Mainos: Helsingin seudun kauppakamari

Mikä vaikuttaa kauppapaikan valintaan? ”Unelmaliikepaikkaan kuuluu hehtaarin tontti”

Espoon kaupunki huomioi infrakeskustelussa saavutettavuuden ja palvelutarjooman rinnalla myös monimuotoisen asuntotuotannon.

Suomen Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen visioi, että unelmainfrassa on tilaa ja asutusta ympärillä ja ostoksille pääsee sujuvasti sekä autolla että joukkoliikenteen välineillä.

Mainos | Suomen Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkosen vastaus kysymykseen, mikä vaikuttaa kauppapaikkapäätökseen, tulee miettimättä.

-Sijainti, sijainti ja sijainti. Vaikka se on jo klisee, mutta kauppa tarvitsee asukkaita ympärilleen. Lidl on yhdistelmä supermarketia ja lähikauppaa, jolloin saavutettavuus on avainasemassa. Asiakas asioi mieluiten sellaisessa paikassa, minne on helppo tulla, mikä on lähellä kotia tai kotimatkan varrella. Risteysalueet ovat sijainniltaan ihan parhaita.

Hyvään yhteistyöhön kuuluu avoimuus ja tasapuolisuus

Kehitysjohtajan visioimassa unelmainfrassa on tilaa ja asutusta ympärillä ja ostoksille pääsee sujuvasti sekä autolla että joukkoliikenteen välineillä.

-Unelmaliikepaikkaan kuuluu hehtaarin tontti yhdyskuntarakenteen sisäänajon varrella, 150 vastuullisesti rakennettua parkkipaikkaa, lisäksi mielellään sekä ratikka-, metro- että bussipysäkit ja logistiikka pystytään hoitamaan yhdellä kuljetuksella vuorokaudessa. Ja tietysti myymäläneliöitä riittävästi, mutta kyllä hehtaarin tontille jo mahtuukin, Kaikkonen nauraa.

Virkamies- ja päättäjätaholta Kaikkonen toivoo sujuvaa yhteistyötä, joka mahdollistaa uusien tulijoiden osallistumisen tonttijakoon. Kun Lidl rantautui Suomeen lähes 20 vuotta sitten, oli kaavoitus tehty sen hetkisen kilpailutilanteen mukaan.

-Parikymmentä vuotta sitten oli kaavoitus enimmäkseen kahden kauppaa, mutta täytyy antaa kiitosta siitä, että vuoropuhelu on valtavasti kehittynyt noista ajoista. Hyvä yhteistyö eri toimijoiden välillä on mahdollistavaa, avointa ja tasapuolista ja meillä onkin hyvä keskusteluyhteys eri kaupunkien päättäjiin. Esimerkiksi Espoo on yksi eniten kasvavista kaupungeista ja siellä on vielä paljon potentiaalia uusille Lidl-myymälöille.

Ilmastoystävällinen Espoo

Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olli Isotalo haluaa nostaa kaupunki-infrakeskusteluun mukaan saavutettavuuden ja palvelutarjooman rinnalle myös monimuotoisen asuntotuotannon. Kaavoituksessa on lisäksi syytä ottaa huomioon ilmastovaikutukset.

-Monipuolinen asuntotuotanto on yksi houkuttavuustekijä. Otamme ympäröivän luonnon ja muun muassa lisääntyvän sähköautoilun huomioon kaavoituksessa, tavoitteena on entistä enemmän ilmastoystävälliset ja hiilineutraalit ratkaisut tulevaisuudessa. Saavutettavuuden osalta vuonna 2024 valmistuva Raide-Jokeri lisää merkittävästi poikittaisyhteyksiä, joka puolestaan edistää työpaikkarakentamista ja työpaikkaomavaraisuutta, hän ynnää.

Helsingin seudun kauppakamari

Juttusarjassa nostetaan kuntavaalien alla esille yritysten merkitystä kilpailukyvylle ja kasvulle.

Kuntien tulevan roolin on rakennuttava entistä vahvemmin elinvoimaisuuden, osaamisen ja yritysten toimintaedellytysten edistämisen varaan.

Alueiden hyvinvointi ja kasvu rakennetaan yhdessä yritysten kanssa, jotka työllistävät, tilittävät veroja ja investoivat uuteen.

Lue lisää Helsingin seudun kauppakamarista täältä ja tutustu vaikuttamistyöhön täältä.

Helsingin seudun kauppakamarin lehti