Soraääniä luonnossa

(PÄÄKIRJOITUS) Syksy on luonnossa liikkumisen sesonkiaikaa, ja tämä näkyy myös Nuuksion kansallispuistossa. Nuuksio oli viime vuonna maan toiseksi suosituin kansallispuisto ja keräsi lähes 350 000 vierailijaa. Enemmän kävijöitä tilastoitiin vain Pallas-Ylläksen kansallispuistossa.

Kasvaneet ulkoilija- ja retkeilijämäärät ovat tuoneet mukanaan myös lieveilmiöitä. Metsähallituksen puistonjohtajan mukaan häiriökäytös on selvästi lisääntynyt Nuuksiossa (LV 11.9.).

Metsähallituksen saamien palautteiden mukaan tulentekopaikoilla on havaittu häiritsevää käyttäytymistä etenkin viikonloppuisin. Luonnon rauhaan hakeutuneet telttailijat ovat häiriintyneet muun muassa öisestä musiikista ja metelöinnistä.

Metsähallitus aloitti syyskuussa Nuuksiossa Retkiratsia-tempauksen. Ensimmäisen kerran nelihenkinen partio liikkui viikonloppuna Nuuksiossa kaksi viikkoa sitten.

Huomautettavaa löytyi muun muassa luvattomista nuotiopaikoista, kielletyillä paikoilla leiriytymisestä ja roskaamisesta. Metsähallitus on saanut palautetta myös koirien pitämisestä irti kansallispuistossa.

Seuraava Nuuksion retkiratsia on luvassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Partion mukana liikkuu tälläkin kertaa myös erätarkastaja, jolla on tarvittaessa viranomaisena valtuudet sakottaa esimerkiksi luvattomasta nuotiopaikasta. Tempauksen ensimmäisenä viikonloppuna partio purki useamman nuotiorakennelman, jakoi muutamia kirjallisia huomautuksia ja ohjeisti retkeilijöitä. Välinpitämättömyydestä kertoo se, että partion mukaan ”suurin osa tiesi olevansa väärillä asioilla”.

Nuuksion nuotiopaikat ovat kohtuullisen vaivan ja matkan takana, joten toivottavaa olisi, että luonnon omaan ”oravabaariin” haluavat löytäisivät örveltämiselleen paikan jostain muualta. Ja jos kansallispuiston luontoon asti on jaksanut vaivautua, niin jaksaa varmasti myös viedä mennessään sen minkä on tuonut tullessaan.

Mikko Heino

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut