Paniikkia ja hämmennystä

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Espoon kaupunginjohtajan ja johtoryhmän elokuussa esittämät loppuvuoden 20 miljoonan euron pikasäästöt ovat aiheuttaneet hämmennystä paitsi kuntapäättäjien, niin myös tavallisten kuntalaisten keskuudessa. Pelkästään sivistystoimelle asetettiin yli neljän miljoonan euron säästötavoite.

Espoolaiskouluilla ja oppilaiden kodeissa on jo ehditty huolestua mahdollisista leikkauksista. Koteihin on lähtenyt kouluilta viestejä esimerkiksi siitä, kuinka odotetut leirikoulut tai muut toiminnot olisivat vaarassa. Seuraavana päivänä onkin sitten tullut viesti, jossa edellispäivän paniikki on todettu ennenaikaiseksi.

Espoon sivistystoimenjohtaja rauhoittelikin viikonlopun Länsiväylässä koteja todeten, että kouluissa voidaan toimia ennalta sovittujen määrärahojen mukaan. Samaa hän vakuutti myös kaupunginvaltuutetuille maanantaina.

Kaupungin johdon esittämä säästötavoite tuli julkisuuteen elokuun puolivälissä ja yllätti kaupunginvaltuutetut. Vielä elokuun kokouksessa valtuutetut vain sivusivat säästöjä, mutta tämän viikon maanantaina äänenpainot olivat jo toiset, kun valtuusto käsitteli huhti-kesäkuun osavuosikatsausta. Valtuustosalissa alettiin jo ajaa kalustoa asemiin loppuvuoden talousarviovääntöä varten, ja jakolinja veronkorotusta ja leikkauksia suosivien välillä alkoi hahmottua.

Vaikeiden, kaupunkilaisten arkeen ja talouteen vaikuttavien päätösten aika on myöhemmin tänä vuonna. Espoon kaupunginhallitus päätti viime viikolla, että mahdolliset säästöt tulevat valtuuston päätettäväksi, kun heinä-syyskuun osavuosikatsaus on käytettävissä eli käytännössä vuoden lopulla. Liikkuvaan junaan on nyt hypätty niin myöhään, että tuolloin ei enää isosti vaikuteta kuluvan vuoden taloudenpitoon, vaan väännetään seuraavan vuoden rahoista.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.