Espoo juhlii elokuussa

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Viralliseksi Espoo-päiväksi valittiin aikanaan 27. elokuuta, koska tuona päivänä vuonna 1556 Espooseen perustettiin Kustaa Vaasan päätöksellä kuninkaankartano. Espoo-päivää on kuitenkin juhlittu vuodesta 2011 alkaen aina elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Tänäkin viikonloppuna Espoo-päivän tapahtumat ovat taas saaneet kaupunkilaiset liikkeelle. Tarjolla on ollut niin musiikkia, liikuntaa, ruokaa, teatteria, näyttelyitä kuin muitakin tapahtumia.

Elokuu on myös espoolaisten omalle lehdelle tärkeä kuukausi, sillä Länsiväylän tarina alkaa vuoden 1954 elokuusta. Tuolloin ilmestyi ensimmäinen Tapiola tänään -lehti, jonka nimi muuttui tammikuussa 1969 Länsiväyläksi.

Espoolaisten äänenkannattajalla on tänä vuonna tuplajuhlavuosi, kun lehden perustamisesta on kulunut 65 vuotta ja nimen muuttumisesta Länsiväyläksi 50 vuotta. Jos on lehti eri vaiheiden jälkeen vuosien varrella muuttunut, niin Espookin on kovin erinäköinen kuin 65 vuotta sitten. Pelkästään väkiluku on tuossa ajassa kymmenkertaistunut. 50 vuoden takaisesta ajastakin väkimäärä Espoossa on kolminkertaistunut. Samaan aikaan myös kaupunkikuva ja -rakenne ovat mullistuneet.

Juhlavuotta on Länsiväylän toimituksessa vietetty työn merkeissä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen etsimällä paikallisia uutisia, ilmiöitä ja ihmisten tarinoita kerrottavaksi niin paperilehdessä kuin verkkosivuillakin. Varsinaisen juhlalehden vuoro on myöhemmin syksyllä.

Länsiväylän 65-vuotisjuhlalehti ilmestyy 30. lokakuuta. Juhlalehdessä pääosassa ovat tietenkin Espoo ja espoolaiset. Näkökulma on vahvasti tulevassa unohtamatta kuitenkaan mennyttä ja sitä, miksi ja miten Suomen toiseksi suurimmasta kaupungista on kehittynyt sellainen kuin se tänä päivänä on.

Arki on paikallista, ja lehti elää lukijoistaan ja heidän elinpiiristään. Saa edelleen soittaa ja lähettää sähköpostia.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 6. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 9. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 10. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 11. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 12. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 15. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.