Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helppo arki ja leppoisat ihmiset: ”Sopivan kokoinen ja kiva paikka asua”– Etelä-Karjalassa on monipuolisia mahdollisuuksia mutkattomaan elämiseen

Karoliinan tie kulki Imatralta Saksaan, sieltä Jyväskylään, Itävaltaan ja Italiaan, ja matkalta mukaan tarttuneen miehen työn perässä takaisin juurille, Etelä-Karjalaan. Saimaan kanavan äärellä eletään nyt hyvää ja kiireetöntä perhearkea.

Mainos | – Ihmiset ovat täällä avoimempia ja helpommin lähestyttäviä. Kaupan kassajonossakin tuntemattomien kanssa jutustelu on arkipäivää, mukavaa small talkkia, Karoliina Caforio kertoo.

Caforion nelihenkinen perhe arvostaa luonnon läheisyyttä, rauhallisuutta ja yhdessä oloa. Italiasta kotoisin oleva Lucio-isä on ammatiltaan arkkitehti. Perheen lapset Camilla 9, ja Samuel, 11 ovat molemmat adoptoitu Kolumbiasta pieninä. Rivitalokodin sijainti Saimaan kanavan kupeessa tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja luonnosta nauttimiselle; puisto ja polkuja ristiin rastiin heti kotiovelta.

– Käymme usein eväsretkillä yhdessä. Omat lapsuuden muistonikin ovat mukavista arjen hetkistä yhdessä perheen kanssa.

Caforion perheen arki on Lappeenrannassa hyvää. Lyhyet välimatkat töihin ja harrastuksiin antavat tilaa yhdessäololle. Kesällä uidaan paljon vain puolen kilometrin päässä sijaitsevalla pitkällä pehmeähiekkaisella rannalla. Vielä lähempää löytyy myös mattolaituri, josta on mahdollista pulahtaa. Läheisessä puistossa on usein pelattu jalkapalloa. Ruokaa valmistetaan rakkaudella, ja ateriat syödään aina yhdessä. Kun kaivataan irtiottoa kotiarjesta, vuokrataan kesämökki. Saimaan rannalla sijaitsevista kahdesta tutuksi tulleesta vuokramökistä toinen on askeettisempi, toinen mukavuuksilla varustettu. Kun puolet suvusta asuu Italiassa, pidemmillä lomilla suunnataan usein sinne.

Arjessa jokaisella on aikaa koulun ja työn ohessa myös omalle vapaa-ajalle. Lucio käy bänditreeneissä, Camillan kilpaurheilu telinevoimistelussa tarkoittaa harjoituksia kolmesti viikossa. Karoliina harrastaa astangajoogaa, tekee reiki-hoitoja ja käy salsa-tanssitunneilla.

– Täällä on todella monipuolisesti tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia.

”Tänne on helppo tulla töihin”

Karoliina työskentelee kuudetta vuotta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotella viestintäasiantuntijana. Kun työvoimapulan vaivaama soteala kipuilee muualla Suomessa eri alueiden yhteishallintoalueen muodostamisessa, työskennellään Eksotella jo tutuilla yhteisillä pelisäännöillä.

– Täällä Etelä-Karjalassa me olemme toimineet jo yli kymmenen vuotta samassa organisaatiossa, hommat sujuvat. Tämä on iso etu niin työntekijän kuin asiakkaankin näkökulmasta.

Karoliina on arvostanut erityisesti työnantajan joustavuutta perheen tarpeissa. Toiveita on kuunneltu ja yhdessä keskusteltu työn ja perhe-elämän sujuvasta yhteensovittamisesta.

Caforiot uskovat, että monipuoliselta eteläkarjalaiselta elinkeinokentältä löytyy työpaikka myös puolisolle, kuten Karoliinallekin kävi. Hän on ehtinyt työskennellä usealla eri alalla, muun muassa teollisuus- sekä ohjelmistoalan viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä sen jälkeen kun he muuttivat Lucion työn perässä Lappeenrantaan vuonna 2006.

Välittömät ja vieraanvaraiset ihmiset tekevät elämisen Etelä-Karjalassa mutkattomaksi. Caforion perhe on tuntenut olonsa tervetulleeksi työpaikan vaihdoksissa, päiväkodin ja koulun aloituksissa ja uusiin harrastuksiin tutustuessaan - kaikilla elämän osa-alueilla.

– Arki on helppoa ja mutkatonta. Tuntuu kotoisalta.

Välillä kun Karoliina vie työreissulle tulleita kouluttajia Lappeenrannan satamaan, avautuvat omatkin silmät uudelleen paikan ainutlaatuisuudelle.

– Varsinkin pääkaupunkiseutulaiset usein ihmettelevät, että täällähän eletään ihan kuin oltaisiin lomalla. Ja onhan se totta, kaunis satama-aluekin aivan ydinkeskustassa. Uskon, että paikalliset ihmiset omalla avoimella asenteellaan myös luovat tunnelmaa.

–Rauhallisuus, kiireettömyys, iso vesistö ja suuret metsät, kaikki nämä vaikuttavat hyvinvointiin ja mielialaan.