Mielipide: Raidejokeri rikkoo Otapihan harmonian

toimitus

Senaattikiinteistöjen koostama taustamateriaali raidejokerin edistämiseksi Otaniemessä ei täytä kaavoituslain vaatimuksia (Otaniemen kaupunkikuvahistoriallinen tarkastelu, Senaattikiinteistöt, 2003/2008).

Taustamateriaali on puutteellista ja siksi raidejokerin kaavoitus tulee ottaa uudelleen tarkasteltavaksi ennen rakentamisvaihetta. On pidettävä huolta, että uusi kaava huomioi jo olemassa olevat asuma-alueet ja asukkaat tarpeineen.

Senaattikiinteistön taustamateriaali sivuuttaa täysin jo olemassa olevan asuma-alueen, Otapihan, ja sen asukkaiden erityistarpeet. Näin ollen ei ole ihme, että myös raidejokeri-hankkeessa näitä ei ole voitu täysimittaisesti huomioida.

Otapiha on kansainvälisestikin arvostetun arkkitehtipariskunnan, Kaija ja Heikki Sirénin käsialaa. Se on rakennettu 1950-luvulla ja ollut merkittävä osa otaniemeläisyyttä siitä asti. Talojen suuret nauhaikkunat ja lasiparvekkeet antavat suoraan Otaniementielle, johon asuma-alue yhdeltä sivultaan rajautuu. Mainittakoon, että talojen peruskorjausvaiheessa (2005 – 2010) mainittuja erityispiirteitä pidettiin Espoon museovirastossakin tärkeänä rakennushistorian kannalta ja näkymää Otaniementielle ei saanut muuttaa.

Puistomainen alue, joka erottaa talot Otaniementiestä, on asumisen yksityisyyden kannalta tärkeä ja olennainen osa Sirénien luomaa asumistyyliä. Raidejokeri on nyt piirretty rikkomaan tämä harmonia.

Raidealue tunkeutuu taloyhtiöidemme puistoalueelle, puita on kaadettava. Jos hanke toteutuu, Otaniementien puoleinen julkisivu tarjoaa yksityiselämästämme näyttämön ohikulkijoille ja asumisesta näyteikkunassa tulee ahdistavaa.

Otapihan asukkaat ovat joutuneet jälkikäteen puolustautumaan hankkeen vaikutuksilta, laatimaan selvityksiä ja ehdotuksia ja näin on aiheutettu jopa närää asukkaiden ja päättäjien välille.

On oleellista ja tärkeää kehittää asuma-alueita sekä liikennettä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti vuorovaikutuksessa asukkaiden ja palvelujen käyttäjien kanssa. Asukkaiden ja merkittävän kerrostaloalueen erityispiirteiden huomioimista soisi noudatettavan myös Otaniementiellä raidejokeria rakennettaessa.

Salla Iivanainen

Otapihan asukas

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Vainio 8.8.
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 7. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.