Maksuton maksulliseksi

toimitus

Parkkimaksujen käyttöönotto Espoon kaupungin omistamilla pysäköintialueilla on jälleen esillä. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina toimenpideohjelmaa, jossa esitetään maksullisen pysäköinnin aloittamista. Kaupunginhallitus ei tällä viikolla tehnyt päätöksiä, vaan jätti pysäköintiasian yksimielisesti pöydälle.

Asia ei ole Espoossa uusi. Parkkimaksukokeilu oli harkinnassa viimeksi pari vuotta sitten.

Nyt päivitetyn toimenpideohjelman mukaan pysäköinti kaupungin omistamien maa-alueiden parkkipaikoilla muuttuisi maksulliseksi Leppävaarassa, Tapiolassa ja Matinkylässä. Parkkimaksuja perustellaan sillä, että ne vapauttaisivat kadunvarsien ja yleisten alueiden paikat asiointi- ja vieraspysäköintiin sekä ohjaisivat asukkaat pysäköimään taloyhtiöiden pysäköintialueille ja -laitoksiin.

Vantaalla otettiin vuoden 2018 alussa käyttöön maksullinen kadunvarsipysäköinti Tikkurilan, Myyrmäen ja Kivistön keskustoissa sekä kaupungin omistamilla tori- ja pysäköintialueilla. Pysäköintimaksujen alkuperäinen tuottoarvio oli Vantaalla puoli miljoonaa euroa vuodessa. Ensimmäisenä vuonna siitä saatiin kasaan vain noin viidennes. Vantaalla tulovirtaa laimensi se, että maksullisillakin paikoilla ensimmäinen pysäköintitunti on ilmainen. Vaikka tulot jäivät Vantaalla selvästi ennakoitua pienemmiksi, niin parkkipaikkojen kierto muuttui nopeammaksi.

Espoossa on kaupungin mailla noin 15 000 maksutonta parkkipaikkaa. Lisäksi eri puolilla kaupunkikeskuksia on yksityisiä maksullisia parkkipaikkoja.

Maksuttoman muuttuminen maksulliseksi nostaa helposti tunteet pintaan. Tämä nähtiin viime vuonna, kun Esport muutti pysäköintialueensa maksulliseksi muille kuin asiakkailleen tai kun Luukin ulkoilualueella otettiin käyttöön parkkimaksu.

Kaksi vuotta sitten parkkimaksukokeilu jäi Espoossa lopulta toteuttamatta. Pelkkää myötätuulta parkkimaksuille ei ole Espoossa luvassa nytkään.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 2. Espoo julkaisee viikoittain aluekohtaisen koronakartan ­– eniten tartuntoja Suur-Leppävaarassa
 3. Leppävaaran vuosia valmistellun kaavan hintalappu arveluttaa Espoon päättäjiä – toistamiseen pöydälle lautakunnassa
 4. Veneetönkin pääsee saaristoon ­– viiteen Espoon saareen kulkee pian reittiliikenne
 5. Keilaniemen edustalle nousee kelluva vesipuisto
 6. Matinkylän lukiohanke supistumassa – nuorisotila ja liikuntahalli saamassa punakynää
 7. Keilaniemeen suunnitteilla Allas Sea Pool Katajanokan tyyliin – hanke voi edetä nopeastikin
 8. Espoon ylimmässä johdossa vapautuu virka – perusturvajohtaja Juha Metso jää eläkkeelle
 9. Autoilija törmäsi Veikkolassa lapseen suojatiellä ja poistui paikalta – poliisi kaipaa vihjeitä
 10. Jenni Alanen on yksi Omniasta valmistuvista – tavoitteena ammatin lisäksi valkolakki
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Esteinä luonto ja korona – Karhusaareen ei tule Lastenmaailmaa
 15. Espoon seurakunnat rauhoittavat kymmeniä hehtaareja metsää Velskolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.