Mainos: Matinkylän huolto

Matinkylän huolto on ympäristöasioihin panostava kumppani taloyhtiöille

Taloyhtiöt vaikuttavat ympäristöön energiankäytön, korjausten ja asukkaiden kulutusvalintojen kautta. Kokenut ja asiantunteva isännöinti- ja huoltokumppani voi olla isona apuna luomassa edellytyksiä ja edistämässä ekologista toimintaa.

”Tykkään isännöinnistä, se on niin mun juttu!”, toteaa Siilinjärveltä kaksi vuotta sitten Matinkylän Huollon palvelukseen siirtynyt, ja nyt noin vuoden yhtiön toimitusjohtajana toiminut Tarja Korhonen.

Mainos | Keskiviikkoaamuna Matinkylän Huollon toimistolla vaikuttaa rauhalliselta, mutta seesteisen pinnan alla tapahtuu. Yhtiön hoidossa on yli 8000 huoneistoa lähes kahdestasadasta eri asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöstä. Yhteensä noin 12 000 asukkaan kiinteistöasioiden parissa toimivien ammattilaisten repertuaari on laaja: he muun muassa koostavat raportteja energian– ja vedenkulutuksesta, suunnittelevat korjaushankkeita, selvittävät vesivahinkojen syitä, säätävät lämmitysjärjestelmiä, sekä hoitavat ongelmajätteet pois luotettavalla tavalla monen muun tärkeän toimen lisäksi.

– Meillä Matinkylän Huollossa ympäristöasiat ovat aina olleet keskeisellä sijalla. Tapamme huomioida ympäristöasiat päivittäisessä toiminnassa on kirjattu käyttämäämme ympäristöjärjestelmään, kertoo toimitusjohtaja Tarja Korhonen.

Matinkylän Huollon toiminnan ympäristövaikutukset liittyvät esimerkiksi ulkoalueiden hoidossa tarvittavan kaluston käyttöön ja hankintaan, sekä hiekan levitykseen ja poistoon. Niihin pyritään valitsemaan mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavat vaihtoehdot.

– Yhtenä tavoitteenamme on vähentää kaluston käytön pakokaasu-, melu- ja hajupäästöjä. Siksi käytämme kaasuautoja ja olemme vaihtaneet äänekkäät kaksitahtiset lehtipuhaltimet hiljaisempiin nelitahtikoneisiin, jatkaa Korhonen.

Matinkylän Huollossa kerätään ja lajitellaan myös jätekatoksiin jätetty elektroniikkaromu ja ongelmajätteet. Ne viedään konttiin odottamaan jatkokäsittelyyn menoa, kertoo kiinteistönhoitaja Filip Elander.

Jokaisella valinnalla on ympäristövaikutuksia

Ilmastomuutos pakottaa taloyhtiöt panostamaan energiansäästöön uuden ajattelun kautta, jossa sekä isot linjat, että pienet valinnat korostuvat. Keskeistä on energian käytön tehostaminen ja rakenteellisten korjausten edistäminen.

– Jokaisen asukkaan ympäristötietoisilla valinnoilla on merkitystä, painottaa Korhonen.

Asukkaiden kulutustottumukset vaikuttavat muun muassa kiinteistöjen energian- ja vedenkäyttöön.

Kiinteistöhuollon asiantuntijat voivat auttaa asukkaita ymmärtämään omien valintojen sekä ilmastonmuutoksen merkitystä kokonaisuudessa. Monelle tulee yllätyksenä, että esimerkiksi marraskuun alun koleuden tunne asunnossa ei yleensä johdu siitä, että lämpöpatterit kaipaisivat ilmaamista.

– Ilmastonmuutoksen tuoma lämpimämpi ja kosteampi ilma, sekä suuremmat lämpötilan vuorokausivaihtelut syksyisin vaikeuttavat pattereissa kiertävän veden sopivan lämpötilan arviointia, kertoo kiinteistönhoitaja Tomas Lönnholm.

Muutaman asteen veden lämpötilan muutoksella voi olla suuri vaikutus kiinteistön kokonaisenergiakustannuksiin.

Kiinteistönhoitaja Tomas Lönnholm pyrkii hoitamaan viikoittaiset kiinteistökierrokset lähekkäin olevissa kiinteistöissä kävellen. Huoltokutsujen hoidossa kaasuauto on oiva apuri, sen hyllyistä löytyy monenlaista tarvittavaa työkalua ja varaosaa.

Kiinteistön elinkaaren pidentämiseen panostaminen kannattaa

Teknisen isännöinnin ohjauksessa olevat perusparannuksen ja korjaustoiminnan valinnat ovat myös merkittäviä. Oikea-aikaiset korjaukset ovat ympäristöystävällinen valinta, sekä hyvää omaisuuden hoitoa.

Matinkylän Huollon kohteissa käytetään kunnossapidon periaateohjelmia, joiden kautta ohjataan kaikkia yhtiössä tehtäviä korjaushankkeita. Energiankäyttö pyritään optimoimaan hankesuunnittelusta toteutukseen taloyhtiön tekemien päätösten mukaisesti.

– Suosittelemme kaikille kunnossapidon ohjelmien vuosittaista päivitystä, niiden hyväksymistä yhtiökokouksissa ja liittämistä kunkin yhtiön isännöitsijäntodistukseen, vinkkaa Korhonen.

Isännöitsijä ja huolto asiantuntevina taloyhtiön kumppaneina

Isännöinnin tehtävä on tehdä asioita yhdessä hallituksen kanssa. Parhaimmillaan se on toimimista taloyhtiön aitona kumppanina kiinteistön eli osakkaiden omaisuuden hoidossa.

Korhonen korostaa, että taloyhtiön hallitukset välittävät talon hengen ja toiminnan suuntaviivat. Sen lisäksi isännöitsijä, ja muu kiinteistönhuollon asiantuntijatiimi tuovat kukin oman erikoisosaamisensa kokonaisuuteen.

– Me mietimme täällä paljon yksittäisten taloyhtiöiden asioita tiimeinä; mistä he saavat lainaa, tai missä vaiheessa remontit on viisasta tehdä, jotta osakkaiden omaisuuden arvo säilyy, toteaa Korhonen.

Lakien noudattamista ja rohkeita ajatuksia

Taloyhtiöiden isännöinti lähtee aina laista ja niiden vaatimuksista.

– Meille on kunnia-asia, että seuraamme jatkuvasti alan kehitystä ja meiltä saa ajantasaista tietoa, kertoo Korhonen.

Matinkylän Huollosta löytyy osaamista esimerkiksi energia-avustuksiin, ja parkkipaikkojen saattamiseen sähköautovalmiuteen.

– Toivoisin että isännöinti nähtäisiin aitona kumppanina, ei vain välttämättömänä pahana, sanoo Korhonen hieman pilkettä silmäkulmassaan.

Yrityksen koko henkilökunta on sitoutunut ympäristöohjelmaan ja tukee mielellään taloyhtiöitä päätöksenteossa. Se voi helpottaa rohkeiden ajatusten tutkimista omassa taloyhtiössä.

– Me Ympäristövastaavaa ei ole nimetty vielä missään meidän isännöimissä kohteissa, voisiko teidän taloyhtiö olla ensimmäinen edelläkävijä, haastaa Korhonen hymyillen.

www.matinkylanhuolto.fi