Mielipide: Olen tyttö, ja siitä syystä huippu-urheilua koskevat unelmani tyrmätään

toimitus

Olet varmaan kuullut maailman nopeimmasta miehestä Usain Boltista, mutta tiedätkö, kuka on maailman nopein nainen? Tai kenties kuka on maailman paras naisjalkapalloilija tai -koripalloilija? Osaatko nimetä maailman menestyneimpiä naisurheilijoita? Olen melko varma, että et.

Mielestäni naisten urheilua ei arvosteta tarpeeksi. Naisurheilua tuodaan liian vähän esiin, minkä takia naisurheilua ei tunneta ja esimerkiksi naisten otteluiden katsomot jäävät usein tyhjiksi. Tasa-arvo on edistynyt monella elämän alueella, mutta tänä päivänä sukupuoli yhä tuhoaa monen tytön ja naisen haaveen urheilijan ammatista.

Yksi suuri nais- ja miesurheilijoita erottava asia on palkkaus, koska tyypillisesti miesurheilijoiden palkat ovat naisurheilijoiden palkkoja huomattavasti suuremmat. Miesurheilija pystyy elättämään perheensä urheilulla, mutta huippumenestynyt nainen joutuu jopa maksamaan urheilusta.

Palkkauksen puutteet estävät myös naisia kehittymästä urheilijana, sillä ei ole mahdollista päästä maailman huipulle, jos joutuu urheilun ohessa käymään töissä.

Median pitäisi ottaa isommin esille naisurheilua. Miesurheilu on tällä hetkellä paremmin palkattua, koska katsojamäärät ovat suuremmat ja seurat saavat miesurheilusta enemmän tuloja. Jos samanlainen innostus saataisiin synnytettyä naisurheiluun, katsojia tulisi enemmän ja naisurheilun palkkataso nousisi ja voisi houkutella rahakkaampia sponsoreita tukemaan naisurheilua. Myös maajoukkueiden miesurheilijoille maksetaan enemmän palkkiota kuin naisille. Tasa-arvon nimissä naisurheilun arvostus pitäisi saada nousuun.

Lapsilta kysytään usein, mikä sinusta tulee isona. Minulle on aina ollut selvää, että haluan olla huippu-urheilija. Kun nykyään kerron unelmastani, yleisin vastaus on, ettei se tule toteutumaan, koska olen tyttö. Minua kehotetaan keskittymään kouluun ja hankkimaan hyvä ammatti, josta saa rahaa, ja pitämään urheilu kivana harrastuksena. Toisaalta meitä nuoria kehotetaan seuraamaan unelmiamme, ja minun unelmani on olla ammattiurheilija. Haluaisin meille tytöille samanlaiset mahdollisuudet kuin pojilla seurata sydäntämme, mutta onko se vain turha haave, kun unelmani tyrmätään pelkän sukupuoleni takia. Mies tai nainen, eikö sen nykypäivänä pitäisi olla sama asia?

Martta Suotula,

14 vuotta, Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Vainio 8.8.
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 7. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.