Yksinäisyys avaa korkin

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Espoolaisten ikäihmisten alkoholinkäyttö eroaa merkittävästi koko Suomen keskiarvosta. Länsiväylä kertoi viime viikonloppuna, että Espoossa on lähes kaksinkertainen määrä alkoholia liikaa käyttäviä yli 75-vuotiaita muuhun maahan verrattuna. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n toteuttamasta Finsote-tutkimuksesta.

Finsoten mukaan lähes 30 prosenttia yli 75-vuotiaista espoolaisista käyttää liikaa alkoholia. Erityisesti liikaa juovia on espoolaismiehissä, joista lähes 40 prosenttia lukeutuu liikakäyttäjiin. Iäkkäistä espoolaisnaisista liikakäyttäjiä on tutkimuksen mukaan 17 prosenttia. Espoon luvut poikkeavat huomattavasti ylöspäin niin muiden suurten kaupunkien luvuista kuin koko maan keskiarvostakin.

Espoon seniorineuvonnan asiakasohjauksen päällikön Sirpa Immosen mukaan ”alkoholinkäyttö on arkipäiväinen ongelma, joka on läsnä kaikkialla vanhusten palveluissa”. Immosella on perspektiiviä asiaan, sillä hän väitteli vuonna 2012 tohtoriksi espoolaisten ikäihmisten alkoholinkäytöstä.

Immosen väitöstutkimuksessa oli mukana 1 400 yli 65-vuotiasta espoolaista. Tuon muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan joka viidennen yli 65-vuotiaan espoolaismiehen alkoholinkulutus ylitti riskirajan.

Ikäihmisten alkoholinkäytössä näkynevät osin 1940-luvulla syntyneen ”märän sukupolven” juomatavat, vaikka sodanjälkeiset suuret ikäluokat eivät vielä olekaan saavuttaneet 75 vuoden ikää.

Ikäihmiset ovat kertoneet juomisen syyksi muun muassa yksinäisyyden, masennuksen ja elämän merkityksettömyyden. Alkoholia käytetään myös ajankuluksi. ”Eläkkeellä ei tule lähdettyä muualle kuin kauppaan. Yksinäisyyteen tulee otettua. Kun tekee yömyssyn, silloin vähäksi aikaa helpottaa”, kertoi Länsiväylän kuusi vuotta sitten haastattelema eläkeläinen elämästään.

Espoolaisittain iso haaste on selvittää, miksi juuri Espoossa ikäihmisillä korkki aukeaa selvästi muuta maata useammin.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.