Veroja vai leikkauksia?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Elokuu yllätti espoolaiset kuntapäättäjät. Kuun puolivälissä julkisuuteen tuli tieto, että Espoon olisi loppuvuonna leikattava menojaan noin 20 miljoonalla eurolla (HS 17.8.). Esityksen vyön kiristämisestä tekivät kaupunginjohtaja ja johtoryhmä. Esimerkiksi sivistystoimessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa loppuvuoden säästötarpeen kerrottiin olevan noin neljä miljoonaa kummassakin.

Kaupunginvaltuuston elokuisessa kokouksessa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä perusteli talousarviolaskelmien pettämistä muun muassa sillä, että valtakunnallisen tulorekisterin käyttöönoton jälkeen verotuloja on jäänyt tilittämättä kunnille.

Espoolaiskouluissa loppuvuoden leikkuri tarkoittaisi noin 58 euron säästöjä oppilasta kohti. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tyrmäsi viime viikolla kokouksessaan leikkaukset (LV 31.8.). Säästöt olivat maanantaina esillä myös kaupunginhallituksessa, ja valtuustoon ne etenevät lokakuussa.

Pakko ei ole aina paras konsultti, mutta tilannetta ei myöskään ratkaise elokuussa valtuustossa kuultu ”jatketaan entiseen malliin, kyllä Espoolla rahaa on” -heitto. Ratkaisu löytynee tälläkin kertaa jostain välimaastosta.

Espoon kaupunginvaltuusto vääntää myös kuntaverosta alkavana syksynä. Vuosi sitten vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto kannattivat 0,25 prosenttiyksikön nostoa. Kuntavero pysyi kuitenkin 18 prosentissa.

Näissä kolmessa ryhmässä on edelleen haluja nostaa veroprosenttia. Länsiväylä kysyi elokuussa eri valtuustoryhmien puheenjohtajilta kantaa ensi vuoden kuntaveroprosenttiin (LV 24.8.). Vihreät, demarit ja vasemmistoliitto eivät saaneet nostolle tukea muista ryhmistä. Kokoomus, RKP, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit pitäisivät veroprosentin lähtökohtaisesti ennallaan, perussuomalaiset ja siniset laskisivat sitä.

Jollain tavalla espoolaispäättäjien on menojen ja tulojen välinen klappi kuitenkin ratkaistava – joko leikkaamalla tai verottamalla.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.