Mielipide: HSL vastaa kritiikkiin: Uusi linjasto tarjoaa parempia poikittaisyhteyksiä

toimitus

Mia Laiho ja Sirpa Hertell esittivät Länsiväylän mielipidepalstalla, että linjan 321 lakkauttamiselta puuttuvat perusteet

Linjan muutokset ovat osa valmistelemaamme Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmaa, jonka tavoitteena on ollut parantaa alueen poikittaisliikennettä sekä kehittää linjaston verkostomaisuutta tihentämällä linjojen vuorovälejä.

Poikittaisyhteyksien puute on puhuttanut pääkaupunkiseudulla jo kauan, ja asia nousi esiin myös tätä suunnitelmaa aloitettaessa. Olemme esittäneet yhteyksien parantamista perustamalla uudet poikittaiset runkolinjat 520 ja 530 Espoon ja Vantaan välille. Samoin suunnitelmassa esitetään uusia runkolinjoja 300 ja 400 Vihdintielle sekä Hämeenlinnanväylälle.

Uudessa suunnitelmassa junayhteydet, runkolinjabussit ja liityntäliikenne korvaavat linjan 321 sekä seitsemän muuta Elielinaukiolle kulkevaa linjaa. Linjan 321 reitti on 22 kilometriä pitkä, ja matkasta 19 kilometriä kulkisi päällekkäin uusien tiheästi liikennöivien runkolinjojen kanssa.

Verkostomaisen joukkoliikennejärjestelmän ja tiheiden vuorovälien yhdistelmä tarjoaa paremman palvelutason, jonka myötä myös matkustajamäärien on ennustettu kasvavan nykyisestä. Etenkin poikittainen runkolinja 530 (Matinkylä–Espoon keskus–Myyrmäki) parantaisi merkittävästi joukkoliikenteen palvelua linjan 321 nykyisellä liikennöintialueella.

Muutosten tarkoituksena ei ole ohjata ihmisiä suurissa määrin vaihtamaan bussien välillä, vaan linjasto on laadittu niin, että etenkin matkat Helsingin keskustaan on sujuvinta tehdä juna-asemien kautta.

Suunnitelluista muutoksista on saatu ymmärrettävästi paljon palautetta useilta alueilta, ja linjastoa on myös muokattu palautteen perusteella. Olemme koko projektin ajan kertoneet avoimesti suunnitelmistamme asukkaille paitsi linjastosuunnitelman blogissa myös verkkosivuillamme ja yhteensä kolmessa asukastilaisuudessa.

Linjastosuunnitelmaa on laadittu asiantuntijatyönä yhdessä Espoon, Vantaan ja Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Suunnitelman valmistelua on ohjannut kaupunkien edustajista koostuva ohjausryhmä. Koska HSL:n linjastosuunnitelmat ovat kaupunkien yhteisiä ja kustannukset jakautuvat kaupunkien kesken, näistä suunnitelmista päätetään HSL:n hallituksessa. Hallitus käsittelee suunnitelmaa alkuvuodesta.

Jonne Virtanen

ryhmäpäällikkö, linjasto- ja aikataulusuunnittelu, HSL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Vainio 8.8.
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 7. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.