmeisesti vaikka Oulua ?

Asia vaan on niin, että myös

Asia vaan on niin, että myös Oulussa tasausta kerätään samaan tahtiin, eurokaupalla neliötä kohti. Asumisoikeustalojen omistajien voittoihin ne tasausmaksut menevät!

Asuin asossa missä oli

Asuin asossa missä oli sähkölämmitys (asukas itse maksaa lämmityskulut) ja omatoimihuolto (huoltoyhtiötä ei ollut vaan kaiken tekivät asukkaat). Joka vuosi vuokra nousi ja lapussa oli nousun selvitykseksi että " lämmityskulut nousevat ja huoltoyhtiön hinnat nousevat". Mielestäni semmoinen on jo rikollista toimintaa näin avoimesti valehdella vuokrankorotusperusteet.

Vastaavat kohteet sijaitsevat

Vastaavat kohteet sijaitsevat useasti kunnan antamalla tontilla, joten tontin vuokrastakaan ei tule kuluja " taloyksikölle". Olen muuten ihmetellyt missä sijaitsevat ne tappiota tuottavat taloyksiköt joiden hyväksi vuokrien tasaamista käytetään. Omistajayhtiö on ilmoittanut asuntojen käyttöasteen olevan yli 98 %. Osaa näistä tyhjillään olevista asunnoista on vuokrattu yhtiön asuntojen "korjauksia" tekevälle yhtiölle. Rakennuslehden tietojen mukaan asia nousi esiin, kun Espoossa sijaitsevassa asumisoikeustalossa asuvat virolaiset työmiehet häiritsivät muita asukkaita käytöksellään. Kävi ilmi, että asunto oli vuokrattu suomalaiselle Enero Works Oy:lle, joka tekee huoneistokorjauksia Avain Asumisoikeus Oy:lle. Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toverin mukaan asunto vuokrattiin Enerolle viime tammikuussa. Häiriöiden takia vuokrasopimus kuitenkin purettiin jo helmikuun lopussa. Enero Worksin taustojen selvitys osoittaa, että yhtiö teettää asuntokorjauksia virolaisilla vuokratyöntekijöillä. Virossa toimii työvoiman vuokrausta harjoittava yritys Sunhill Export Oü, aikaisemmalta nimeltään Enero Works Estonia Oü. Yhtiön omistajia ovat Joni Kiilunen ja Marko Vuorela, jotka ovat myös suomalaisen Enero Works Oy:n omistajia. Viron kaupparekisterin tietojen mukaan myös Avain Asumisoikeuden omistajat Liukku ja Mäenpää ovat virolaisyhtiön omistajia. Mikä lienee tilanne tänään Espoossa ? Yhtiö pitää vuokraustoimintaa yhtiön sisäisenä asiana.

Meidän perhe on asunut

Meidän perhe on asunut asumisoikeusasunnoissa vuosina 1997-2007, ensin Vantaalla VAV (Vantaan kaupungin) ja sitten Espoossa Suomen Asumisoikeus Oy:n (Asokodit) asunnoissa. Vantaalla asuessamme vuokrat olivat kohtalaisia mutta se johtuikin siitä että VAV asumisoikeus Oy:llä ei ollut tyhjäkäyntiä, kaikki asunnot olivat Vantaalla ja yhtiö ei tavoitelllut voittoa. Asokodeissa tilanen on päinvastainen. Yhsiön omistavat suurimmalti osin yksityiset tahot, ns yleishyödylliset kuten valtio ja ammattiliitot ovat vähemmistössä. Lisäksi Asokodit ovat rakentaneet 1990-luvulla paljon asuntoja pikkukaupunkeihin joissa niistä ei ole myöhemmin ollut kysyntää, ja siksi on tyhjäkäyntiä, jota paikkaillaan pk-seudun kohteiden asukkailta. Sittemmni kuulin eräältä työkaberilta joka on asunut Vantaalla asumisoikeusasunnossa, että Vantaan kaupunki on jo muutama vuosi sitten myynyt pois VAV asumisoikeus Oy:n Asokodeille. Se tarkoittaa sitä että Asokodeilla on määräävän markkinanjohtajan asema pk-seudun asumisoikeusasunnoista, j ailmeisesti tavoittaa monopoliasemaa. Jotta asumisoikeusjärejestelmä alkaisi toimia alkuperäisten tavoitteiden osalta, pitäisi lakia muuttaa seuraavilta osin: 1. Kohteiden lainaehtoja pitää saada muuttaa. Nyt pankit, ja muut rahoittajat perivät vanhoihin pykäliin nojaten yli 5% korkoa vaikka talo on rakennettu 1990-luvulla. Lainat ei tule koskaaan pois maksetuisksi noilla ehdoilla. 2. Suomen Asumisoikeus Oy ja muut valtakunnalliset operaattorit pitää hajoittaa maakuntakohtaisiksi yhtiöiksi. Paikkakunnilla joissa on tyhjäkäyntiä pitää talot sallia muuttaa As Oy pohjaisiksi omistusasuntokiinteistöiksi, ja asukkaille tarjota mahdollisuus lunastaa asunto itselleen ta ijatkaa asumistaan normaalina vuokralaiaisena, tai ohjata toiseen kohteeseen. 3. Asokodeilel ei myönnetä enää rakennuslupia uusile kohteille pk-seudulle, ainoastaan kaupunkien omille tai muilel rakennuttajille.

hmmm... eikös noi VAVin

hmmm... eikös noi VAVin kohteet menny TA.lle??

Ainut järkevä aso-yhtiö on

Ainut järkevä aso-yhtiö on Helsingin Asumisoikeus Oy, jonka omistaa Helsingin kaupunki. Heillä vastikkeet eivät nouse mielivaltaisesti vuosittain vaan ne saattavat jopa hieman laskea! Asokotien taustalla ovat korruptioyhtiöt VVO ja Sato. Tämä kannattaa lukea ellei VVO:n Viikin puhallus ole vielä tuttu: http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/viranomaiset_pallottelevat_vastuuta_vuokrataloyhtioiden/ Mielestäni Helsingin kaupungin on lopetettava tonttien myöntäminen näille yhtiöille (Asokodit, VVO, Sato) ja käytettävä omaa asuntotuotantotoimistoaan (ATT). Kaupunki pystyy näin järjestämään kohtuuhintaisempaa asumista. Vantaa teki virheen myydessään oman aso-yhtiönsä. Sen olisi kannattanut tutkia muita vaihtoehtoja, kuten asumisasioiden ulkoistusta Helsingille jolla on oma organisaatio jäljellä.

Kyllä näitä selityksiä

Kyllä näitä selityksiä riittää, täytyy seista ja tehdä asialla jotain kuten Kilpi tekee, vähintään (jos kilpin johdolla ) voidaan marssia joukolla eduskuntaan ja tehdään tästä mittava media asiaa niin katsotaan mitä tapahtuu....

Tasauksen myötä mellä on

Tasauksen myötä mellä on jatkuvasti noussut vastike maksut.Olimme ennen tasauksen voimaantuloa paikkakuntamme edullisin as.oik,asunto kiineistö.Loppua ei näy tulevan korotuksille, aina 3 prosentin nousuja. Mapu

Sama kototus Turussa YH

Sama kototus Turussa YH kodeissa.Asumisnen alkaa olla kipukynnyksen hälytysrajalla. Vastikkeet nousee ja maksetaan muiden talojen korjauksia.

Keskustelu ei riitä.

Keskustelu ei riitä. Toimenpiteitä tarvitaan, että ryöstöherrat herää tajuamaan, missä kulkee ahneuden raja!! Joukkovoimaa!!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu