Mainos: Helsingin seudun kauppakamari

Nyt jos koskaan kaivataan hullunrohkeita ideoita ja yrittäjämäistä asennetta – ”Olemme ihmisinä toimineet aika rankasti”

Espoo on edelläkävijä monellakin saralla. Se on rakentanut elinvoimaisuutensa innovaatioihin jo vuosikymmeniä. Otaniemen alue on kansainvälisestikin tunnettu tutkimus- ja kehitysympäristö, joka houkuttaa osaajia ympäri maailman.

Mikael Westerlund kehottaa tarttumaan ennakkoluulottomasti rohkeisiin ideoihin, joissa on valtavasti mahdollisuuksia yritystoiminnalle.

Mainos | Ei siis ole ihme, että elinkeinopäällikkö Harri Paananen hehkuttaa kaupungin menovauhtia.

-Tuemme yritystoimintaa todella monella eri tavalla ja teemme paljon yhteistyötä yritysten kanssa. Innovaatioiden varaan Espoo on rakentanut elinvoimaisuutensa jo vuosikymmeniä. Meillä on tutkitusti Suomen korkeimmin koulutettu väestö ja korkean osaamisen yrityksiä. Espooseen näyttää kerääntyneen Suomen parhaat voimat kehittäjäpuolelle. Kehittäminen on meillä dna:ssa.

-Tuemme yritystoimintaa todella monella eri tavalla ja teemme paljon yhteistyötä yritysten kanssa. Innovaatioiden varaan Espoo on rakentanut elinvoimaisuutensa jo vuosikymmeniä. Meillä on tutkitusti Suomen korkeimmin koulutettu väestö ja korkean osaamisen yrityksiä. Espooseen näyttää kerääntyneen Suomen parhaat voimat kehittäjäpuolelle. Kehittäminen on meillä dna:ssa.

Kaupunki kehittää myös itseään

Innovaatiomyönteisyys onkin mahdollistanut yhteistyön monenlaisten verkostojen kanssa ja monenlaisessa roolissa. Yhteistyö on Paanasen mukaan johdonmukaista ja jatkuvaa, jolloin se tuottaa myös parempia palveluja kaupunkilaisille.

-Meillä on kaupunkinakin itsessämme kehittämistä, mutta teemme sitä yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Pidän tärkeänä sitä, että panostamme tutkimukseen ja kehitystyöhön, joka johtaa aitoon liiketoimintaan ja työpaikkoihin. Sitä kautta saamme myös parempia palveluja kaupunkilaisille. Viisaus asuu ekosysteemissä, siksi yhteistyö on tärkeää.

Hullunrohkeille ideoille on kysyntää

Esimerkki espoolaisesta innovaatiosta on pari vuotta sitten perustettu kestävän kehityksen start up Origin by Ocean. Yritys hyödyntää merellistä biomassaa raaka-aineena, jonka se muuntaa kaupalliseen käyttöön. Taustalla on kymmenen vuoden tutkimustyö, jossa oragaanisen kemian tutkijatohtori Mari Granström ja liiketoimintojen kehittäjä Mikael Westerlund yhdistivät osaamisensa.

- Olemme sikäli harvinainen yritys, että koko liikeidea on rakennettu kestävän kehityksen tulokulmasta. Tuottamaamme raaka-ainetta hyödynnetään sadoissa erilaisissa kuluttajatuotteissa ja olemme onnistuneet luomaan uskottavan tarinan ympäristöongelman ratkaisemiseksi, pitkään jatkuneella KPMG yhteistyöllä ja uskottavilla sijoittajilla kuten muun muassa Moomin Characters Oy, Kiilto Oy ja KPMG Oy, Mikael Westerlund kertoo.

Westerlund kehottaakin tarttumaan ennakkoluulottomasti rohkeisiin ideoihin, joissa on valtavasti mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Ympäristön varoitusmerkit on hänen mielestään otettava vakavasti.

-Nyt kaivataan hullunrohkeita ihmisiä ja ideoita ratkaisemaan ympäristöongelma. Olemme ihmisinä toimineet aika rankasti ja luonto antaa vahvoja varoitusmerkkejä. Ympäristö voidaan pelastaa liiketaloudellisesti kannattavin keinoin. Siihen tarvitaan vain yrittäjämäinen asenne ja vauhti, viranomaiset eivät pysty liikkumaan riittävän nopeasti.

Helsingin seudun kauppakamari

Juttusarjassa nostetaan kuntavaalien alla esille yritysten merkitystä kilpailukyvylle ja kasvulle.

Kuntien tulevan roolin on rakennuttava entistä vahvemmin elinvoimaisuuden, osaamisen ja yritysten toimintaedellytysten edistämisen varaan.

Alueiden hyvinvointi ja kasvu rakennetaan yhdessä yritysten kanssa, jotka työllistävät, tilittävät veroja ja investoivat uuteen.

Lue lisää Helsingin seudun kauppakamarista täältä ja tutustu vaikuttamistyöhön täältä.

Helsingin seudun kauppakamarin lehti