Koulutilat taas tapetilla

Minna Airamaa

(PÄÄKIRJOITUS) Koulujen väistötiloista on jälleen noussut äläkkä Tapiolassa. Noin sata Sepon koulun perhettä kieltäytyy päästämästä lapsiaan väistötiloihin Pohjois-Tapiolan kouluun ja vaatii kaupunkia osoittamaan oppilaille turvallisen tilan. Länsiväylän haastattelemien vanhempien ja opettajien mukaan Pohjois-Tapiolan koulussa kärsitään sisäilmaongelmista, jotka ovat aiheuttaneet oireita sekä oppilaille että henkilökunnalle (LV 12.10.).

Vastaavia kiistoja Espoossa on viime vuosina nähty useita. Osa vanhemmista huolestuu lastensa oireista ja alkaa selvittää koulu- tai päiväkotitilojen kuntoa. Vanhemmat yrittävät hankkia tietoa, vaativat kuntotutkimuksia ja niiden tuloksia julki. Esitetään korjauksia tai väistötiloja, kirjelmöidään eri tahoille. Valitettavan usein lopputuloksena on joukko viranomaisten toimintaan pettyneitä vanhempia.

Prosessin mutkikkuus lienee havaittu kaupungillakin. Espoo julkaisi maanantaina nettisivuillaan tiedotteen, jossa kerrotaan väistöprosessin pelisäännöistä.

Kouluja ja vanhempia kuullaan väistöstä päätettäessä, tiedotteessa korostetaan. Huoltajille järjestetään infotilaisuus ja lausuntoja pyydetään muun muassa henkilökunnalta, oppilaskunnalta ja johtokunnalta. Virkamiehet kartoittavat vaihtoehdot ja päätöksen väistötiloista tekee opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta.

Vanhemmilla on ymmärrettävästi suuri huoli lastensa terveydestä ja opiskelun onnistumisesta. Kaupungilla on omat paineensa: Espoon väkiluku kasvaa ja sitä myötä kasvaa myös koulujen oppilasmäärä. Espoossa on 77 suomenkielistä peruskoulua, joten remonttien ja väistötilojen sovittelu on aikamoinen palapeli.

Kaikkien osapuolten etu olisi, että ratkaisut koulutiloista syntyisivät mahdollisimman kivuttomasti. Vuoropuhelun lisääminen vanhempien ja kaupungin eri tahojen välillä olisi ensimmäinen askel tähän suuntaan.

Minna Airamaa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut