Ennen vai jälkeen tuhkauksen?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Pyhäinpäivän viikonloppuna puheenaiheeksi nousi polttohautaus ja vainajien siunaaminen. Useissa Mediatalo Keskisuomalaisen lehdissä julkaistiin juttu, jonka mukaan tuhkattujen vainajien siunauskäytännöt vaihtelevat evankelisluterilaisen kirkon seurakunnissa eri puolilla maata.

Evankelisluterilainen kirkko hyväksyy vain poikkeustilanteissa tuhkan siunaamisen. Virallinen kirkko päivitti ohjeistustaan hautaan siunaamisesta viimeksi vuonna 2017. Tuolloin hyväksytyn ohjeiston mukaan tuhkauurna voidaan siunata, jos pitkät etäisyydet tekevät kuljetusmatkasta kohtuuttoman, jos ruumis on pahoin vahingoittunut tai ollut jo pitkään kuolleena. Lisäksi harkinnassa otetaan huomioon muut painavat tapauskohtaiset syyt.

Asia tulee vääjäämättä uudelleen evankelisluterilaisen kirkon mietittäväksi. Tällä hetkellä jo yli puolet koko maan vainajista tuhkataan. Suurimmissa kaupungeissa tuhkattavien vainajien osuus on vielä merkittävästi suurempi. Esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla vainajista tuhkataan yli kaksi kolmasosaa, Helsingissä jo noin 85 prosenttia. Tampere on lähes Helsingin luvuissa, ja Turkukin 80 prosentin tienoilla.

Kirkon ohjeistuksen mukaan lähtökohta on polttohautauksissakin arkkusiunaus, jonka jälkeen vainaja ja arkku tuhkataan. Tätä käytäntöä suositaan myös Espoon seurakunnissa. Kaikkialla Suomessa ei näin kuitenkaan ole. Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien jutussa käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutila pitikin ongelmallisena sitä, että ”seurakuntien kirkkoherrat ja papit tekevät nyt siunauspäätöksiä omavaltaisesti” eli siunaavat jo tuhkattuja vainajia uurnissa. Käytäntöjen vaihtelevuutta vahvistavat myös pappien kirjoitukset sosiaalisessa mediassa viikonloppuna.

Evankelisluterilaisella kirkolla näyttää olevan pöydällä muista yhteyksistä tuttu tilanne. Kentällä asenteet ja toiminta ovat jo muuttumassa virallisen kirkon pitäytyessä vielä aiemmissa linjauksissaan.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 2. Espoo julkaisee viikoittain aluekohtaisen koronakartan ­– eniten tartuntoja Suur-Leppävaarassa
 3. Leppävaaran vuosia valmistellun kaavan hintalappu arveluttaa Espoon päättäjiä – toistamiseen pöydälle lautakunnassa
 4. Veneetönkin pääsee saaristoon ­– viiteen Espoon saareen kulkee pian reittiliikenne
 5. Keilaniemen edustalle nousee kelluva vesipuisto
 6. Matinkylän lukiohanke supistumassa – nuorisotila ja liikuntahalli saamassa punakynää
 7. Keilaniemeen suunnitteilla Allas Sea Pool Katajanokan tyyliin – hanke voi edetä nopeastikin
 8. Espoon ylimmässä johdossa vapautuu virka – perusturvajohtaja Juha Metso jää eläkkeelle
 9. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 10. Autoilija törmäsi Veikkolassa lapseen suojatiellä ja poistui paikalta – poliisi kaipaa vihjeitä
 11. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 12. Jenni Alanen on yksi Omniasta valmistuvista – tavoitteena ammatin lisäksi valkolakki
 13. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 14. Esteinä luonto ja korona – Karhusaareen ei tule Lastenmaailmaa
 15. Espoon seurakunnat rauhoittavat kymmeniä hehtaareja metsää Velskolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.