Mainos: Lakea

Vuokraamalla omistajaksi – monimuotoisia mahdollisuuksia omaan kotiin

Lakea Omaksi on erilainen tapa päästä ikiomaan kotiin ilman suurta alkupääomaa. Siinä asunnosta maksetaan ensin 7 % kokonaishinnasta vastaava Omaksi-maksu, jonka jälkeen asukas on Omaksi-vuokralainen –maksaen kuukausivuokraa, johon sisältyy myös asuntoa vähitellen omaksi tuova lyhennyserä. 20 vuoden asumisen jälkeen Omaksi-asunto on mahdollista lunastaa itselleen maksamalla loppumaksu.

Vaihtoehto vuokra-asunnolle

Elämä on monimuotoista, eikä kaikilla ole mahdollisuutta tai halua ottaa esimerkiksi asuntolainaa. Erilaiset elämäntilanteet ovat tähän saakka saattaneet pakottaa asumaan vuokralla, vaikka halua kartuttaa omaa omaisuutta löytyisikin. Lakean Omaksi-malli tuo oman asunnon kaikkien niiden ulottuville, jotka haluavat sitoutua asioidensa hyvään hoitamiseen – ja elämäntilanteen muuttuessa asunnon voi myös myydä eteenpäin tai luovuttaa takaisin Lakealle missä vaiheessa tahansa.

Kenelle Omaksi sopii?

Joustava Omaksi-malli sopii yhtä hyvin opiskelijan tai nuoren parin ensiasunnoksi kuin seniorille, joka ei enää halua sitoa omaisuuttaan omistusasuntoon. Se mahdollistaa asumisen monimuotoisuutta, joka hyödyttää kaikkia. Omaksi-talot ovat Lakean isännöimiä ja asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihinsa asukastoimikunnan kautta. Ja kuten osakas, Omaksi-vuokralainen on vastuussa kotinsa pinnoista ja irtaimistosta.

Mikä Lakea?

Lakea on rakentanut vuodesta 2013 alkaen jo 15 Omaksi-taloa, joissa asuu noin 700 asukasta. Vakavarainen, kuntien omistama Lakea on toiminut jo yli 40 vuotta niin rakennuttamisen, rahoittamisen, isännöinnin kuin asuntomyynninkin alalla. Lakean vakaa pohja mahdollistaa monimuotoisempien asumisen vaihtoehtojen tarjoamisen.

”Pienellä rahalla omaksi kiinnitti huomiota”

Aiemmin vuosikymmeniä asumisoikeusasunnoissa elänyt Marja-Leena Sydänmaa törmäsi Omaksi-malliin sattumalta nähdyssä lehti-ilmoituksessa, ja yhteydenoton jälkeen vakuuttui Omaksi-kodin sopivuudesta myös varttuneemmille.

”Parasta Omaksi-kodissa on vapaus verrattuna ASO-asumiseen”, hiljattain eläkkeelle jäänyt mutta edelleen työkeikkoja tekevä Sydänmaa vertailee. ”Asuntoa voi halutessaan vuokrata eteenpäin, ja 20 vuoden jakson jälkeen sen voi lunastaa omaksi.”

Joustavuuden lisäksi turvallisuus ja asioinnin mukavuus miellyttävät Sydänmaata. ”Kun rakennuttajana on vakavarainen, kuntien omistama yritys ja ARA, luotan ettei tässä voi pidemmälläkään aikavälillä käydä pahasti”, hän kehuu. ”Lisäksi lakealaiset ovat olleet todella täsmällisiä ja ystävällisiä kaikissa yhteydenotoissa – en ole missään asioissani saanut yhtä hyvää kohtelua.”

”Elämä on helpompaa ilman lainaa, kun ei tarvitse stressata”

Kolmen lapsen äiti Emmastiina Siren seurailee paraikaa oman uuden kotinsa nousemista viereiselle tontille. Espoon Suurpeltoon kymmenessä vuodessa lujasti kotiutunut Siren on tyytyväinen hankittuaan Espoon Runoilijasta kolmion itselleen ja alaikäisille lapsilleen sekä kaksion juuri täysi-ikäistyneelle tyttärelleen.

”Omaksi-asunto on nuorelle ja nuorille perheille aivan mahtava mahdollisuus”, Emmastiina sanoo. ”Tyttäreni pääsee talon valmistuttua 2022 ensimmäiseen omaan kotiinsa ja saa rauhan rakentaa omaa elämäänsä, kun asuminen on hoidettu pois päiväjärjestyksestä”

Siren pitääkin Omaksi-mallia sopivana juuri nuorille, joiden ei tarvitse ensin säästää vuosikausia päästäkseen omistusasuntoon kiinni. ”Kaksion käsiraha oli 13 000 euroa, ja seuraavan 20 vuoden asumismenot hyvin ennustettavissa”, hän laskee. ”Omaksi-asunnon avulla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan tolkullisella panostuksella”.

”Asuntosijoittamisesta haaveilevalle helppo ratkaisu”

Kulttuurien välisiä raja-aitoja kielipalvelualan yrityksessään purkava Ohto Hiilamo on maailmankansalainen yrityksensä nimeä myöten. Hän näkee Omaksi-kodit erinomaisena tapana päästä mukaan pienimuotoiseen asuntosijoittamiseen. Omaksi-sopimuksia voi tehdä yhden henkilöä kohden, joten jokaisella Hiilamon perheenjäsenellä on omansa.

”Kun saimme vauvan, hankimme hänelle Omaksi-yksiön Järvenpäästä”, Hiilamo kertoo. ”Valmistuttuaan asunto tulee vuokralle turvaamaan nuorimmaisen tulevaisuutta.”

Omaksi-kodeissa Hiilamoa miellyttää helppous kaiken hoituessa yhdellä kuukausilaskulla ilman välikäsiä. ”Ei tarvitse miettiä, mitä Euribor tekee”, hän kuvailee. ”Lisäksi Lakean oma isännöinti yhdistettynä laajaan palveluun ja vakaaseen pohjaan vähentää omistamisen huolia.”

Hiilamo sijoitti ennen indeksirahastoihin, mutta asuntojen vuokraaminen vei miehen mennessään. ”On rikastuttavaa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tarjota tarvitsevalle koti”, hän kertoo. ”Omaksi-kodit tuovat uusia, joustavia mahdollisuuksia niin sijoittajalle kuin asukkaillekin.”

www.lakea.fi

Lakea omaksi-kodeista voit lukea lisää:

https://lakea.fi/kodit/omaksi-kodit/

Lakea suunnittelee, rakennuttaa, isännöi, myy ja vuokraa kiinteistöjä monimuotoiseen asumiseen – jo yli 40 vuoden ja 11 000 asunnon verran.

www.lakea.fi

https://lakea.fi/kodit/omaksi-kodit/