Espoo Blues

Blues Alumnien ja Haukilahden lukion yhteinen projekti


Blues Alumnien ja Haukilahden lukion kanssa yhdessä toteutettu HaLu Onnistuu-projekti alkaa olla ensimmäisen pilottiryhmän kanssa loppusuoralla. Kurssin aikana on yhdessä nuorten urheilijoiden kanssa kehitetty mallia, joka auttaa kohti parempaa tasapainoa urheilu- ja koulumenestyksessä ja sitä kautta antaa valmiuksia oman elämänuran hallintaan. Samalla näiden hyppytunnit korvaavien tuntien aikana on tutustuttu muutamaan vierailevaan tähteen ja heidän kokemuksiin huippu-urheilijan elämästä.

 Vierailemassa ovat käyneet Bluesin Teemu Ramstedtin ja Matti Järvisen lisäksi mm. SM-Liigassa ja Ruotsin Elitserien:ssä pelannut ja myöhemmin urheilumarkkinointiyritys Procito Oy:n perustaja Sebastian Sulku, sekä entinen jalkapalloilija ja nykyinen FootCon Oy:n toimitusjohtaja Juha Reini. Myös Blues Alumni ja entinen Espoolaisvahti Mika Rautio oli tapaamassa poikia ja kertomassa omista kokemuksistaan urallaan urheilijana ja uran jälkeisestä elämästä. Nyt toiseksi viimeisellä kerralla aiheena oli ”Omat rajat & menestyminen” vierailevaksi tähdeksi oli saapunut Minnesota Wildin maalivahti Niklas Bäckström. Myös Blues Espoon junioripäällikkö Mika Marttila oli saapunut paikalle kuuntelemaan kyseistä tuntia ja siellä käytyjä keskusteluja. Tunnin aikana käytiin läpi asioita ja kysymyksiä joihin haettiin vastauksia Niklakselta. Kysyttäessä parasta asiaa, mitä jääkiekko on Niklakselle antanut, ei hän osannut vastata mitään yksittäistä, vaan tuli mieleen paljonkin asioita. Eniten hän kuitenkin nosti esille joukkuekaverit, joista tulee monesti myös ystäviä lopun elämäksi, niin kaukalossa kun sen ulkopuolellakin. Niklas myös kertoo jääkiekon opettaneen hänelle paljon asioita elämässä. Jokainen kaupunki ja joukkue on opettanut uutta ja kasvattanut hänestä vuosien saatossa aikuisen.

 Huonoin asia jääkiekosta oli vierailevalle NHL-vahdille vaikea kysymys, sillä laji on kuitenkin työn lisäksi myös oma intohimo ja rakkaus lajia kohtaan on suuri. Esiin otettiin kuitenkin reissaaminen, jota myös NHL:ssä tulee paljon tehtyä. Näin ollen aikaa ystäville ja perheelle jää vähemmän. Varsinkin ystävät, jotka asuvat Suomessa tapaavat Niklasta harvemmin. Heille kuitenkin järjestetään aikaa kesälomien aikana, jotka vietetään suurimmaksi osaksi kotimaassa. Niklas painottaa sitä, että tarkoituksena on kuitenkin nauttia lajista ja löytää halua kehittyä aina vain enemmän ja enemmän. Tavallisen valmennuksen lisäksi myös ns. henkinen valmennus on osana ammattilaisjääkiekkoilua, on tärkeää pystyä puhumaan omista epäonnistumisistaan ja käydä asiat läpi. Virheet myös kasvattavat ja niistä tulisi ottaa opiksi. Tilaisuutta myös seurannut Haukilahden Lukion opinto-ohjaaja Yrjö Walli esitti Niklakselle kysymyksen koskien hänen unelmiaan. Niklashan elää jokaisen nuoren miehen unelmaa Amerikassa ja tekee työkseen jotain sellaista, mistä nauttii. Onko hänellä vielä jotain unelmia? Hetkeäkään miettimättä tulee veskarin suusta myöntävä vastaus. NHL:n StanleyCupin voitto, mahdollisuudet maajoukkueeseen ja edelleen palava halu kehittyä omassa tekemisessään.Myös oppilaille varmasti jäi mieleen Niklaksen kertoma ajatus siitä, että jokaisella täytyy olla unelmia, mitä tavoitella. ”Jos ei ole unelmia, ei voi saavuttaa mitään”. Alkukankeudesta selvittyään alkoi oppilaiden mieliin ilmaantua kysymyksiä esitettäväksi. Suurimmaksi osaksi oppilaat tiedustelivat yleisesti NHL:n toiminnasta, kyselivät eroa SM-liigaan ja sen toimintaperiaatteisiin ja olivat kiinnostuneita harjoittelusta kauden aikana ja kesätauoilla. Loppua kohden myös Niklaksen päästetyt maalit ja muut ”kömmähdykset” nousivat poikien mieleen ja näistäkin toki kysyttiin, nyt kun siihen annettiin mahdollisuus. Viimeisenä kysymyksenä kysyttiin maalivahdin mielipidettä siitä, kuka on NHL:n vaarallisin hyökkääjä. Esiin nousi Sedinin kaksosveljekset Vancouver Canucksista. Kun Niklakselta kysyttiin mielipidettä HaLu Onnistuu- projektista, oli tämä hänen mielestään erittäin loistava ajatus kertoa nuorille urheilijoille paljon tärkeistä asioista, jotta niitä ei tarvitsisi oppia välttämättä kantapään kautta. Ja toteaa vielä loppuun, että olisi ollut hienoa jos myös hänen opiskeluaikoinaan olisi ollut mahdollisuus kuunnella hyviä neuvoja alan ammattilaisilta.


Espoo Blues

Aikaisempia kirjoituksia

Espoo Blues

Blues – Espoolaisella sydämellä
Espoolainen jääkiekko on jo vuosia kuulunut kaikilla sarjatasoilla maamme ehdottomaan eliittiin. Blues on kaudella 2010-2011 yksi SM-liigan omavaraisimpia joukkueita, ja onkin onnistuneesti pystynyt vuosien varrella kasvattamaan omista junioreistaan liigapelaajia. Sekä pelaaja- että valmennustasolla satsataan espoolaisuuteen, jatkuvuuteen ja sitä kautta kestävään kehitykseen. Liigajoukkueen pelit ovat näkyvin osa Bluesin toimintaa, mutta tärkeässä osassa ovat myös espoolaiset kiekkojuniorit ja naisten joukkue. Yhtenä osoituksena espoolaisen juniorityön korkeasta tasosta Bluesin kasvattajaseurojen yhteiseksi kattojärjestöksi perustettiin keväällä 2010 Blues Juniors ry.

www.blues.fi

Uusimmat mielipiteet