Tietöitä ei pääse karkuun

Klaus Nurmi

(PÄÄKIRJOITUS) Tietöitä on vaikea välttää, jos joutuu ajamaan pääkaupunkiseudulla vähänkin pidempiä matkoja. Aina on jollain väylällä menossa parannushanke tai pari. Työmaa-aitoja, alennettuja nopeuksia, tukkoisuutta.

Kun nykivästi etenevässä jonossa puristaa rattia takahampaat kireinä, ei välttämättä jaksa miettiä iloisesti, että jo kahden vuoden kuluttua tässä kohdassa saa taas painaa pedaalia omaan tahtiin.

Isot valtasuonet, Turunväylä ja Kehä I, ehtivät hetken olla melko normaalissa tilassa. Viimeksi Turunväylällä oli kaksi urakkaa peräkkäin, kun Kirkkojärven kohdalla tietä nostettiin tulvaherkällä alueella ja sitten rakennettiin kolmannet kaistat Kehä II:n ja Tuomarilan välille. Molemmat hankkeet valmistuivat vuosi sitten ja peräti etuajassa.

Kolme vuotta sitten valmistuivat Kehä I:n tietyöt Espoon rajalta Hämeenlinnanväylälle.

Ja nyt taas autoilijat saavat jonottaa, tällä kertaa raidejokerin takia. Pikaraitiotielle rakennetaan Turunväylän yli Impilahdensilta Kehä I:n solmukohdassa. Laajalahdessa puolestaan Kehä I louhitaan useita metrejä alemmaksi, jotta raidejokeri pääsee myös sen yli.

Laajalahden mäennyppylä on entuudestaan ollut hankala varsinkin rekoille, jotka talviliukkailla jäävät helposti sutimaan valoristeykseen.

Laajalahden hankkeen esittely viikko sitten Otaniemessä veti odotetusti paikalle runsaasti paikallisia asukkaita. Kysymykset koskivat aika paljon työmaan melua ja myös korvaavia yhteyksiä, kun esimerkiksi Kurkijoentieltä ja Ruukinrannantieltä ei jatkossa enää pääse Kehä I:lle. Yleensä isot mullistukset ympäristössä herättävät kiukkua, mutta yllättäen Otaniemen tilaisuudessa Väyläviraston ja pääurakoitsijan esittelijät saivat päätteeksi aplodit.

Miten sitten hermot saa pidettyä koossa, kun autojono matelee ja kirosanat on käytetty loppuun? Radioon voi hakea valmiiksi rauhoittavaa musiikkia soittavia kanavia tai kuunnella äänkirjoja. Alastalon salissa voisi olla hyvä aloitus.

Klaus Nurmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.