Mielipide: Kai Mykkänen: Kauklahdesta Helsinkiin tarvitaan metromainen liikenne

Leppävaaran ja Kauklahden välille pitäisi rakentaa lisäraiteet pikimmiten, vaatii kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kirjoituksessaan. Päivi Tuovinen

toimitus

Oppositiojohtajana Antti Rinne vaati tulevaisuusinvestointeja raiteisiin ja koulutukseen. Nyt Rinteen hallituksen talousarvioon ei ole kuitenkaan saatu päätöstä edes akuuteista lisäraiteista. Korkeakoulujen opiskelijakohtaiset määrärahat taas uhkaavat jopa pienentyä ensi vuonna. Syy tulevaisuusinvestointien lässähtämiseen lienee siinä, että hallitusneuvotteluiden jakopolitiikassa aidot investoinnit jäivät juoksevien menojen jalkoihin. Hallitusohjelman liite jakaa kolmen miljardin euron osakemyyntien rahat 90 prosenttisesti muualle kuin väyliin.

Investoinneista perääntyminen on sikäli kummallista, että valtiolla on yli 30 miljardia euroa kiinni osakeomistuksissa, jotka eivät tuota tulevaisuutta siinä mielessä kuin panokset infraan ja osaamiseen. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa esitämme omaisuuden käyttämistä 3 miljardin euron raide- ja tiehankkeisiin. Lisäksi siirtäisimme miljardin euron arvosta osakkeita suoraan yliopistoille ja ammattikorkeakouluille pesämunaksi. Pesämunan poikimat osinkotuotot antaisivat korkeakouluille liikkumavaraa pysyvästi.

Infrapaketin sisällä pitäisi heti lyödä kuokka maahan lisäraiteiden rakentamiseksi Leppävaarasta Kauklahteen sekä pääradalla Pasilan ja Riihimäen välin toiseen vaiheeseen. Kauklahden ja Helsingin välisillä asemilla lähtisi juna metromaisesti noin 10 minuutin välein. Ennen kaikkea estettäisiin suurin osa raivostuttavista häiriöistä. Ne johtuvat nykyään siitä, että kaukoliikenteen häiriöt sotkevat myös lähiliikenteen, kun kuljetaan samalla raiteella.

Pääomittaisimme nopeiden junayhteyksien hankeyhtiöitä heti 2 miljardilla eurolla. Silloin loppuisi arvuuttelu valtion sitoutumisesta Helsingistä Turkuun ja Tampereelle suuntautuviin tunnin juniin. Espoo–Lohja–Salo–Turku -rata sekä lentorata Tampereelle lähtisivät liikkeelle heti, jos hankkeille muutoin on terve pohja. Kauklahteen asti rakennettu tiheä junayhteys on kaikissa vaihtoehdoissa välttämätön kulmakivi sujuvalle junaliikenteelle.

Kai Mykkänen

kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.