Mielipide: Miksi yksityisten tontinomistajien annetaan tuhota Olarin ilme?

Lukijalta

Haluan jatkaa Maiju Wuokon aloittamaa keskustelua Länsiväylässä (7.12.2019). Kyseessä on siis kahden tontinomistajan aloittama hanke, jonka tarkoituksena on rakennuttaa Olarin Auringonkadun pienkorttelialueelle nykyisten kahden omakotitalon tilalle kaksi massiivista lähes 30 asuntoa käsittävää 3–4-kerroksista kerrostaloa. Hanke tuhoaisi kulttuuriympäristön, joka sai rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnnon vuonna 1975.

Suunnitellulla hankkeella on merkittävä vaikutus alueen kaupunkikuvaan, sillä suunnitteilla olevien kerrostalojen korkeus ylittää merkittävästi lähialueen rakennusten harjakorkeuden joka suunnalla.

Nykyisen asemakaavan mukaan alue on osoitettu enintään kaksikerroksisten pien- tai rivitalojen korttelialueeksi siten, että suurin sallittu kerrosalaneliö on 0,4. Nyt vireillä olevassa hankkeessa on esitetty tehokkuudeksi 0,86 mikä ylittää merkittävästi lähialueen rakennusoikeuden. Kun rakennusoikeusneliö maksaa 1 000 euroa, niin nykyisen asemakaavan mukaan tonttien yhteenlaskettu arvo on miljoona euroa ja hanke toteutuessaan kasvattaisi tonttien arvon 2,2 miljoonaan euroon.

Hankkeella on kaupunkikuvan radikaalin muuttumisen lisäksi myös muita merkittäviä negatiivisia seurauksia. Asemakaavamuutos aiheuttaisi rajanaapurien kiinteistön omistajille merkittävää haittaa maisemaa olennaisesti heikentäen ja vaikuttaen kiinteistön omistajien elinoloihin niitä nykyisestä heikentävällä tavalla. Kerrostalojen rakennusmassa aiheuttaisi suunnittelualueen ympärillä sijaitsevien kiinteistöjen pihojen ja ympäristön kohtuutonta varjostuksesta johtuvaa pimentymistä ja maisemallista haittaa. Tämän lisäksi 27 asunnon kerrostalot lisäisivät merkittävästi liikennettä Auringonkadulla, joka on kapea pihakatu ilman jalkakäytäviä.

Auringonkadulle ei myöskään ole mitään edellytyksiä purkaa suunnitellun 23 autopaikan mahdollisesti ylittävää pysäköinti- ja liikennöintipainetta. Katu toimii myös lähiseudun asukkaiden kevyen liikenteen vilkkaana väylänä, jolla kulkee paljon myös koululaisia.

Täytyy vain ihmetellä kuinka tällainen hanke on edennyt näinkin pitkälle. Kyse ei ole mistään muusta kuin näiden kahden tontinomistajan taloudellisten intressien maksimoinnista, ei rakentamisen tiivistämisestä.

Jari Likonen

fil.tri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu