Potkulaudoilla hiljainen startti

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Kesän kuuma kiistely sähköpotkulaudoista ei juurikaan ole läikkynyt Helsingistä Espooseen saakka. Keväästä saakka vellonut keskustelu on sivunnut niin tapaturmia kuin kaupunkikuvan siisteyttä ja esteettömyyttäkin.

Espooseen vuokrattavat sähköpotkulaudat ilmestyivät heinäkuussa. Aloitus on ollut maltillinen, sillä sähköpotkulautoja on ollut vuokrattavana vain 20–40 kappaletta ja nekin ainoastaan Otaniemen ja Keilaniemen alueilla. Länsiväylä kertoi puolitoista viikkoa sitten, että Espoossa lautojen käyttöaste on jäänyt alkuvaiheessa matalaksi. Lautoja on kuitenkin tulossa lisää, ja niitä vuokraava yritys Tier uskoo, että nyt koulujen ja oppilaitosten taas avattua ovensa myös käyttömäärät lisääntyvät.

Jos espoolaiset innostuvat käyttämään vuokralautoja, niin seuraavaksi niitä ollaan tuomassa tarjolle Tapiolaan.

Ja on sähköpotkulautakeskustelussa ollut espoolainenkin kulma. Kokoomuksen espoolaiskansanedustaja Mia Laiho teki heinäkuun puolivälin tienoilla hallitukselle kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa asiaan kovin ympäripyöreästi heinäkuun lopulla Ilta-Sanomien haastattelussa: ”Varmasti jos ja kun tämä liikkumismuoto tulee yleistymään, niin pitää tarkastella tulevaisuudessa sitä, tarvitaanko jonkinlaista lisäsääntelyä, ja onko ihmisillä ylipäätään nämä nykyisetkään säännöt tarpeeksi hyvin tiedossa”.

Tuleva näyttää, yleistyvätkö vuokrattavat sähköpotkulaudat Espoossa niin, että ne alkavat näkyä myös espoolaisessa katukuvassa – lieveilmiöineenkin. Jos potkulautakeskustelu onkin ollut Espoossa hiljaista hyrinää, niin Helsingissä on jo lyöty isompaa vaihdetta silmään. Viime viikolla Helsingin kaduille ilmestyi vuokrattavaksi mopoihin rinnastettavia pikasähköpyöriä, joiden huippunopeus on lähes kaksinkertainen sähköpotkulautoihin verrattuna.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 7. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 8. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 9. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 10. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 11. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.