Apu ei tule liian aikaisin

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Sotaveteraanien mahdollisuudet asua mahdollisimman pitkään kotona paranevat marraskuun alussa. Tuolloin voimaan tuleva lakimuutos velvoittaa kunnat järjestämään kaikki veteraanien kotona asumista tukevat palvelut. Näitä ovat muun muassa hoiva-, ateria- ja siivouspalvelut sekä esimerkiksi asiointiapu ja virkistystoiminta.

Kunnat laskuttavat palvelujen kustannukset edelleen Valtiokonttorilta. Aiemmin veteraanit ovat saaneet vuosittain palvelujen hankkimiseksi henkilökohtaisen määrärahan, jonka käytännöt ovat vaihdelleet kunnittain.

Yhtään liian aikaisin lakimuutos ei tule voimaan. Sotiemme veteraaneja on elossa runsaat 8 000, ja heidän keski-ikänsä on lähes 95 vuotta. Veteraaniliitot ovat laskeneet, että viimeiseen iltahuutoon lähtee joka päivä keskimäärin seitsemän veteraania eli heidän määränsä pienenee vuosittain 2 500:lla.

Talvisodan syttymisestä tulee tänä syksynä kuluneeksi 80 vuotta. Pari viikkoa sitten puolestaan muisteltiin 75 vuoden takaista aseiden vaikenemista jatkosodan päätteeksi.

Espoolaiset sotaveteraanit saivat ensimmäisten joukossa oman yhdistyksensä vuonna 1959, ja yhdistyksen 60-vuotisjuhlia vietettiin maanantaina Espoon kulttuurikeskuksessa. Yhdistyksen nykyisessä jäsenistössä on jäljellä parisensataa rintamalla sotilaana tai muissa tehtävissä palvellutta.

Espoolaisveteraanit ovat siirtäneet perinnettä sotaa kokemattomille sukupolville, mutta aina se ei ole ollut helppoa. Yhdistyksen alkutaipaleella 1960- ja 1970-luvuilla ilmapiiri maassa oli toinen. ”Silloin poliittisina vuosina ei moni suomalainen tiennyt mitä puhui”, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Eino Luostarinen, 93, pahoitteli viikonvaihteen Länsiväylässä. Samaa aihetta sivusi myös maanantain tilaisuuden juhlapuhuja kenraali Jaakko Valtanen – puolustusvoimain komentajista viimeinen sodan käynyt.

Espoon sotaveteraanit saivat aiemmin syyskuussa myös oman 60-vuotishistoriikkinsa. Iltahuuto-teos jää lajissaan viimeiseksi.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 3. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 6. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 7. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 10. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 11. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 12. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 13. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 14. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.