Espoon kasvu jatkuu edelleen

Anneli Tuominen-Halomo

(PÄÄKIRJOITUS) Espoo on yksi niistä harvoista kunnista, joiden tulevaisuus näyttää Tilastokeskuksen tuoreen väestöennusteen mukaan positiiviselta. Tämän vuoden lopussa espoolaisia on noin 288 000 ja kasvu jatkuu. Vuonna 2030 espoolaisia on Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan 325 322 ja vuonna 2040 jo 344 217.

Espoo on omissa ennusteissaan täysin samalla linjalla: Espoon väestömäärä on sen mukaan vuoden 2028 alkaessa 324 700.

Lähes kaikkialla Suomessa väen väheneminen ja vanheneminen on valtava haaste. Vastaavasti väestönkasvu on valtava haaste Espoossa. Täällä tarvitaan lisää asuntoja, lisää kouluja ja lisää terveyspalveluja.

Syntyvyyden lasku on ollut viime vuosina dramaattista. Tilastokeskuksen mukaan maamme väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.

 Ennustettaan laatiessaan Tilastokeskus ei ole ottanut huomioon yhteiskunta- tai aluepoliittisia päätöksiä.

Tarvitaanko toimia, joilla väestönkehitykseen yritettäisiin vaikuttaa?

Moni nuori lykkää perheen perustamista, koska heillä ei ole varmuutta työstä ja toimeentulosta. Usko tulevaisuuteen puuttuu. Yksi epävarmuutta lisäävä tekijä on huoli ilmastonmuutoksesta.

Espoolainen kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) kommentoi väestöennustetta Facebook-päivityksessään. ”Vain perhepolitiikkaan täyskäännös voi kääntää Suomen syntyvyyden kasvuun”, Laukkanen kirjoitti.

Hän nostaa esiin muutaman asian, joilla tulevaan kehitykseen hänen mielestään voitaisiin vaikuttaa: Perheiden tukien on oltava konkreettisia ja syntyvyyttä mahdollistavia ja rohkaisevia, perheille on jäätävä enemmän käteen verotettavasta tulosta ja lapsilisien pitää vastata elinkustannusten nousuun.

Anneli Tuominen-Halomo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.